Prosa och fiktion om människa och natur, människan mot vildmarken eller människa mot människa, ofta i jakten på något. Ibland söker vi ödemarken, ibland hittar den oss.
Butcher’s crossing – John Williams
“Det är 1870-tal. Kansas i den amerikanske mellanvästern. Will Andrews avbryter sina universitetsstudier för drömmen om att bli buffeljägare i Kansas. Men hoppfullheten bryts sakta ner i mötet med den karga och obarmhärtiga prärien.”
– Rekommenderas! Jag älskar förutsättningarna. Will är välutbildad och förfinad, väljer att hoppa av studierna på östkusten för att söka sitt rätta jag i vildmarken i den än så länge otämjda västern. Ungefär som Christopher McCandless gjorde i Into the wild (se nedan). Boken blir aldrig dystopisk, utan vi följer fyra män i deras kamp för hårt förtjänade pengar. Finns inslag av survivalism. Oväntad twist på slutet. Jag uppskattar att boken inte förskönar något med västerneran. Det finns inga hjältar a la Hollywoods 50-talsvästerns. Det är dåligt väder, vattenbrist, illaluktande kompanjoner tristess och ensidig kost. Butcher’s crossing känns både realistisk och sorglig, men framförallt enkel och rättfram.Till sist så borde det stå “obarmhärtiga Klippiga bergen”, inte prärien, i bokhandlarens beskrivning.
Finns exempelvis här: https://www.bokus.com/bok/9789127148741/butchers-crossing/
Blodets meridian – Cormac McCarthy
“I Blodets meridian kommer våldsamheten och utsattheten i 1800-talets amerikanska vildmark en nära.”
-Tyvärr, tyvärr. Denna bok är låååångsam. Känns som ett enda långt drogrus. Bättre då att läsa eller se Vägen och No country for old men som McCarthy också skrivit. Tycker inte denna bok påminner om sistnämnda alster, snarare filmen “The Wild bunch” av Sam Peckinpah.
https://www.bokus.com/bok/9789100141608/blodets-meridian/
Granskogsfolk : hur naturen blev svenskarnas religion – David Thurfjell
“…söker sig allt fler svenskar ut i naturen för att hitta en plats för kontemplation. Är det så att det är ute i skog och mark som … svenskarna möter det som en gång söktes i kyrkan? Är naturen svenskarnas nya religion.”
– På läslistan!
Walden – Henry David Thoreau

“År 1845 byggde sig Thoreau en stuga vid tjärnen Walden nära Concord i Massachusetts. Han levde där nära naturen i över två år och hade under tiden få kontakter med civilisationen. Skildringen av det enkla och oberoende livet i skogarna är ett gott exempel på hans kritik mot det framväxande moderna samhällets avigsidor.”
– Thoreau ogillande den moderna konsumismen och propagerade för enkelhet, naturnära leverne och lugnet i ensligheten. Jag rekommenderar inte att läsa hela boken. Allt är inte för alla, vissa kapitel snöar för mycket in på odling, andra drar ut enormt på beskrivning av djurlivet. Men. Den glimmar till vid ett flertal tillfällen, och jag njuter av läsningen speciellt i de första delarna samt i beskrivningen av naturen. Tankar om tidens gång, enkelhetens harmoni och vikten av att vara nära samt leva i naturen/skogen klingar bekant i mig. Definitivt läsvärd i och med de kritiska utsvävningarna om ytlighet, pengar och köphets (redan då!) samt de detaljerade beskrivningarna av tjärnen och omgivningen. Har dock läst nånstans att han gick hem till mamma och åt ibland. Det tar ju ner preppinggraden något :).
Jag tycker att sajten Tid och pengar skriver bra om detta alster: https://tidochpengar.se/skogsliv-vid-walden-snalblogg-modell-1854/
Varg-larsen – Jack London
“1800-tal. Stilla havet. En litteraturkritiker plockas upp ur vattnet av säljagaren Spöket efter att hans skepp förlist. Kaptenen på Spöket, Varg-Larsen, är grym, karg, omåttligt stark och har en väldigt säregen livsfilosofi. Varg-Larsen vägrar hjälpa Hump, som han kommer att kallas, och håller honom kvar på fartyget som skeppspojke.
Miljön ombord är hård och rå, ingen vågar sticka upp mot den omänskliga kaptenen som för befälet.”
– Ni känner säkert till Jack London, produktiv amerikansk författare som skrivit Skriet från vildmarken och Varghunden. Varg-Larsen utspelar sig i en annan vildmark, det ofantliga och kalla havet. Här möter den förfinade Hugh den råa 0 grader Kelvin iskalla vildmarken, personifierad i form av kapten Varg-Larsen. Om Varghunden har mer av pojkbokskaraktär, så är denna bok en helt annan sak och i mitt tycke något som sticker ut från Londons andra alster. Njut av den totala kollisionen mellan Varg-Larsen och Hump. Förargas och fascineras av Varg-Larsens bockiga, fyrkantiga och sträva syn på livet.
https://www.adlibris.com/se/bok/varg-larsen-9788726044010
Into the wild (film, Sean Penn)

Filmatisering av Jon Krakauers bok “Into the Wild”.
“22 årige Christopher McCandless har precis avslutat sina collegestudier och har en lovande framtid inom räckhåll. Men istället för att välja en framgångsrik yrkeskarriär, bestämmer han sig för att vända sitt priviligierade liv ryggen och ge sig ut i vildmarken i Alaska. Det han får uppleva förändrar honom för alltid. Den i början vilsne sökaren McCandless blir med tiden en ikon för många.”
– Det är en fantastisk historia. Vemodig, vacker och storslagen. Filmen kritiserar den materiella livsstilen, det ytliga vardagslivet, men för mig är den framförallt ett grandiost vildmarksäventyr. Ovanligt “tung” för en amerikansk mainstreamfilm som förväntas dra in en massa cash till filmbolaget, och därav mycket glädjande att den gjorts!.
Jag kan tänka mig att den som är inne på den här sajten och läser någon gång tänkt kritiskt över vår samtid och det är inte sällan jag själv kan känna att jag behöver en paus, bara komma bort från …ja… allt faktiskt.
Filmen skapar en känsla av förståelse för hur Christopher tänker och vad han vill uppnå. Miljöerna är fantastiska och väl fångade på film. Jag lärde mig inte förrän efteråt att det var Sean Penn som regisserat och att Eddie Vedder (Pearl Jam) gjort musiken. Blev liksom en aha-upplevelse och jag tar in filmen än mer med den kännedomen. Se!
https://www.imdb.com/title/tt0758758/
NEDAN ÄR FÖRSLAG SOM JAG FÅTT PÅ OLIKA FORUM OCH AV FÖLJARE:
Det lilla huset på prärien – Laura Ingalls Wilder
” …En familj lämnar sitt lilla hus i Wisconsins stora skogar och ger sig av med häst och vagn mot Kansas och den vidsträcka prärien. Efter en strapatsrik resa hittar de den bästa platsen att bygga sitt nya hus på. Nybyggarlivet är hårt, och ibland farligt, men Laura och hennes familj trivs ändå i sitt lilla hus på prärien.
Laura Ingalls Wilders böcker om nybyggarlivet i Amerika i slutet av 1800-talet har lästs och älskats av generationer. Det lilla huset på prärien är den andra boken om Laura och den som fått namnge serien och därmed också TV-serien.”
En bokserie som riktar sig till en yngre publik än övriga böcker som listas på denna sida. Ålder: 9-12 år, närmare bestämt. Kan dock inte motstå att lista denna givet ett förslag från en följare. Såg själv TV-serien när jag var yngre.
https://www.akademibokhandeln.se/bok/det-lilla-huset-pa-prarien/9789129692068/
Hatchet – Gary Paulsen
”En tonårspojke blir strandsatt ensam mitt ute i ”ingenstans” efter en flygolycka, och han tvingas hitta olika sätt att överleva. . Allt han har är en yxa – och en stark överlevnadsvilja. Nu måste han lära sig att leva på det hårda sättet, eller gå under.”
“There was a wild crashing sound, a ripping of metal, and the plane blew through the trees, out over the water and down, down to slam into the lake . . .“
På läslistan!
https://www.bokus.com/bok/9781416936473/hatchet/
The way home – Mark Boyle (Tales from a life without technology.)

“Inget rinnande vatten, ingen bil, ingen el eller något av det som den driver: internet, telefon, tvättmaskin, radio eller glödlampa. Bara en trästuga, på en lantgård, vid kanten av ett stånd med granar. I denna ärliga och lyriska redogörelse för ett anmärkningsvärt liv utan modern teknik utforskar Mark Boyle de hårt vunna glädjen att bygga ett hem med sina bara händer och lära sig att göra eld, samla vatten från källan, födosökande och fiske. Vad han finner är ett elementärt liv, ett styrt av solens rytmer och årstider, där liv och död dansar i ett urlandskap av blod, trä, vatten, och eld – ungefär samma liv som vi har levt under större delen av vår tid på jorden. Återbesök ger en djup insikt i vad det innebär att vara mänsklig i en tid då gränserna mellan människa och maskin suddas ut.”
På läslistan!
https://www.goodreads.com/book/show/42515426-the-way-home
Väggen – Marlen Haushofer
”En kvinna ska tillbringa några dagar i en stuga i bergen med sin kusin och hennes man. Strax efter att de kommit fram, åker paret till närmaste by men de kommer aldrig tillbaka. När kvinnan går ut för att leta efter dem, stöter hon emot en osynlig vägg, bakom vilken allt är dött – djur, människor, allt stelnat som vore de statyer. Kvinnan förstår att en katastrof har drabbat världen och att hon är den enda överlevande. Eller är det tvärtom?”
https://www.bokus.com/bok/9789186905422/vaggen/
Vildmark : en bok för små och stora äventyrare – Bobbo Nordenskiöld.

”Boken visar vilka stora och många gånger oanade möjligheter det finns för vanliga människor att uppleva Nordens vildmark. Det är inte i första hand äventyrare boken vänder sig till, utan en bred publik som får inspiration, bakgrund och handfasta tips att ge sig ut på egen hand eller med ledare. Kapitlen utgår ifrån svt:s serie Vildmark med Bobbo Nordenskiöld som programledare. Till varje kapitel finns expertkommentarer, antingen en extern eller Bobbos. Här finns också en mängd praktiska tips, t ex hur man får rejäl mat i magen men undviker mygg och skavsår, och adresser till turistföreningar och organisationer som sköter uthyrning och kan hjälpa till med det praktiska.”
Ön – Jana Vagner

” En rysk motsvarighet till Cormac McCarthys ”Vägen”. Det börjar som en vanlig influensa, men viruset muterar och orsakar en katastrofal pandemi. Anja är en omgift mor som lever på landet utanför Moskva med make och barn. Familjen är omedveten om faran tills ryska armén sänder ut trupper för att spärra av infarterna till alla större städer och på så vis dömer invånarna till en snabb, men plågsam död. Panik bryter ut och landsbygden översvämmas av desperata plundrare.
Familjen bestämmer sig för att fly till en jaktstuga på en ö nära gränsen till Finland. Den enkla bilresan visar sig bli det ultimata överlevnadsprovet, där färdkamraterna inte bara behöver bekämpa alla yttre hot som lurar överallt, utan dessutom måste möta sina egna mörka sidor. Färden utmanar den mänskliga naturens gränser, där medkänslan prövas av viljan att leva och familjebanden av avundsjukan och utmattningen och var och en tvingas betala högsta tänkbara pris i utbyte mot livet. Jana Vagners debutroman är en uppvisning i stilsäkerhet och psykologisk insikt.”
https://www.plusbok.se/oen-jana-vagner-9789187219665
Jim Cobb, prepparens handbok

”Beredskap för en naturkatastrof eller andra tillfälliga nödlägen kommer inte att hålla dig vid liv under en pandemi, kraftnätskollaps eller annan djup kris. Myndighetsbroschyrer och andra prepperböcker fokuserar ofta på att hålla ut i några få dagar.
Prepparens guide är däremot en heltäckande steg för steg-guide till överlevnad med egna resurser, även lång tid efter det att en katastrof inträffat.
Lär dig rena vatten och skapa matförråd, och ta del av viktiga råd som att skaffa portabla solpaneler. Här finns förslag på hur man hanterar problem och utmaningar som uppstår när inget återgår till det normala på veckor, månader eller till och med år. Boken är en bibel för den som vill överleva när det som inte får hända inträffar.”
Jag hade tänkt att denna sida skulle handla om skönhetslitteratur, på ett av de forum jag följer kom så Bjarne detta förslag och jag kan inte motstå att lista denna.
På läslistan!
Lena och Lars Wilderäng

Två av Sveriges profiler inom området, Lena och Lars Wilderäng, är författare till bl.a. Stjärnklart och Är du förberedd. Jag har själv läst flera av Lars skönlitterära publikationer och förutom de, ska vi säga fantasifulla?, inslagen så uppskattar jag hur karkatärerna bemöter utmaningarna som följer olika krisscenarion.