Böcker och filmer som inspirerar inom off-grid, natur och prepping

Prosa och fiktion om människa och natur, människan mot vildmarken eller människa mot människa, ofta i jakten på något. Ibland söker vi ödemarken, ibland hittar den oss.

Butcher’s crossing – John Williams

“Det är 1870-tal. Kansas i den amerikanske mellanvästern. Will Andrews avbryter sina universitetsstudier för drömmen om att bli buffeljägare i Kansas. Men hoppfullheten bryts sakta ner i mötet med den karga och obarmhärtiga prärien.”

– Rekommenderas! Jag älskar förutsättningarna. Will är välutbildad och förfinad, väljer att hoppa av studierna på östkusten för att söka sitt rätta jag i vildmarken i den än så länge otämjda västern. Ungefär som Christopher McCandless gjorde i Into the wild (se nedan). Boken blir aldrig dystopisk, utan vi följer fyra män i deras kamp för hårt förtjänade pengar. Finns inslag av survivalism. Oväntad twist på slutet. Jag uppskattar att boken inte förskönar något med västerneran. Det finns inga hjältar a la Hollywoods 50-talsvästerns. Det är dåligt väder, vattenbrist, illaluktande kompanjoner tristess och ensidig kost. Butcher’s crossing känns både realistisk och sorglig, men framförallt enkel och rättfram.Till sist så borde det stå “obarmhärtiga Klippiga bergen”, inte prärien, i bokhandlarens beskrivning.

Blodets meridian – Cormac McCarthy

“I Blodets meridian kommer våldsamheten och utsattheten i 1800-talets amerikanska vildmark en nära.”

-Tyvärr, tyvärr. Denna bok är låååångsam. Känns som ett enda långt drogrus. Bättre då att läsa eller se Vägen och No country for old men som McCarthy också skrivit. Tycker inte denna bok påminner om sistnämnda alster, snarare filmen “The Wild bunch” av Sam Peckinpah.

Granskogsfolk : hur naturen blev svenskarnas religion – David Thurfjell

“…söker sig allt fler svenskar ut i naturen för att hitta en plats för kontemplation. Är det så att det är ute i skog och mark som … svenskarna möter det som en gång söktes i kyrkan? Är naturen svenskarnas nya religion.”

– På läslistan!

Walden – Henry David Thoreau

“År 1845 byggde sig Thoreau en stuga vid tjärnen Walden nära Concord i Massachusetts. Han levde där nära naturen i över två år och hade under tiden få kontakter med civilisationen. Skildringen av det enkla och oberoende livet i skogarna är ett gott exempel på hans kritik mot det framväxande moderna samhällets avigsidor.”

– Thoreau ogillande den moderna konsumismen och propagerade för enkelhet, naturnära leverne och lugnet i ensligheten. Jag rekommenderar inte att läsa hela boken. Allt är inte för alla, vissa kapitel snöar för mycket in på odling, andra drar ut enormt på beskrivning av djurlivet. Men. Den glimmar till vid ett flertal tillfällen, och jag njuter av läsningen speciellt i de första delarna samt i beskrivningen av naturen. Tankar om tidens gång, enkelhetens harmoni och vikten av att vara nära samt leva i naturen/skogen klingar bekant i mig. Definitivt läsvärd i och med de kritiska utsvävningarna om ytlighet, pengar och köphets (redan då!) samt de detaljerade beskrivningarna av tjärnen och omgivningen. Har dock läst nånstans att han gick hem till mamma och åt ibland. Det tar ju ner preppinggraden något :).

Varg-larsen – Jack London

1800-tal. Stilla havet. En litteraturkritiker plockas upp ur vattnet av säljagaren Spöket efter att hans skepp förlist. Kaptenen på Spöket, Varg-Larsen, är grym, karg, omåttligt stark och har en väldigt säregen livsfilosofi. Varg-Larsen vägrar hjälpa Hump, som han kommer att kallas, och håller honom kvar på fartyget som skeppspojke. Miljön ombord är hård och rå, ingen vågar sticka upp mot den omänskliga kaptenen som för befälet.

– Ni känner säkert till Jack London, produktiv amerikansk författare som skrivit Skriet från vildmarken och Varghunden. Varg-Larsen utspelar sig i en annan vildmark, det ofantliga och kalla havet. Här möter den förfinade Hugh den råa 0 grader Kelvin iskalla vildmarken, personifierad i form av kapten Varg-Larsen. Om Varghunden har mer av pojkbokskaraktär, så är denna bok en helt annan sak och i mitt tycke något som sticker ut från Londons andra alster. Njut av den totala kollisionen mellan Varg-Larsen och Hump. Förargas och fascineras av Varg-Larsens bockiga, fyrkantiga och sträva syn på livet.

Into the wild (film, Sean Penn)

Filmatisering av Jon Krakauers bok “Into the Wild”.

“22 årige Christopher McCandless har precis avslutat sina collegestudier och har en lovande framtid inom räckhåll. Men istället för att välja en framgångsrik yrkeskarriär, bestämmer han sig för att vända sitt priviligierade liv ryggen och ge sig ut i vildmarken i Alaska. Det han får uppleva förändrar honom för alltid. Den i början vilsne sökaren McCandless blir med tiden en ikon för många.”

– Det är en fantastisk historia. Vemodig, vacker och storslagen. Filmen kritiserar den materiella livsstilen, det ytliga vardagslivet, men för mig är den framförallt ett grandiost vildmarksäventyr. Ovanligt “tung” för en amerikansk mainstreamfilm som förväntas dra in en massa cash till filmbolaget, och därav mycket glädjande att den gjorts!.

Jag kan tänka mig att den som är inne på den här sajten och läser någon gång tänkt kritiskt över vår samtid och det är inte sällan jag själv kan känna att jag behöver en paus, bara komma bort från …ja… allt faktiskt.

Filmen skapar en känsla av förståelse för hur Christopher tänker och vad han vill uppnå. Miljöerna är fantastiska och väl fångade på film. Jag lärde mig inte förrän efteråt att det var Sean Penn som regisserat och att Eddie Vedder (Pearl Jam) gjort musiken. Blev liksom en aha-upplevelse och jag tar in filmen än mer med den kännedomen. Se!

1+
%d bloggare gillar detta: