Undvika rötskador i torpargunden

Som jag tidigare skrivit om så upptäckte jag för något år sedan stora problem med trossbottnen, golvbjälklaget och även i en halvstock. Jag har nu i omgångar arbetat med att riva upp golvet, riva ut trossbotten och gräva ur. Då jag verkligen slitit med detta och talat med flera olika hantverkare så tänkte jag bjuda på några do’s and dont’s för att undvika rötskador i torpargunden.

Trossbotten och golvbjälklag

Vi tar det från början så vi har grundförutsättningarna klara för oss. En trossbotten är helt enkelt ett utrymme som befinner sig ovanför marken och mellan golvbjälkarna. Kallas också blindbotten. Golvbjälklag är det nedersta bjälklaget i till exempel en timmerstuga på torpargrund. Själva innergolvet ligger på golvbjälklaget. Kallas också bottenbjälklag. I mitt fall är det en uteluftsventilerad krypgrund/konstruktion.

bjälklag
Bjälklag, bild från Wikipedia

Problem med fukt och röta i trossbotten och bjälklag i krypgrund

I inlägg Renovera trossbotten som fallit ner och Renovering av trossbotten II så har jag beskrivit eländet. Röta i trossbotten, den hade rasat ner, bjälkarna var angripna, en halvstock likaså och bärlinan var helt slut.

Röta i trossbotten, blindbotten i krypgrund och torpargrund

Rötskador i bjälklag är mycket vanligt. Detta beror ofta på fukt i grunden eller på vattenläckor. Det går dock att reparera detta. En torpargrund måste vara ventilerad, som i mitt fall med luckor i grunden som är till för att reglera ventilationen. Denna grundtyp kallas uteluftsventilerad grund. Det finns olika anledningar som ger upphov till fuktig luft i krypgrunden. Den fuktigare luften medför en risk att träet suger upp fukten och att det får rötskador. 

Troliga orsaker till fuktproblem i stugan

Jag har identifierat följande källor till problemen:

 1. Utkast från stuprören ledde inte bort vatten
 2. Ventilerna sitter på längssidorna, inte i hörnen
 3. Avstånd från bärlina och halvstock till marken var för litet
 4. Ingen fuktspärr mot marken
 5. Plintar till bärlina samt matkällare försvårade genomströmning av luft
 6. Skog i söderläge nära stugan hindrade möjlighet till återhämtning
 1. Bortledande av vatten. Stuprören går ut precis vid väggen OCH PRECIS VID VENTILERNA! Ajajaj.
Bortledning av vatten från grund
Temporärt åtgärdat nu

2. Ventilerna sitter på längssidorna, inte i hörnen. Ventiler ska sitta i hörnen, gärna en på var sida om respektive hörn (se även ovan bild).

fukt i krypgrund
Fuktig jord nära ett av stuprören

3. Avstånd till marken var på vissa ställen endast 7 cm. Troligen har vatten kommit in via ventiler eller under grund. Marken har blivit fuktig, rötan har börjat i halvstock i mellanvägg samt bärlina.

halvstock mellanvägg, bjälklag
Halvstock i mellanvägg, nära stuprör.

4. Man byggde inte så för 60 år sen(?), men nu ligger det byggplast mot marken.

nedfallen trossbotten

5. Låg genomströmning av luft. Plintar och matkällarkonstruktion har medfört sämre luftflöde givet den sämre placeringen av ventiler.

lufströmning torpargrund, trossbotten
Plint vid bärlina

plint vid bärlina, trossbotten
Plint vid bärlina

6. Knappast det viktigaste, men jag tror att skogen som nu är nedtagen underlättade fukt i stugan.

Följande var INTE ett problem (men kan vara det i liknande konstruktioner):

 • Lerig, fukthållande mark
 • Golv direkt mot stampad jord eller liknande
 • Kvarlämnat organiskt material under trossbotten som band fukt.
 • För tunt virke i konstruktionen
 • Vattenskada som “legat och pyrt”

Åtgärder för att förhindra nya fuktskador

Jag har konsulterat släkt och bekanta som är snickare samt haft två hantverkarfirmor på besök. Slutligen föll valet på sista firman samt en specialborrfirma. En del har jag gjort själv, annat har hantverkare utfört.

Trossbotten – hur du skyddar ditt träbjälklag i din krypgrund

Grävt ur främst under bärlina, kring matkällare samt under halvstocken. Många kärror, hinkar och nävar blev det! Grävt bort det numer jordliknande materialet vid stuprör samt åtgärder för att leda bort vatten. Fyllt på med morän/grus (så som det en gång var). Byggplast täcker nu mot marken under hela stugan. Alla bjälkar som varit skadade har antingen “tagits ur” och lagats, andra är helt utbytta. Helt ny bärlina – Den behövs inte för lasten, bjälkarna är på 7 tum, men för att motverka svikt. Halvstocken i mellanväggen är urtagen och nytt fräscht material är infogat, halvstock även lyft. Ny trossbotten med oljehärdade trossbottenskivor. Ny isolering (såklart).

Golvbjälkar, isolering
Nya bjälkar och ny isolering

Det finns även 8 nya ventiler i hörnen för maximal luftströmning. Dränering ska grävas ner också. Allt detta hoppas jag ska undvika rötskador i torpargunden i framtiden.

Nya ventiler
Nya ventiler

Tips till dig som upptäckt liknande problem

Om man råkar ut för en fuktskada är det viktigt att på ett korrekt sätt utreda omfattningen. Det kan se ut som om en fuktskada är mindre omfattande än vad den egentligen är. I mitt fall var det defintivt så.

Fukt i ett bjälklag leder nästan alltid till lukt, mögel och ofta även till röta.

Undvika rötskador i torpargunden

Förebygg med följande åtgärder: Sänk marknivån runt huset, led bort takvattnet och dränera. Se till att marken lutar från huset inte mot. Lägg dränering en bit ifrån huset, 0,5-1 meter, för att undvika sättningar. Glöm inte ventilerna! De går ju ofta att sätta dit utan att behöva ta upp golvet.

Var inte tidsoptimist. Det tar mycket längre tid än vad man tror. Jag kommer ihåg att jag frågade en snickarsläkting om min fixlista var komplett. -Vad har jag glömt? -Tålamod, var svaret.

Ta gärna av släkt och vänner. Det är lätt att gå in i väggen.

Ha andningsskydd åtminstone. Jag hostade flera dagar efter Den stora utgrävningen.

Släng kläderna du jobbat i, om inte annat för att de luktar fan. Duscha noga direkt efter arbetet.

Källor och inspiration:

https://www.slojdochbyggnadsvard.se/kunskap-och-fakta/hus-i-vast/helgerod—dubbelhus-1900/KonstruktionHelgerod/

Test av vattenturbin i bäcken

Äntligen! Äntligen kom vattenturbinen från Kanada, Waterlily turbine. Äntligen tid för att skriva om sommarens test av vattenturbin i bäcken!

12-volts vattenturbin, Leverans från Waterlily

Efter att jag först skrev om denna, för över ett år sen, så måste jag erkänna att jag trodde jag skulle få skriva om att jag blivit lurad. Så pinsamt. Och så dyrt! Det tog nämligen 10 månader för Waterlily att skicka den. Vid kontakt med deras kundtjänst så fick jag alltid samma svar ”We expect to start delivering within 3 weeks”. Suck! Men men nu har den iallafall kommit och jag har testat den under sommaren.

vatten- och vindturbin

Första intrycken av Waterlily turbine

Gedigen. Om jag måste välja ett ord så är det gedigen. Väger några kilo, känns kompakt och stabil i handen. Jag inbillar mig att det skulle vara en annan känsla om det var en billig kinaimport. Detta är hantverk! En rejäl tjock kabel ut från turbinen. Helt vanliga philipsskruvar, känns bra!

I grundutförandet så är det i princip bara att plocka upp turbinen och gå ner till ån och testa. Åter till det längre fram i texten. Det finns nämligen fler prylar att skriva om

waterlily vattenturbin

Vattenturbin 12 volt, för batteriladdning

Vid beställning så får man välja USB-paketet eller 12-volts batteriladdarpaketet. Jag valde det senare samt “Windlily bundle”. Till detta valde jag till “alligator clips” för att kunna koppla direkt mot ett bilbatteri. Man kan alltså kila ner till ån eller till sin bäck och stoppa mobilladdaren ned i cigguttaget och ladda telefonen direkt.

Så tänkte jag vid beställningen, sen dess har jag tänk om ett antal gånger. Ska även tillägga att jag INTE har lyckats få ur nån vettig laddning via den medföljande handveven. Kan inte se hur det skulle gå till.

WaterLily 12V Bundle


Vattenturbin hemma, försök 1

Först vill jag se om denna tingest verkligen ger någon laddning överhuvudtaget. För att avgöra det så har jag införskaffat en voltmätare med SAE-kontakt. Den har även två olika USB-uttag så jag sa se att exempelvis telefonen laddas.

Försök 1 visar sig vara lyckosamt. När jag lägger i turbinen och kopplar in mätaren så ger den konstant 14,2 volt, vilket får duga. Optimalt hade varit 14,4, men men.

Test av vattenturbin i bäcken

Efter mätningen hade jag tänkt att pröva att ladda ett batteri via en billig regulator. Men de planerna grusades då turbinen slutade leverera ström. Av någon anledning (troligen felkopplade SAE-kontakter) så hade säkringen som sitter på vattenturbinsladden gått. Det är för övrigt en lila flatstiftssäkring, mini på 3 A, typ en sån här.

SAE-kontakter, kopplingar och regulatorer

Vad är då dessa SAE-kontakter? Jag hade aldrig hört talas om dem tidigare, och allt som kommer från Waterlily i Kanada kommer med denna SAE-kontakt. Jag har nu lärt mig att det är vanligt i MC-världen och med lite letande så kan man hitta sådant kablage här i Sverige. En hel del, såsom voltmätaren, har jag beställt på olika sajter. Regulatorn som visas här på sidan är från Biltema

Solcellsregulator från Biltema

Waterlily varnar för att koppla fel på plus och minus i deras användarmanual:, “How to connect a WaterLily 12V to a Lead Acid Battery”. Jag gjorde kanske något sådant då säkringen gick (jag köpte ett 10-pack säkringar efter detta). Så för att undvika fler sådana incidenter så köpte jag två solcellsregulatorer med SAE-kontakter på Biltema. Tips: Planerar du att köpa en sån så föreslår jag att du köper tidigt på våren. Ju längre tid som går på året, desto fler butiker får slut på den.

solcellsregulator biltema

Vattenturbin hemma, försök 2

Försök 2 gick ut på att ladda ett bilbatteri via en regulator och sen ladda en mobiltelefon. Sagt och gjort, ner till ån med allt och börja koppla ihop.

Test av vattenturbin i bäcken

Den här gången gick det bättre. Laddningsregulatorn lyser gult = Laddar. cigguttaget lyser blått, jag vet det syns inte så bra men så är det iallafall.

Inget för hardcorde-offgriddaren

Den här prylen är en trevlig-att-ha-sak vid stugan. Jag tänker använda den för underhållsladdning av batterierna i huvudanläggningen, alternativt som elkälla/batteriladdare vid vindskyddet. Den ger enligt Waterlily som mest 2 ampere, vilket inte är så mycket. Det som kan försvara ett inköp är att turbinen ger el varje dag, dygnet runt, till skillnad från solcellspanelerna som drastiskt får minskad effekt vid molnighet och regn. 12 volt * 2 ampere = 24 watt. 24 watt *24 timmar bli ungefär 0,5 kWh.

En sak som definitivt drar ner betyget är att turbinen måste vara så stilla som möjligt. om den “hänger och slänger” i strömmen så varierar värdet i voltmätaren mellan 5-14 volt. Vidare så ska det vara bra drag på flödet. Jag har inte lyckats få ut en stadig spänning på 14+ volt om flödet är lägre än i de två klippen som visas på denna sida.

Planen framåt

Jag ska testa om jag kan försörja batterierna i stugan med ström från turbinen. Dit upp är det cirka 25 meter och om jag använder den här kalkylatorn på 24volt.eu så behöver jag 4 mm2 i kabeltjocklek. Då kommer jag alltså använda en regulator för solcellspanelerna och en separat regulator för turbinen.

I väntan på bättre tider, klarasig.se

Jag har inget golv i stugan och det medför en viss onärvaro i platsen jag helst vill vara vid, likväl avsaknad av texter på klarasig.se. Så vad göra?

Utöka och och utvärdera solceller och batterier går bort. Vad ska man med belysning, dammsugning, köksfläkt och el till distansarbete till om man de facto inte ens kan vara i stugan? Nej här gäller det att tänka utanför boxen, förlåt huset.

klarasig.se – Regnvattentunna nummer två, Rydbergs trätunnor

Glad i hågen har jag inhandlat en ny regnvattentunna tillika avtappning från stuprör samt kran. Sjyssta trätunnor kan förbeställas från Rydbergs trätunnor. Man kan välja på helt nya eller de som det varit fisk i. Var väldigt väl medveten om att fisktunnorna luktar. Mycket. De är samtidigt ansenligt billigare och om du kan förpacka tunnan i hermetiskt tillsluten (nåja) plast så är det definitivt ett alternativt. Hursomhelst, värt ett inlägg på klarasig.se .

regnsamlare, vattenavtappning stuprör

Jag tyckte tidigare anslutningskit från Greenline var lite meckigt att ha att göra med, då man var tvungen att kapa stupröret vid genomförningen. Nu köpte jag en Regnsamlare från Magasin 10.

Regnsamlare Rapido - För stuprör 70-100 mm

I denna lösning så borrar man ett hål (urtagningsborr medföljer) i stuprör och knökar in en uppsamlare i gummimaterial. Fiffigt. Eftersom denna lösning kan anses som snyggare än föregående så kostade jag även på mig en vattenkran i metall.

regnvattentunna

klarasig.se – Utökning av det automatiska bevattningssystemet, Irrigatia

Slangen som följer med Irrigatias ”Sol-12” är för kort, åtminstone för mina behov. Samtidigt vill jag inte köpa ett ”extension kit” för 400 kr. Så, vad göra? Jag grovmätte slangen och tycker att 6 mm utvändigt mått verkar rimligt. Iväg till närmsta byggvaruhus och kapa x antal meter plastslang i ungefärligt motsvarande mått och så iväg till stugan. Min gissning visade sig stämma hyfsat överens med något jag senare hittade på nätet, ” Internal diameter 4mm, external 6 or 7mm sometimes called 1/4″. Ny slang för en spottstyver jämfört med ”expansion kit”. Okej, droppnipplarna kanske inte gled på helt smärtfri, men med lite vrid och tryck (det går åtminstone lättare än att få på en gasolslang på munstycket) så har nu bevattningen utökats med ett antal nipplar. Pumpen tickar på och nu har även jordgubbsplantorna autobevattning.

irrigatia, solcellsbevattning

Test av vattenrenare och vattenfilter

Gravitationsvattenrenare med keramiskt vattenfilter

Vatten! Ingenting släcker törsten eller smakar så bra som vatten. Och vad är godare än att kunna dricka av naturens egna källor? Ån vid stugan innehåller dock rejält med humus och järn, så smaken är inte den bästa. Jag gör ett test vattenrenare och vattenfilter.

Jag började leta efter det bästa vattenfiltret som passar mina behov och min budget för ett år sedan (!) Så småningom, efter mycket undersökande som inkluderade att läsa på diverse off-gridforum och ögna igenom produkter från olika webbutiker, bestämde jag mig för att önska mig ett gravitationsfilter från Sunwind i julklapp. Eller som det egentligen heter: ”British Berkefeld, Stainless steel, Gravity Water Filter”.

dags at montera

Det är också så att när det gäller överlevnad är det viktigt att känna till regeln om tre: du kan leva tre veckor utan mat, men du kan bara leva tre dagar utan vatten (och 3 minuter utan luft sägs det). Jag försöker hålla åtminstone en 7-dagarsnivå (jag vet, för lågt) av mat, vatten och bränsle i mitt hem och i off-gridstugan, men ingen beredskap skulle vara komplett utan möjlighet att få ytterligare vatten från externa källor.

Test av vattenrenare och vattenfilter – Gravitationsfilter

Så efter mycket önskande och väntande så fick jag ett vattenfiltersystem. Jag frågade inte vad det kostade men en enkel sökning på webben ger att det går på cirka 3 000 kr. Dyr julklapp!!! Finns säkert billigare via Amazon och liknande. Och nej, detta är inget jag rekommenderar att köpa från nån Kinasajt.

Gravitationsfilter (vattenrenare) från Sunwind

montering vattenrenare
 • För off-gridstugor, fritidshus, jaktkojor, campingplatser. Men även för nödsituationer i hyreshus och villor.
 • För användning vid kommunala eller naturliga off-grid vattenkällor vid stugan.
 • Upp till 10 liter rent dricksvatten på kran.
 • Filtrerar bort: Patogena bakterier, Giardia, Cryptosporidium och andra parasiter och organiska ämnen.
 • Häll obehandlat vatten i den övre behållaren. Få filtrerat, rent vatten från kranen.
 • Ingen strömförsörjning krävs. Ingen pump krävs.
 • Levereras med 2 filterstavar eller kan justeras för att använda 4 filterstavar för större flöde (fler stavar = högre flöde renat vatten). När de är försedda med filterstavar kommer utmatningen från vattenrenaren, förutsatt regelbunden påfyllning av den övre kammaren, ungefär som följer:
 • Alla vattenrenare har fyra hål för att möjliggöra montering av upp till 4 ljus. Hålen som inte används är fyllda med borttagbara gummipluggar. 
 • Den nedre kammarens kapacitet är 10 liter.
 • Keramiska filterstavar kan rengöras för att förlänga livslängden. Det följer med skrubborstar!
 • Filterbyte efter 2000 liter eller 6-12 månader vid dagligt användande
 • Höjd (monterad) cirka 50 cm.

Test av vattenrenare och vattenfilter

I mina efterforskningar om dessa vattenfilter var åsikterna jag läste oftast positiva, med de enda negativa punkterna som nämns att tapp(kran) ibland läcker, att kranen är för låg vilket gör det svårt att fylla dina kärl.

Tja, uppenbarligen måste kranen på gravitationsfiltret placeras längst ner på enheten eftersom det är ett just gravitationsvattenfilter, och om kranen var högre skulle du inte kunna få ut allt vattnet (doh!) Allt du behöver göra är att antingen sätta vattenfiltret på något ställ för att höja kranens nivå, eller än lättare, att ha kranen vid kanten av en bänk.

kran

När det gäller kranen som läcker har jag inte haft några problem med det.

Och slutligen, utrymme ja. I en mindre timmerstuga, ett BOL eller tiny-house så tar den lite väl stor plats, Jag tror jag får bygga ut köksbänksytan så det inte är i vägen.

Vad finns mer att säga om vattenrenaren (gravitationsvattenfilter)?

Det som INTE stod i några tyckanden på nätet var att om du vaknar lätt på natten av regn och takdropp är detta inte produkten för dig. Det renade vattnet kommer ju precis som droppar från de bägge filterstavarna och det hörs om inte köket är avskiljt från sovrummen.

filterstavar

Test av vattenrenare och vattenfilter: Vattnet smakar riktigt bra, rent och friskt. Är det faktiskt så bra som det smakar? Jag vet inte. För att veta säkert måste jag skicka ut några vattenprover för att testas på ett labb. Och det kanske jag gör…nån gång 😊.

Fakta och funktionalitet, gravitationsfilter

Det renade vattnet droppar från filterljuset i den nedre behållaren. Den nedre behållaren har ett enda hål nära botten för kranen och en gummiring för att hålla filtret på. Ett lock täcker toppen av den övre behållaren för att stoppa smuts, insekter och djur som förorenar vattnet.

Vattnet tappas av vid kranen och antingen användas omedelbart eller förvaras i rena, förseglade flaskor för senare användning. Gravitationen gör allt arbete och det behövs ingen pumpning eller el, bara lite tid. Filtreringshastigheten saktar ner när nivån i den övre behållaren sjunker, detta är normalt. Det är inte viktigt att hålla den övre behållaren fylld, men om du gör det kan du filtrera snabbare. Eftersom rengöring tar bort lite filtermaterial, desto mer rengöring desto kortare blir ljusets livslängd. Ändå är en typisk livslängd för ett keramiskt ljus (filterstav) i kontinuerlig användning 6-12 månader.

sundwind vattenrenare

Kommer det att filtrera bort insektsägg och andra parasiter?

-Ja. Dessa är relativt stora och tas lätt bort av vattenfiltren.

Kommer det att filtrera bort protozoer?

-Ja. Dessa encelliga organismer såsom Giardia är relativt stora och lätt avlägsnas av gravitationsfiltret.

Kommer det att filtrera bort bakterier?

-Ja. Tillverkarens laboratorium testar filtren med en bakterie som heter E-Coli och gör anspråk på en reduktion på 99,99%. Det är mycket skydd och anses allmänt vara mer än tillräckligt för skyddade vattenförsörjningar och de allra flesta måttligt förorenade ytvatten.

Kommer det att filtrera bort virus?

-Inte direkt. Virus är alldeles för små för att stoppas av normala filter. Gravitationsvattenrenaren bör fortfarande uppnå en signifikant minskning eftersom virus vanligtvis associeras med infekterade celler eller är fästa vid andra organismer och dessa kan stoppas av filtret.

Kommer det att rengöra vattnet?

-Det tar bort de flesta fasta partiklar som är större än 2μ (2 tusendels millimeter) i vattnet. Vissa mycket, mycket fina sediment runt 1μ och mindre kan fortfarande passera igenom. Missfärgning från upplösta mineraler och kemikalier kan inte avlägsnas. Den obehagliga smaken, lukten eller färgämnet från organiska kemikalier förbättras avsevärt genom absorption i det aktiva filtret. Åvattnet är gott!

Kommer vattenrenaren att ta bort metaller?

-Inte upplösta metaller eller fluor, ej heller nitrater.

fore efter

Överlag: I mitt Test av vattenrenare och vattenfilter så kommer jag fram till att jag är nöjd med Sunwinds gravitationsfilter och vattenrenare, i mitt fall främst för att det tar bort smaken av humus och järn och det gör så utan att använda kemikalier. Nackdelarna är droppljudet och att det tar lite väl stor plats.

Mobilt bredband till stuga, router/modem

Min färd mot att kunna arbeta och leva i stugan fortsätter. Idag, och speciellt i coronatider, så krävs ju en uppkoppling via någon form av bredband för att kunna arbeta. Så hur kan jag göra min timmerstuga, mitt fritidshus och BOL, till ett hemmakontor? Efter mycket funderande och sammanställning av information så landade jag till slut i en Teltonika RUT240 när jag letar efter en lämplig router med inbyggt modem för mobilt bredband till stuga.

Ursprunglig kravspecifikation för mobilt bredband till stuga

 • Router med inbyggt modem med plats för SIM-kort
 • Uttag och möjlighet till extern antenn (rikt- eller rundstrålande antenn)
 • Kostnad under 1500 kr
 • Mobil surf utan bindningstid – Pay as you go eller säsongsabonnemang
 • Går att driva med 12 volt (i andra hand inbyggt batteri som kan ladas via USB)
 • Ethernet/LAN-uttag. Surfa via sladd är ALLTID bättre
 • Hanterar på 3g och 4g
 • Strömsnål
 • Gärna beprövad off-gridlösning – Ingen flashig familjelösning

Så vad har vi då för möjligheter? Att söka (filtrera) via Prisjakt och Pricerunner är svårt. Det går att filtrera på batteri, laddbart, anslutning för extern antenn med mera på Prisjakt. Och ja, det går att filtrera på LAN-uttag, USB-uttag, 4g, 5, hastighet etc på Pricerunner. Men sammantaget så saknar jag en off-grid/BOL-vänlig filtreringsmöjlighet.

Mobil bredband modem/4g-router – Några produkter

Netgear Nighthawk M1
Snygg design, lätt att packa i ryggsäcken. En av de viktigaste egenskaperna är batteritiden, här är ett batteri som håller för 24 timmars användning. I övrigt:
ethernetport, möjlighet till extern antenn
(ts-9-typ), en usb c-port för laddning av det inbyggda batteriet och en usb 2.0-port. Enda negativa med denna är väl att den är relativt dyr (cirka 2 700 kr), iallafall över min budget.

TP-Link M7350, M7450 
Relativt billig (under 1000-lappen) och populär mobil hotspot, batteritid upp till 15 h. Laddbar via USB. Ingen möjlighet till extern antenn, ingen ethernetport.

Teltonika RUT950
Har allt som 240 har och desto mer. När jag valde mellan olika routrar så var denna betydligt dyrare än exempelvis 240-varianten. Hade jag valt idag hade jag valt RUT950 (cirka 2 000 kr).

Teltonika RUT240 – Mobilt bredband till stuga

RUT240 är en robust och stabil 4-router, den är också relativt enkel att komma igång med. Routern följer industristandarder för Wi-fi och LTE. Den är ruggad och ska tåla stötar, att man tappar den i golvet samt ska kunna funka i all från -40 till +75 grader. Routern kostar cirka 1 500 kr.

Komma igång

Routern kommer med en liten instruktion för att snabbt komma igång och installera. Men instruktionen är skriven på brungrå papp med små svarta bokstäver, nästintill oläsligt. Som att läsa innehållsförteckningen på vissa utländska matprodukter.

Hursomhelst, hemmavid så sätter jag i mitt SIM-kort och skruvar på antennerna, ansluter kontakten till ett vägguttag och väntar ivrigt på att kunna surfa över min nyinköpta 4-router. Icke. Tydligen så är det problem med luckan för SIM-kortet (står på Teltonikas wiki), efter det lilla mankemanget så går det bättre. Det första jag gör är att koppla en ethernetsladd (nätverkssladd) mellan datorn och routern samt gå in på routerns adminsida (web UI). Här kommer jag inte så mycket längre efter att ha loggat in med default-lösenordet. Man måste sätta ett nytt lösenord för gränssnittet, en bra sak tycker jag. Mindre bra är att jag senare upptäcker att default-läge för wi-fi säkerhet är WPA/TKIP, min mobil vill att jag genast byter till WPA2 eller WPA3 på routern.

Då jag hade lite problem i början och jag inte kunde lista ut vad det var, så ställde jag också in Tele2 som operatör i admingränssnittet.

I stugan är det skönt att upptäcka att routern ger 2 pinnar 4g-täckning där min mobil pendlar mellan 0 och 1 pinne. Mindre bra är att wi-fi-täckningen är skral. i Min lilla stuga så räcker den, men rör jag mig säg 10 meter bort så fungerar det inte. Mer info om hur du kommer igång hittar du här.

Energiförbrukning, mellan 1-3 watt enligt denna sida

Tillbehör till Teltonika RUT240

Jag har köpt till dels en “bilkabel”, dvs en sladd som gör att jag kan driva routern från mina 12-voltsbatterier med en så kallad cigguttagssladd. Kostar en hundring.

Köpte även en riktantenn, en Delock, för cirka 200 kr. Här måste jag säga att jag tyvärr inte märker någon förbättring överhuvudtaget, med eller utan riktantenn.

Kan man inte dela via mobilen?

En router har normalt bättre mottagning än mobiler & plattor då antennerna ger högre förstärkning. I områden med sämre eller ingen mottagning kan en router hjälpa. En mobiltelefon som mobil hotshot, “dela Internet via mobilen”, passar bättre om du vill surfa via din dator, inte för att ge Internetåtkomst till flera personer.

Induo

Vill passa på att tipsa om Induo, ett företag som verkligen har koll på detta med mobila routrar för tuffa miljöer. Här är deras jämförelse mellan RUT240 och RUT950.

Rent vatten i stugan – Gravitationsfilter

Uppdatering 210607: Gravitationsfilter testat!

Jag letar fler sätt att rena vattnet på vid min stuga. Vattenreningstabletter från JULA känns “kemiskt”, läs mer här. Vänliga människor i min omgivning har noterat mitt intresse för off-grid och prepping, och jag fick ett gravitationsfilter från Sunwind i julklapp för att få rent vatten i stugan.

Gravitationsfilter

Gravitationsfilter kräver varken ström eller vattenslang. Man fyller själv på vatten i den översta delen, och låter vattnet sippra ner genom filtret. Via tappkranen fyller du ditt glas eller tillbringare. Två filterstavar medföljer och Sunwind rekommenderar filterbyte efter 2000 liter eller 6-12 månader vid dagligt användande. Återkommer när jag testat detta!

Rent vatten i stugan

Frågan är hur pass drickbart vattnet är från början egentligen. Jag har druckit av det den tid jag haft stugan, och än lever jag. Men åtminstone rent visuellt skulle det behöva renas. I Sverige finns det runt en miljon fritidshus som får sitt dricksvatten från enskilda brunnar, åar, regnuppsamlare med mera. Det sägs vara oroväckande få av dessa som beräknas ha en vattenkvalitet som anses tjänlig utan anmärkning. Föroreningarna i resterande brunnar kommer ofta från avlopp, dynghögar, utedass, åkermark etc. Grävda brunnar anläggs ofta ytligt och är speciellt utsatta för vattenförändringar.

Hur ser det ut i din stuga? Har du koll på att vattnet är rent? Om inte, så vore det nog en bra idé att undersöka detta. Vattenreningstabletter, gravitationsfilter, sand/kolfilter kanske.

Kan aktivt kol vara en lösning?

Aktivt kol har en bra effekt när det gäller att ta bort föroreningar, lukt och dålig smak från kranvatten. Just av denna anledning används aktivt kol ofta i filtreringsprocessen för vatten. Aktivt kol är små bitar av kol, i granulat eller blockform, som har behandlats för att vara extremt porösa. Ett gram aktivt kol har en yta på 500-3000 m2. För att sätta detta i perspektiv motsvarar fyra gram aktivt kol en hel fotbollsplan. Och det är faktiskt kolens enorma yta som gör ett aktivt kolfilter enormt effektivt för att absorbera och ta bort föroreningar och mer från ditt vatten.

Så här fungerar aktivt kol

När vatten rinner genom ett aktivt kolfilter fastnar kemikalierna vid kolet, vilket resulterar i renare vattenutlopp. Effektiviteten beror på vattnets flöde och temperatur. Därför bör de flesta filter användas med lågt tryck och kallt vatten. Aktivt kol fungerar mycket effektivt för att avlägsna ett antal olika kemikalier. Det finns dock också föroreningar som aktivt kol inte kan göra något åt!

Gravitationsfilter från Sunwind

Gravitationsfilter från Sunwind är bara en av lösningarna för vattenrening i fritidshus. Läs mer här om nuvarande lösning med vattenreningstabletter från JULA: https://klarasig.se/?p=358

Värme till stuga utan el

Jag har en timmerstuga på 25 m2 som vid ett SHTF ska kunna användas även vintertid (-20 till -30 grader “varmt”). Nu tror och hoppas jag att SHTF inte kommer att ske, men frågan kvarstår ju ändå. För uppvärmning har jag öppen spis, köksspis och ett gammalt gasolkadaver. Vilka alternativ för värme till stuga utan el finns?

Pelletskamin med GSM-styrning

Fördelar: Kan startas på distans några timmar innan jag kommer till stugan. Miljömässigt bättre än vanlig diesel.

Nackdel: Priset är för högt för mig. Stort och krångligt?

Dieselkamin med GSM-styrning.

Fördelar: Går att starta på distans och jag har enkel tillgång till diesel.

Nackdel: Högt pris! De luxe-lösningen. Läs mer om Wallas dieselkamin nedan.

Gasolkamin

Fördelar: Billigt att införskaffa. Lätt att införskaffa, ingen installation. Jag har en äldre version sedan innan.
Nackdelar: Jobbigt att köpa gasoltuber “hela tiden”. Har man inte utbytestuber så kostar en ny tub cirka tusenlappen. Kan inte värma upp innan ankomst. Risker med gasol. Jag har dock en gasvarnare då jag har både gasolkök och gasolkyl. Avger vatten vid förbränning = fuktigare inomhus.

Rostfri Gasolkamin för Värme till stuga utan el
Bild från Gasoltuben.se

Fotogenvärmare

Fördelar: Billigt att införskaffa. Lätt att införskaffa, ingen installation.
Nackdelar: Går inte att starta innan ankomst. Lukt?

En flyttbar gasol- eller fotogenvärmare är praktisk för att värma upp utrymmen snabbt, utan att man behöver tillgång till skorsten. Moderna kaminer har en effektiv förbränning, vilket håller driftkostnaden på en acceptabel nivå vid tillfällig uppvärmning. Vissa modeller har en inbyggd fläkt.
Investeringskostnad: 1000-6000 kr/st.
Tänk på! Dessa kaminer medför en risk för koloxidutsläpp. Kontrollera att kaminen är utrustad med koldioxidvakt (eller skaffa en separat), se till att ventilationen fungerar tillfredsställande.

Vattenmantlad kamin, ingenjörslösningen för värme till stuga utan el

Har inte hunnit läsa på så mycket om detta. Det finns de som lyckas med självcirkulation i grova rör tydligen. Combiheat.

Öppen spis med spiskassett

Fördelar: Billigare än dieselkamin. Jag har redan öppen spis.
Nackdelar: Går inte att starta innan ankomst. Installations- och kontrollkostnader.

En öppen spis ger dåligt utbyte, men med en spiskassett i eldstaden kan du tillvarata en del av värmen som tidigare försvann genom skorstenen. Kassettens konstruktion och påverkar hur effektiv den är.
Investeringskostnad: 5 000-20 000. Montering kostar ca 5000 kr, om du inte kan göra jobbet själv.
En kassett kan innebära ökad belastning på skorstenen, viktigt att säkerställa att installationen blev korrekt.

Braskamin

En vedkamin fungerar både som myspys, värmekälla och ev nödlösning för matlagning. Nya kaminer kan ha en verkningsgrad kring 75-80 procent. Hos nyare modeller kombineras ofta strålningsvärme med konvektionsvärme. En kamin klädd i täljsten tar något längre tid att värma upp, men bevarar värmen längre och behöver inte eldas lika frekvent. Det finns även ett stort utbud av gjutjärnskaminer, många i gammaldags stil, som passar bra för torp och stugor.
Kostnad: 10 000-40 000 kr (och mycket mer), beroende på modell, material och design.

Solvärme från solfångare

Knappast ett renodlat alternativt till vedeldning eller fotogenkaminer. Än mindre vintertid. En solfångare omvandlar solenergi till värme – solvärme. En solfångare har en större verkningsgrad än en solcellspanel. Den är byggd för att kunna ta upp solinstrålningens värme i koncentrerad form. Denna värme kan sedan nyttjas till uppvärmning av olika anläggningar, ofta via mellanlagring i ex ackumulatortank. https://sv.wikipedia.org/wiki/Solf%C3%A5ngare

Solarventi – Luftsolfångare

Denna tekniska lösning är främst avsedd för hjälp med avfuktning och inte för uppvärmning eller ersättning till befintlig uppvärmning. Möjligen är den ett komplement till detta. Torr varmluft förs in i huset, dvs när solen ligger på panelen.

Blomkrukor och värmeljus

https://tidningensyre.se/2017/nummer-137/samla-varme-krukor/

De varianter jag sett har två lager av krukor, så att luften cirkulerar och hettar upp dessa. Den ökade temperaturen kring själva ljuset gör ju också att det blir mindre rester av oanvänt “bränsle” kvar.

MEN… ställer man en mängd ljus på en begränsad yta – och för när varandra, så är risken att området kring ljusen blir hett nog för att i princip koka ljusmassan. Så du får en eld, med smält/kokande stearin i mitten. Så jag skulle vara väldigt försiktig med dessa. och enbart köra ett ljus åt gången.

det debatteras friskt om detta verkligen ger någon mereffekt egentligen. Och framför allt: Var försiktig! Ljusen får INTE stå för nära varandra, för hög värmebildning på en liten nästan instängd yta kan ge att ljusen i princip exploderar samt en svårsläckt brand.

Knappast en bra lösning för värme till stuga utan el.

Dieselkaminer för värme till stuga utan el

Tänk dig känslan av att komma fram till en varm och torr stuga! Dieselkaminer är passande för jaktkojor, stugor eller torp utan el. De kräver en mindre mängd ström vid start för att fungera. Vid start dras ström antingen från en befintlig solcellsanläggning eller från ett enklare fritidsbatteri.

En nackdel, snarare en rädsla, är att jag inte är helt bekväm med tanken på att tända en gnista från ett blybatteri till något som står nära och är anslutet till en stor tank diesel. När jag är 4 timmar därifrån.

Sen så kan det vara att det kan vara svårt att fylla hela tanken med bränsle om du inte har bilväg hela vägen fram till stugan.

Wallas

För mig är Wallas de luxe-varianten av uppvärmingsmetoder. Rolls-Roycen i denna sammanställning. Alla jag hört säga något om denna ger den bra betyg. Snygg är den också. Antracitgrå eller vit.

Wallas från Sunwind

Jag har läst mig till att den går lika bra på standarddiesel som HVO (Hydrogenated vegetable oil), dvs biodiesel. Det går också att elda med fotogen. Inga problem att byta från det ena till det andra. Ingenting behöver justeras eller ändras.

“Om du t ex kör Wallas 40CC på maxeffekt, förbrukar den ca 4 dl bränsle per timme. Det är inte ofta du kör kaminen på maxeffekt under längre tid, då den är

termostatstyrd och därför kommer att sänka effekten när önskad rumstemperatur uppnåtts.

När kaminen startar har den en initial strömförbrukning på ca 9A, därefter är förbrukningen 4,8- 9,6 Ah/dygn, beroende på inställning (Max, Min eller ett läge däremellan). “

Källa: sunwind.se

Wallas har kaminer från 2,6 kW till 4 kW.

Planar

Planar är, jämfört med exempelvis Wallas, en något mindre investering. Frågan är om de fungerar ungefär lika bra. Sen så måste det tilläggas att de självklart inte går att jämföra rakt av.

Dieselkamin för Värme till stuga utan el
Bild från Teplostar

Likheten består i att bägge är dieseldrivna luftvärmare som kan installeras i stugan. Värmarna kan styras med olika kontrollpaneler eller på distans via din smartphone med hjälp av ett sim-kort.

Om man skulle försöka att bara läsa sig till funktioner och diverse fördelar så hittar man saker som “patenterade förbränningskammare”, “borstlösa motorer” och det “självdiagnostiska systemet” som automatiskt stänger av apparaten om det stöter på fel.

Jahapp. Säljsnack eller inte. Det är såklart svårt att avgöra. Många andra saker som jag har köpt, testat och installerat är ju av naturen enklare att utvärdera. Här pratar vi om en investering på flera tusen kronor, som dessutom måste installeras.

Planar har dieselvärmare från 2 kW till 8 kW.

Läs mer här:

Bomanssons

Hjertmans

Teplostar

Dammsugare 12 volt från Seasea

Att ha en stuga i skogen innebär dels att man drar in en massa barr och annat bös, men även att man inte har en vanlig dammsugare. I många år har jag tagit fram sopborsten där det blivit för stökigt på golvet, men i hallen blir det liksom inte bra. man kommer inte åt, sopborste på dörrmatta är ingen bra kombo heller. Så, dammsugare 12 volt, vad finns det att tillgå?

Bosch verkar ha en dammsugare som liknar det jag vill ha, Easy Vac 12, men den drar iväg i pris nåt så attans. Upp emot 1000 kr betalar eventuellt jag för en “andradammsugare” till källaren i villan.

Inte heller en sån här vill jag ha, slangen är kort, munstycket är böjt ?!?, och den kostar dessutom en hel del:

BLACK+DECKER PD1200AV-XJ 12V Dustbuster Flexi dammsugare 12 volt.

Det går inte med en sån här sladderslang, hur ska man någonsin kunna dammsuga ett golv med denna? Jaja, jag vet, den är inte gjord för en sommarstuga. Men ändå, det är ju en sån jag letar efter!

Mestic Dammsugare MS-100 12 volt

Dammsugare, Carbest

Jag har faktiskt letat i flera år efter en bra lösning. Dammsugare, 12 volt, men inte bara för bilar. Hur svårt ska det vara, jag vill stå upp när jag dammsuger. Så, av en slump, går jag in på närmaste Seasea-butiken för att köpa något helt annat. Där vid entrén på utrensningsbordet hittar jag dels en 12-volts kaffekokare och så denna dammsugare från Carbest. Och allt till halva priset! Dammsugare på 150 watt under 200 kronor, jag är mycket nöjd!

DAMMSUGARE 12V/150W. 12 volt

Specifikationer (från Seasea och Campingvaruhuset):

Dammsugare 12V / 150W, cyclon teknologi. Levereras med 5 olika munstycken. Kabellängd 4 meter.

Dammsugarhuvud, fungerar i 180 & 360°

Borstmunstycke

Fogmunstycke

Stavar (rör) x 2 st

Har provkört denna i villan och jag är MYCKET nöjd. Känns som att detta är mer för en stor båt eller husbil. Ställen där man står upprätt och vill dammsuga golvet i stället för att krypa på alla fyra och trilskas med en böjlig slang. Jag har dammsugit runt öppna spisen och den klarar galant det den kommer utsättas för i offgridstugan.

Jag dammsuger kanske 5-6 minuter, a 150 watt, dvs 150 w * 0,1 h -> 15 Wh. Batterierna vid solcellsanläggning innehåller 120 Amperetimmar (Ah) *12 volt = 1440 Wh. Det här blir bra.

Dammsugare 12v

Vattenpump utan el

Det är trist att inte kunna lita på att vattenpumpen går varje gång man slår på den, speciellt framåt hösten när batteriet har använts hela sommaren och temperaturen utomhus går ner för var vecka som går. Batteriet har inte laddat ur nån gång gång än så länge, samtidigt är det skönt att slippa ta hem det över vintersäsongen, lite mer “plug ‘n’ play nu. Vattenpump utan el förresten, det är ju en sanning med modifikation. Det är en 12 v vattenpump till off-gridstugan, som drivs av solenergi och ett billigt blybatteri.

solcellsregulator, vattenpump utan el

Samtidigt, “om det fungerar, rör det inte”, det HAR ju inte laddat ur än under sommarhalvåret. Så jag tänker inte lägga ner någon förmögenhet på en ultra super-duperlösning a la Victron med övervakning via mobilnätet. Det får bli en billig panel från Biltema med tillhörande regulator och SAE-kopplingar för min “vattenpump utan el”. Specen (med mina kommentarer) säger bl a:

 • Thin Film-teknologin gör panelen effektiv även vid molnigt väder.
 • Inbyggd spärrdiod förhindrar urladdning av batteriet. (What ???)
 • Panelen är väderbeständig med stöttåligt yttre.
 • Adapterkablar med batteriklämmor, cigarettändarplugg samt 4 monteringsskruvar medföljer.
 • Vid långvarig användning rekommenderas laddningsregulator 31-635.
 • Panelen är skyddad mot vattenstänk men är inte vattentät. (Vad menas?)
 • Har lysdiod för laddningsindikering. (Var då?)

Lite roligt är det att en av de andra panelerna som Biltema säljer har informationstexten “OBS! Tål inte att gå på.”. Vem f-n GÅR på en solcellspanel?

Prepping offgrid – Summering av året

Året når sitt slut, och vilka udda månader det blev. Trots arbete hemifrån, (eller tack vare?), så upplever jag och många andra att tiden gått ovanligt fort. Tänkte här summera mitt lilla prepping offgrid-projekt för i år och tacka alla som varit hjälpsamma med stöttning, hjälp och tips.

Hur väljer man vad som ska få vara med i en årskrönika? Många bra saker har åstadkommits under året, som självklart innehöll en del motgångar också. Prepping offgrid-mässigt så tänkte jag helt sonika göra en topp 5-lista:

 • Första plats: Kompletterande solcellspaket. 110 watt ytterligare och två Varta blybatterier gör att vi nu kan arbeta på distans, detta ger en känsla av frihet!
regnvattentunna
 • Regnvattentunna. För bevattning och grovrengöring. Visserligen har jag vattenpumpslösningen till köket, men det är också skönt att kunna tappa upp hinkar och kannor utomhus.
solcellsregulator
 • På tredje plats: (Budget)solcell med regulator till vattenpumpsbatteriet. Batteriet har inte laddat ur nån gång gång innan, ändå är det skönt att slippa ta hem det över vintersäsongen, lite mer “plug ‘n’ play nu.
skogssken
 • Omgivningarna! Mitt i all tekniknyfikenhet, så är det lätt att glömma varför man vill jobba på sitt off-gridprojekt. Som jag tänker är det för att underlätta vistelsen, förlänga säsongen och på sikt kunna klara sig själv så långt det går.
oljelampa
 • Femte och sista plats kniper denna fina lampa som jag fick i våras. Jag försöker hålla storstugan old school, utan elektrisk belysning. Kök och hall däremot har 12 volt elbelysning, uttag och rinnande vatten.

%d bloggare gillar detta: