Vattenpump utan el

Det är trist att inte kunna lita på att vattenpumpen går varje gång man slår på den, speciellt framåt hösten när batteriet har använts hela sommaren och temperaturen utomhus går ner för var vecka som går. Batteriet har inte laddat ur nån gång gång än så länge, samtidigt är det skönt att slippa ta hem det över vintersäsongen, lite mer “plug ‘n’ play nu. Vattenpump utan el förresten, det är ju en sanning med modifikation. Det är en 12 v vattenpump till off-gridstugan, som drivs av solenergi och ett billigt blybatteri.

solcellsregulator, vattenpump utan el

Samtidigt, “om det fungerar, rör det inte”, det HAR ju inte laddat ur än under sommarhalvåret. Så jag tänker inte lägga ner någon förmögenhet på en ultra super-duperlösning a la Victron med övervakning via mobilnätet. Det får bli en billig panel från Biltema med tillhörande regulator och SAE-kopplingar för min “vattenpump utan el”. Specen (med mina kommentarer) säger bl a:

 • Thin Film-teknologin gör panelen effektiv även vid molnigt väder.
 • Inbyggd spärrdiod förhindrar urladdning av batteriet. (What ???)
 • Panelen är väderbeständig med stöttåligt yttre.
 • Adapterkablar med batteriklämmor, cigarettändarplugg samt 4 monteringsskruvar medföljer.
 • Vid långvarig användning rekommenderas laddningsregulator 31-635.
 • Panelen är skyddad mot vattenstänk men är inte vattentät. (Vad menas?)
 • Har lysdiod för laddningsindikering. (Var då?)

Lite roligt är det att en av de andra panelerna som Biltema säljer har informationstexten “OBS! Tål inte att gå på.”. Vem f-n GÅR på en solcellspanel?

0

Prepping offgrid – Summering av året

Året når sitt slut, och vilka udda månader det blev. Trots arbete hemifrån, (eller tack vare?), så upplever jag och många andra att tiden gått ovanligt fort. Tänkte här summera mitt lilla prepping offgrid-projekt för i år och tacka alla som varit hjälpsamma med stöttning, hjälp och tips.

Hur väljer man vad som ska få vara med i en årskrönika? Många bra saker har åstadkommits under året, som självklart innehöll en del motgångar också. Prepping offgrid-mässigt så tänkte jag helt sonika göra en topp 5-lista:

 • Första plats: Kompletterande solcellspaket. 110 watt ytterligare och två Varta blybatterier gör att vi nu kan arbeta på distans, detta ger en känsla av frihet!
regnvattentunna
 • Regnvattentunna. För bevattning och grovrengöring. Visserligen har jag vattenpumpslösningen till köket, men det är också skönt att kunna tappa upp hinkar och kannor utomhus.
solcellsregulator
 • På tredje plats: (Budget)solcell med regulator till vattenpumpsbatteriet. Batteriet har inte laddat ur nån gång gång innan, ändå är det skönt att slippa ta hem det över vintersäsongen, lite mer “plug ‘n’ play nu.
skogssken
 • Omgivningarna! Mitt i all tekniknyfikenhet, så är det lätt att glömma varför man vill jobba på sitt off-gridprojekt. Som jag tänker är det för att underlätta vistelsen, förlänga säsongen och på sikt kunna klara sig själv så långt det går.
oljelampa
 • Femte och sista plats kniper denna fina lampa som jag fick i våras. Jag försöker hålla storstugan old school, utan elektrisk belysning. Kök och hall däremot har 12 volt elbelysning, uttag och rinnande vatten.

1+

Temperatur i matkällare

Har alltid tänkt det skulle vara bra att gör en graf över temperatur i matkällare för att om möjligt skaffa sig en mer översiktlig bild. När jag ser alstret som kommer utav mina mätningar så slår det mig, naturligtvis, att antalet mätpunkter är ynkliga. Här får jag göra fler mätningar nästa halvår. Under ett dygn är temperaturen ute 1-15 grader och inne 20 grader.

Tänker att det kan vara intressant för läsaren att förutom temperatur i matkällare, även beskåda en riktig graf, bifogar här en mer heltäckande graf över normaltemperatur i området.

Matkällaren i mitt fall är då en “lucka i golvet” i käket, ingen jordkällare eller liknande alltså. Mer om den finns här. Det visar sig också att det finns pågående röta i en av golvbjälkarna, se här.

0

Matkällare temperatur september månad

Ett av de sista besöken vid BOL detta år. Mätning i matkällaren i slutet av september månad ger 9 grader. Under ett dygn är temperaturen ute -1 till 12 grader och inne 20 grader. Tycker det är riktigt intressant att se att temperaturen en månad efter förra mätningen är densamma.

matkällare temperatur september

Det visar sig också att det finns pågående röta i en av golvbjälkarna som matkällaren i golvet vetter mot. Jag får ta mig en funderare på hur jag ska göra när jag byter denna regel.

renovera trossbotten matkällare
0

Böcker och filmer som inspirerar inom prepping och off-grid

prosa och fiktion om människa och natur, människan mot vildmarken eller människa mot människa, ofta i jakten på något. Ibland söker vi ödemarken, ibland hittar den oss. Vi listar böcker och filmer som inspirerar inom prepping och off-grid.

Tack till alla följare och trevliga människor på diverse forum och facebook-grupper som kommit med så många bra förslag! Jag ser till exempel fram emot att läsa Gary Paulsens “Yxan” och David Thurfjells Granskogsfolk : hur naturen blev svenskarnas religion. Annars är de personliga favoriterna “Walden” och “Into the wild”. Du hittar listan här: https://klarasig.se/?page_id=497.

0

Renovering av trossbotten – Del II

Det är både bättre och värre än jag befarade, detta med den nedfallna trossbotten. Jag har beslutat mig för att utföra renovering av trossbotten till våren. Nu, under den allt mer kylslagna hösten så ska jag förbereda, undersöka hur det ser ut under köket, köpa in material och så.

spikutdragare

Spikutdragaren, man kan köpa den på Biltema eller här: https://www.k-rauta.se/produkt/… , jag fått till låns visar sig vara användbar åtminstone till första golvbrädet. Jag kan dra ur spikarna som sitter under listen. För att inte förstöra brädorna så hoppades jag kunna bryta isär försiktigt och ta ut spik för spik. Kan nog gå och i bästa fall behöver jag bara såga till och lacka nya två golvbrädor. Men det tar tid. Två golvbrädor = fyra timmar.

tagit upp två golvbrädor

Nog om det, hur ser det då ut under mellanväg och kök? Jo en golvregel i bjälklaget kommer jag behöva fasa ur för att ta bort det som är angripet, inte mycket, någon centimeter bara. Se kommer det svåra. Den understa stocken i mellanväggen är pulvrig nedtill. Den står inte heller på något stenblock eller liknande. Jag ska lyfta upp och palla upp, såga ur det som är röta i och eventuellt ersätta delar av den.

nedersta_stocken

Jag kommer och närmare ursprunget till problemen. en av golvreglarna i köket går dikt an mot matkällaren i golvet. Den är rutten halvvägs och sannolikt “epicentrum” tillsammans med den grundventil som sitter i höjd med marken utanför. Där går även stupröret rakt ut på gruset vid grunden, utan bortföring av vatten. Illa!

renovera trossbotten matkällare

Det som är bra, nåja…, med undersökningsresultatet är att ingenting är fuktigt. de angripna delarna är som fnöske. Hursomhelst, jag gissar att jag kommer behöva lägga två veckor på renovering av trossbotten nästa år. Tid som jag egentligen inte har.

Del I om detta kan ni läsa här: https://klarasig.se/?p=477

0

Vemodets tid

Höst. Tung i sinnet över att tiden rinner ut för detta år. Mörkare, kyligare, fuktigare. Halmstråglädje när jag ser ett träd med gröna blad.

höstvy över forsen

Vemodets tid. Jag växlar bland mina känslor, bitterljuvt med denna vackra årstid. Svårmod i att veta att det jag vill skapa får stå på vänt i åtminstone ett halvår. Viljorna från i våras mötte verkligheten och jag kom halvvägs med det jag hade föresatt mig att göra.

vandringsväg

Jag har gjort skogsvandringar utanför ödemarksbyar i den väldiga finnskogen. Jag kan inte tänka mig att någon annan än Dan Andersson bättre kan förkroppsliga den svenska naturmelankolin, drömmarna om ett ensamt men autentiskt liv mellan skogsforsar och timmerknutar. Dan Andersson, skald som diktat eldverk till den spritskrovliga sentimentalitetens lägerbål (sistnämnda citerat ur lokaltidningen).

Det är så vackert så det gör ont.

stugknut

I mitt eget sökande efter den tid som flytt så undrar jag om vi självhushållar-och prepperfantaster förstår vad vi längtar till. För 60 år sen var byarna kring timmerstugan fulla av människor. Närmsta by har idag en befolkning som utgör 5% av tiderna i mitten av 1900-talet. Folk ville ha bättre jobb, skäliga löner och slippa slitet i skog och mark.

vandringssäck

På köpet fick vi utmattningssyndrom stress, ångest och depression. Eller? Hur kommer det sig att vi höll på att supa ihjäl oss för 100-150 år sen? Män spelade bort hus och hem på spritindränkta spelkort.

Nåväl, jag tror jag ska tänka på det idag, som Skalman sa.

1+

Bära in ved, borsta tak och getingattacker

Ni som äger ett sommarhus, eller för all del ett bättre begagnat lyxresidens känner väl till att allt inte är guld och gröna skogar. Bortanför alla upprättade instagrambilder finns en grå smutsig helg (ja det är oftast inte en vardag i vecka 36), där man åkt 3 timmar för att enbart ägna sig åt…tråkiga saker. Off-grid så kan vi kalla det, ja, vad sägs om tvättbänksrealism? Myggjävlar och getingattacker.

En gången helg var öronmärkt åt inbärande av ved, takborstning + Grön fribesprutning samt en djupare undersökning av nedfallen trossbotten (Här kan man läsa mer: Trossbotten.

Låt oss först dröja oss kvar vid en så banal grej som att hålla taket rent. Det gick till en början bra, jag stördes lite av okända flygfän jag inte orkade bry mig om att ha koll på. Det skulle jag. Plötsligt kommer en ilsken svärm, en skvadron mini-AIKare, en kamikazeattack av ett tjog ilska getingar. Ajajaj! Står man på ett tak så är flyktmöjligheterna stark begränsade i form av avsaknad av springa-ivägmöjligheter. Efter att halvt panikartat klättrat ned på stegen med en hand förgängligt viftande och den andra på stegen så kunde jag ta till flykt. Dock med en handfull getingstick i skallen.

timmerstuga getringbo

Det visar sig att under nocken så har sattygen byggt ett kokongfort fyllt av ondska. På med mygghatt, fram med Radar och kvastskaft. The battle has begun! No more getingattacker!

Lärt till nästa gång: Alltid bajsa innan strid! Var redo! Span! Var är Thunder när man behöver honom!

3+

Genomströmningsvärmare från Jula – Varm dusch i stugan utan rinnande vatten eller el

Varmdusch i stugan utan indraget vatten eller ström, går det? Ja, det gör det såklart. Vi har tidigare skrivit om olika uppvärmnings- och duschlösningar. Har använt USB-laddad dusch och duschtält ett tag och det funkar ju bra. Skulle vilja ta det ett steg längre och få varmvatten direkt utan att behöva värma över brasan eller på gasolkök. Har nu färska upplevelser av en genomströmningsvärmare från Jula.

När jag någon gång når drömmen att leva helt off-grid ska jag bygga någon slags varmvattensystem av solfångare, svart trädgårdsslang och rörslinga i vedspisen, samt använda en genomströmningsvärmare när varmvattenåtgången är extra stor. Men varför vänta till dess med genomströmningsvärmare, jag vill levla upp min duschlösning till ett off-gridbadrum redan nu.

För offgriddare är genomströmningsvärmare från Jula perfekt att använda! Koppla den till en gasoltub och trädgårdsslang och du har (riktigt) varmt vatten bokstavligen på ett ögonblick!

Varmvattenvärmare med dusch, som går på Gasol

Det finns två modeller hos jula. Sen finns det andra märken också, Kampa Geyser (Dometic) till exempel. Jag har sett ett antal olika namn för såna här:

 • Genomströmningsberedare
 • Genomströmningsvärmare
 • Gasvattenberedare
 • Gasvarmvattenberedare
 • Gasvattenvärmare…etc

Snabb uppvärmning med genomströmningsvärmare från Jula

Den variant jag införskaffat är Qlima PGWH1010. Den ska ge upp till 5,5 l vatten per minut och vattentemperaturen är = hett!

Genomströmningsvärmare

För stuglivet är en gasdriven genomströmningsberedare en riktigt energisnål lösning eftersom den bara förbrukar energi just då man tappar vatten. Små förrådsberedare har i allmänhet ganska dålig isolering, och 2000 för en genomströmningsvärmare från Jula kr är i mitt tycke försvarbar investering om beredaren fungerar bra.

Duschlösning för fritidshus utan helårsvatten – Vad krävs?

En genomströmningsvärmare behöver:

A. Vattentillförsel
B. Gasol
C. D-batterier
D. Ett visst vattentryck från pump

Vatten tar jag från ån liksom jag gör med kökslösningen. Skillnaden är att jag här inte tänker använda en tank eller reservoar.

vatten för dusch och disk. off -grid

Gasol blir det även här alltså. Jag är inte helt förtjust i att jag nu har 4 gasoltuber som driver olika saker. Vid ett riktigt SHTF-läge så är jag sårbar på ett sätt. Å andra sidan tänker jag off-grid på medellång sikt och helt förberedd/preppad (går det ens) på längre sikt.

gasoltub dusch

D-batterier följer med paketet. Måste säga att jag är rätt nöjd med lådan som helthet. Gardenakopplingar, gängtejp och annat följer med från början. Automatisk tändning via inbyggda batterier är behändigt, då slipper man ha en pilotlåga som slukar gas om beredaren ska “stå standby” en längre tid. Gasoldrivna genomströmningsberedare är mycket vanligt i länder där man använder mycket gas. Tack vare piezotändningen (två D-batterier ingår) behöver produkten inte heller anslutas till el utan kräver enbart gas.

D-batterier, kopplingar, gängtejp

Något att kolla upp eller vara beredd att bli besviken över är att det behövs ett relativt högt tryck för att gasbrännaren ska gå igång. -D.v.s. det kan bli problem att få beredaren att fungera på system med självtryck från högt placerad vattentank och även från svagare elektriska pumpar. Min rinnande vatten till stugan-lösning i köket skulle inte räcka till. Till duschen har jag köpt en ny 12-voltspump som ger 21 liter/min. Det här är en säkerhetsgrej antar jag, så att inte värmaren kokar torr.

12 volt vattenpump
12-voltsbatteriEn annan fördel med genomströmningsvärmare är att risken för bakterietillväxt är försumbar, eftersom den uppvärmda vattenvolym som blir stillastående är så liten och kortvarig.

Hur funkar det?

Principen är att den aktiveras först när en kran öppnas, dvs duschmunstycket, Jag själv vågar inte ha något permanent tillslaget utan öppnar både vattentillförsel, gasolkran och slår på strömbrytare varje gång jag använder den. Det kan kännas omständigt, men Safety first och så :).

Problem

Intressant nog så fick jag en lapp förutom kvittot av kassörskan på Jula. -“Ring det är numret om du får problem”. Det har då aldrig hänt mig förut. Man kan ju misstänka att problem har uppstått för en kund eller två. Eller så ser jag osedvanligt klantig ut. Vad vet jag.

Hursomhelst. Inget händer när man trycker på strömbrytaren. Det är först när man öppnar ventilen på själva duschmunstycket som alltsammans startar. Så kolla först:

1. Gasol på
2. Pump på
3. Strömbrytare på
4. Knapp på duschmunstycke på

Jag skulle kunna lägga till en punkt 5 här. Jag har haft problem att få igång värmaren då och då. då vrider jag på temperatur och tryckreglagen (se videon ovan), och vips så startar den. Ibland har jag satt knappen på munstycket på On och sedan slagit på strömbrytaren.

Av vad jag kan utröna från olika forum så säger någon att “Jag har en 12,5 literspump och det funkar bra till min genomströmningsvärmare på 10 l/min”, medan andra menar att 12,5 l/min inte räcker till. Delade meningar alltså! Andra har haft problem med att få värmaren att starta. Se då punkt 5 ovan samt försök att först koppla den mot trädgårdsslangen hemma. Då bör du få veta om den funkar under “normala förhållanden”.

Achtung!

Varning, om du använder inomhus, sörj för GOD ventilation. Stäng av allt när du duschat klart. Dessa är mer tänkta att använda utomhus, alternativt i ja typ vindskydd. Manualen innehåller 90% varningstext och 10% instruktioner.

Gasåtgång

Jag har inte räknat på detta, i de forum jag läst så är uppskattningen att du kan värma mellan 250-500 liter vatten till 40/45-grader på 1 kg gasol.

3+

Preppingförrådet i stugan, vilken mat ska man lagra?

Får börja med en bekännelse: Jag har nog en del att lära inom detta område. Därför så jag ser fram emot att lära mig mer och tar tacksamt emot feedback och kommentarer. Jag har inte någon utstuderad plan utan plockar på mig någon vara här, någon vara där när jag handlar som vanligt. Går efter hållbarhetsdatum samt pris/reor. Vad har ni själva i preppingförrådet i stugan eller hemmavid?

OBS! Denna text behandlar bara själva matförrådet, inte andra nödvändiga preppingprylar!

I övrigt gillar jag det som står att läsa på preppingguiden:

Vad innebär “Bäst före”-datumet egentligen?

Datumstämplarna på livsmedlen är till för att butikerna skall veta när de inte kan sälja varorna längre. Stämpeln är endast en rekommendation och varans faktiska hållbarhet är oftast längre än så.

Faktum är att de flesta konserverade, torkade, och vakuumförpackade livsmedlen har en egentlig hållbarhet som är dubbelt så lång som datumstämpeln antyder, och lite till.

Om man är osäker på ett livsmedels tjänlighet så fungerar syn-lukt-smak-testet i 99% av fallen. Om varan ser aptitlig ut, luktar okej, och smakar bra så är det ingen fara.

Bäst hållbarhet har frystorkad mat.

Bra tips finns också på https://survivalist.se/matforrad/, samt hos madprepper.

Så här ser förråden ut nu hursomhelst:

Jordkällare

jordkällare

Tyvärr så har jag har ingen jordkällare på plats vid stugan, så det blir till att hyra sig in i jordkällare i grannbyn en halvmil härifrån.

 • Potatis
 • Morötter
 • Syltburkar, främst lingon, hjortron och blåbär. Det är nämligen det som det finns mycket av i skogarna runt stugan.
jordkällare potatis

Preppingförrådet i stugan

 • Tonfiskkonserver
 • Makrillkonserver
 • Pasta i massor
 • Ramennudlar
 • Diverse torkade 1-portionsförpackningar
 • Konserver
 • Havregryn
 • Knäckebröd
 • Med mera!
mat

Läs mer om stugan här: https://klarasig.se/?p=75 eller här: https://klarasig.se/?page_id=43

Slutligen, i obygden är det allt lite roligt att läsa information på olika myndighetssidor eller dagligvarubloggar, vad sägs om:

“Tänk också på att du förmodligen inte kommer att ha någon el, du kommer att behöva laga maten på ett trangiakök eller liknande.” – Haha. Check! Här är det vedspis eller gasolkök som gäller.

Radio: så att du kan lyssna på P4 vanlig transistorradio eller en vevradio” – Check!

Möjligheter att fixa vatten: Kommunen har skyldighet att köra ut vatten till särskilda utdelningspunkter vid krissituationer” – Ojoj, jag skulle få gå en mil till närmsta möjliga utdelningspunkt. Därför att så långt är det minst, jag får nöja mig med ån eller regnvatten. Vattenreningstabletter och filterlösningar.

Jag vet med mig att jag bör komplettera förrådet med detta:

*Ägg/mjölk som pulver för att kunna baka

 *Choklad. Kokosolja

*Mjöl

*Påläggstuber, mer knäckebröd

*Socker, salt och ättika 

*Salt både med och utan jod

*Fler proteinkällor som ex bönor, blandade bönor i burk 

*Gul- och rödlök, bulgur, buljongtärningar

*Vätskeersättning, dextrosol, sirap. Torrjäst

*Fyllda vattendunkar

*Vodka eller annan sprit

*Hållbarhetsmjölk

*Olivolja, kryddor, té

Har du fler idéer får du hemskt gärna tipsa om det, så skriv nedan eller på någon av klarasig.se:s social kanaler. Länkar finns längst upp på sajten.

1+
%d bloggare gillar detta: