Gravitationsfilter från Sunwind

Jag letar fler sätt att rena vattnet på vid min stuga. Vattenreningstabletter från JULA känns “kemiskt”, läs mer här. Vänliga människor i min omgivning har noterat mitt intresse för off-grid och prepping, och jag fick ett gravitationsfilter från Sunwind i julklapp för vattenrening fritidshus.

Gravitationsfilter kräver varken ström eller vattenslang. Man fyller själv på vatten i den översta delen, och låter vattnet sippra ner genom filtret. Via tappkranen fyller du ditt glas eller tillbringare. Två filterstavar medföljer och Sunwind rekommenderar filterbyte efter 2000 liter eller 6-12 månader vid dagligt användande. Återkommer när jag testat detta!

Frågan är hur pass drickbart vattnet är från början egentligen. Jag har druckit av det den tid jag haft stugan, och än lever jag. Men åtminstone rent visuellt skulle det behöva renas. I Sverige finns det runt en miljon fritidshus som får sitt dricksvatten från enskilda brunnar, åar, regnuppsamlare med mera. Det sägs vara oroväckande få av dessa som beräknas ha en vattenkvalitet som anses tjänlig utan anmärkning. Föroreningarna i resterande brunnar kommer ofta från avlopp, dynghögar, utedass, åkermark etc. Grävda brunnar anläggs ofta ytligt och är speciellt utsatta för vattenförändringar.

Hur ser det ut i din stuga? Har du koll på att vattnet är rent? Om inte, så vore det nog en bra idé att undersöka detta. Vattenreningstabletter, gravitationsfilter, sand/kolfilter kanske.

Kan aktivt kol vara en lösning?

Aktivt kol har en bra effekt när det gäller att ta bort föroreningar, lukt och dålig smak från kranvatten. Just av denna anledning används aktivt kol ofta i filtreringsprocessen för vatten. Aktivt kol är små bitar av kol, i granulat eller blockform, som har behandlats för att vara extremt porösa. Ett gram aktivt kol har en yta på 500-3000 m2. För att sätta detta i perspektiv motsvarar fyra gram aktivt kol en hel fotbollsplan. Och det är faktiskt kolens enorma yta som gör ett aktivt kolfilter enormt effektivt för att absorbera och ta bort föroreningar och mer från ditt vatten.

Så här fungerar aktivt kol

När vatten rinner genom ett aktivt kolfilter fastnar kemikalierna vid kolet, vilket resulterar i renare vattenutlopp. Effektiviteten beror på vattnets flöde och temperatur. Därför bör de flesta filter användas med lågt tryck och kallt vatten. Aktivt kol fungerar mycket effektivt för att avlägsna ett antal olika kemikalier. Det finns dock också föroreningar som aktivt kol inte kan göra något åt!

Gravitationsfilter från Sunwind

Gravitationsfilter från Sunwind är bara en av lösningarna för vattenrening i fritidshus. Läs mer här om nuvarande lösning med vattenreningstabletter från JULA: https://klarasig.se/?p=358

0

Värme till stuga utan el

Jag har en timmerstuga på 25 m2 som vid ett SHTF ska kunna användas även vintertid (-20 till -30 grader “varmt”). Nu tror och hoppas jag att SHTF inte kommer att ske, men frågan kvarstår ju ändå. För uppvärmning har jag öppen spis, köksspis och ett gammalt gasolkadaver. Vilka alternativ för värme till stuga utan el finns?

Pelletskamin med GSM-styrning

Fördelar: Kan startas på distans några timmar innan jag kommer till stugan. Miljömässigt bättre än vanlig diesel.

Nackdel: Priset är för högt för mig. Stort och krångligt?

Dieselkamin med GSM-styrning.

Fördelar: Går att starta på distans och jag har enkel tillgång till diesel.

Nackdel: Högt pris! De luxe-lösningen. Läs mer om Wallas dieselkamin nedan.

Gasolkamin

Fördelar: Billigt att införskaffa. Lätt att införskaffa, ingen installation. Jag har en äldre version sedan innan.
Nackdelar: Jobbigt att köpa gasoltuber “hela tiden”. Har man inte utbytestuber så kostar en ny tub cirka tusenlappen. Kan inte värma upp innan ankomst. Risker med gasol. Jag har dock en gasvarnare då jag har både gasolkök och gasolkyl. Avger vatten vid förbränning = fuktigare inomhus.

Rostfri Gasolkamin för Värme till stuga utan el
Bild från Gasoltuben.se

Fotogenvärmare

Fördelar: Billigt att införskaffa. Lätt att införskaffa, ingen installation.
Nackdelar: Går inte att starta innan ankomst. Lukt?

En flyttbar gasol- eller fotogenvärmare är praktisk för att värma upp utrymmen snabbt, utan att man behöver tillgång till skorsten. Moderna kaminer har en effektiv förbränning, vilket håller driftkostnaden på en acceptabel nivå vid tillfällig uppvärmning. Vissa modeller har en inbyggd fläkt.
Investeringskostnad: 1000-6000 kr/st.
Tänk på! Dessa kaminer medför en risk för koloxidutsläpp. Kontrollera att kaminen är utrustad med koldioxidvakt (eller skaffa en separat), se till att ventilationen fungerar tillfredsställande.

Vattenmantlad kamin, ingenjörslösningen för värme till stuga utan el

Har inte hunnit läsa på så mycket om detta. Det finns de som lyckas med självcirkulation i grova rör tydligen. Combiheat.

Öppen spis med spiskassett

Fördelar: Billigare än dieselkamin. Jag har redan öppen spis.
Nackdelar: Går inte att starta innan ankomst. Installations- och kontrollkostnader.

En öppen spis ger dåligt utbyte, men med en spiskassett i eldstaden kan du tillvarata en del av värmen som tidigare försvann genom skorstenen. Kassettens konstruktion och påverkar hur effektiv den är.
Investeringskostnad: 5 000-20 000. Montering kostar ca 5000 kr, om du inte kan göra jobbet själv.
En kassett kan innebära ökad belastning på skorstenen, viktigt att säkerställa att installationen blev korrekt.

Braskamin

En vedkamin fungerar både som myspys, värmekälla och ev nödlösning för matlagning. Nya kaminer kan ha en verkningsgrad kring 75-80 procent. Hos nyare modeller kombineras ofta strålningsvärme med konvektionsvärme. En kamin klädd i täljsten tar något längre tid att värma upp, men bevarar värmen längre och behöver inte eldas lika frekvent. Det finns även ett stort utbud av gjutjärnskaminer, många i gammaldags stil, som passar bra för torp och stugor.
Kostnad: 10 000-40 000 kr (och mycket mer), beroende på modell, material och design.

Solvärme från solfångare

Knappast ett renodlat alternativt till vedeldning eller fotogenkaminer. Än mindre vintertid. En solfångare omvandlar solenergi till värme – solvärme. En solfångare har en större verkningsgrad än en solcellspanel. Den är byggd för att kunna ta upp solinstrålningens värme i koncentrerad form. Denna värme kan sedan nyttjas till uppvärmning av olika anläggningar, ofta via mellanlagring i ex ackumulatortank. https://sv.wikipedia.org/wiki/Solf%C3%A5ngare

Solarventi – Luftsolfångare

Denna tekniska lösning är främst avsedd för hjälp med avfuktning och inte för uppvärmning eller ersättning till befintlig uppvärmning. Möjligen är den ett komplement till detta. Torr varmluft förs in i huset, dvs när solen ligger på panelen.

Blomkrukor och värmeljus

https://tidningensyre.se/2017/nummer-137/samla-varme-krukor/

De varianter jag sett har två lager av krukor, så att luften cirkulerar och hettar upp dessa. Den ökade temperaturen kring själva ljuset gör ju också att det blir mindre rester av oanvänt “bränsle” kvar.

MEN… ställer man en mängd ljus på en begränsad yta – och för när varandra, så är risken att området kring ljusen blir hett nog för att i princip koka ljusmassan. Så du får en eld, med smält/kokande stearin i mitten. Så jag skulle vara väldigt försiktig med dessa. och enbart köra ett ljus åt gången.

det debatteras friskt om detta verkligen ger någon mereffekt egentligen. Och framför allt: Var försiktig! Ljusen får INTE stå för nära varandra, för hög värmebildning på en liten nästan instängd yta kan ge att ljusen i princip exploderar samt en svårsläckt brand.

Knappast en bra lösning för värme till stuga utan el.

Dieselkaminer för värme till stuga utan el

Tänk dig känslan av att komma fram till en varm och torr stuga! Dieselkaminer är passande för jaktkojor, stugor eller torp utan el. De kräver en mindre mängd ström vid start för att fungera. Vid start dras ström antingen från en befintlig solcellsanläggning eller från ett enklare fritidsbatteri.

En nackdel, snarare en rädsla, är att jag inte är helt bekväm med tanken på att tända en gnista från ett blybatteri till något som står nära och är anslutet till en stor tank diesel. När jag är 4 timmar därifrån.

Sen så kan det vara att det kan vara svårt att fylla hela tanken med bränsle om du inte har bilväg hela vägen fram till stugan.

Wallas

För mig är Wallas de luxe-varianten av uppvärmingsmetoder. Rolls-Roycen i denna sammanställning. Alla jag hört säga något om denna ger den bra betyg. Snygg är den också. Antracitgrå eller vit.

Wallas från Sunwind

Jag har läst mig till att den går lika bra på standarddiesel som HVO (Hydrogenated vegetable oil), dvs biodiesel. Det går också att elda med fotogen. Inga problem att byta från det ena till det andra. Ingenting behöver justeras eller ändras.

“Om du t ex kör Wallas 40CC på maxeffekt, förbrukar den ca 4 dl bränsle per timme. Det är inte ofta du kör kaminen på maxeffekt under längre tid, då den är

termostatstyrd och därför kommer att sänka effekten när önskad rumstemperatur uppnåtts.

När kaminen startar har den en initial strömförbrukning på ca 9A, därefter är förbrukningen 4,8- 9,6 Ah/dygn, beroende på inställning (Max, Min eller ett läge däremellan). “

Källa: sunwind.se

Wallas har kaminer från 2,6 kW till 4 kW.

Planar

Planar är, jämfört med exempelvis Wallas, en något mindre investering. Frågan är om de fungerar ungefär lika bra. Sen så måste det tilläggas att de självklart inte går att jämföra rakt av.

Dieselkamin för Värme till stuga utan el
Bild från Teplostar

Likheten består i att bägge är dieseldrivna luftvärmare som kan installeras i stugan. Värmarna kan styras med olika kontrollpaneler eller på distans via din smartphone med hjälp av ett sim-kort.

Om man skulle försöka att bara läsa sig till funktioner och diverse fördelar så hittar man saker som “patenterade förbränningskammare”, “borstlösa motorer” och det “självdiagnostiska systemet” som automatiskt stänger av apparaten om det stöter på fel.

Jahapp. Säljsnack eller inte. Det är såklart svårt att avgöra. Många andra saker som jag har köpt, testat och installerat är ju av naturen enklare att utvärdera. Här pratar vi om en investering på flera tusen kronor, som dessutom måste installeras.

Planar har dieselvärmare från 2 kW till 8 kW.

Läs mer här:

Bomanssons

Hjertmans

Teplostar

0

Dammsugare 12 volt från Seasea

Att ha en stuga i skogen innebär dels att man drar in en massa barr och annat bös, men även att man inte har en vanlig dammsugare. I många år har jag tagit fram sopborsten där det blivit för stökigt på golvet, men i hallen blir det liksom inte bra. man kommer inte åt, sopborste på dörrmatta är ingen bra kombo heller. Så, dammsugare 12 volt, vad finns det att tillgå?

Bosch verkar ha en dammsugare som liknar det jag vill ha, Easy Vac 12, men den drar iväg i pris nåt så attans. Upp emot 1000 kr betalar eventuellt jag för en “andradammsugare” till källaren i villan.

Inte heller en sån här vill jag ha, slangen är kort, munstycket är böjt ?!?, och den kostar dessutom en hel del:

BLACK+DECKER PD1200AV-XJ 12V Dustbuster Flexi dammsugare 12 volt.

Det går inte med en sån här sladderslang, hur ska man någonsin kunna dammsuga ett golv med denna? Jaja, jag vet, den är inte gjord för en sommarstuga. Men ändå, det är ju en sån jag letar efter!

Mestic Dammsugare MS-100 12 volt

Dammsugare, Carbest

Jag har faktiskt letat i flera år efter en bra lösning. Dammsugare, 12 volt, men inte bara för bilar. Hur svårt ska det vara, jag vill stå upp när jag dammsuger. Så, av en slump, går jag in på närmaste Seasea-butiken för att köpa något helt annat. Där vid entrén på utrensningsbordet hittar jag dels en 12-volts kaffekokare och så denna dammsugare från Carbest. Och allt till halva priset! Dammsugare på 150 watt under 200 kronor, jag är mycket nöjd!

DAMMSUGARE 12V/150W. 12 volt

Specifikationer (från Seasea och Campingvaruhuset):

Dammsugare 12V / 150W, cyclon teknologi. Levereras med 5 olika munstycken. Kabellängd 4 meter.

Dammsugarhuvud, fungerar i 180 & 360°

Borstmunstycke

Fogmunstycke

Stavar (rör) x 2 st

Har provkört denna i villan och jag är MYCKET nöjd. Känns som att detta är mer för en stor båt eller husbil. Ställen där man står upprätt och vill dammsuga golvet i stället för att krypa på alla fyra och trilskas med en böjlig slang. Jag har dammsugit runt öppna spisen och den klarar galant det den kommer utsättas för i offgridstugan.

Jag dammsuger kanske 5-6 minuter, a 150 watt, dvs 150 w * 0,1 h -> 15 Wh. Batterierna vid solcellsanläggning innehåller 120 Amperetimmar (Ah) *12 volt = 1440 Wh. Det här blir bra.

Dammsugare 12v

0

Vattenpump utan el

Det är trist att inte kunna lita på att vattenpumpen går varje gång man slår på den, speciellt framåt hösten när batteriet har använts hela sommaren och temperaturen utomhus går ner för var vecka som går. Batteriet har inte laddat ur nån gång gång än så länge, samtidigt är det skönt att slippa ta hem det över vintersäsongen, lite mer “plug ‘n’ play nu. Vattenpump utan el förresten, det är ju en sanning med modifikation. Det är en 12 v vattenpump till off-gridstugan, som drivs av solenergi och ett billigt blybatteri.

solcellsregulator, vattenpump utan el

Samtidigt, “om det fungerar, rör det inte”, det HAR ju inte laddat ur än under sommarhalvåret. Så jag tänker inte lägga ner någon förmögenhet på en ultra super-duperlösning a la Victron med övervakning via mobilnätet. Det får bli en billig panel från Biltema med tillhörande regulator och SAE-kopplingar för min “vattenpump utan el”. Specen (med mina kommentarer) säger bl a:

 • Thin Film-teknologin gör panelen effektiv även vid molnigt väder.
 • Inbyggd spärrdiod förhindrar urladdning av batteriet. (What ???)
 • Panelen är väderbeständig med stöttåligt yttre.
 • Adapterkablar med batteriklämmor, cigarettändarplugg samt 4 monteringsskruvar medföljer.
 • Vid långvarig användning rekommenderas laddningsregulator 31-635.
 • Panelen är skyddad mot vattenstänk men är inte vattentät. (Vad menas?)
 • Har lysdiod för laddningsindikering. (Var då?)

Lite roligt är det att en av de andra panelerna som Biltema säljer har informationstexten “OBS! Tål inte att gå på.”. Vem f-n GÅR på en solcellspanel?

0

Prepping offgrid – Summering av året

Året når sitt slut, och vilka udda månader det blev. Trots arbete hemifrån, (eller tack vare?), så upplever jag och många andra att tiden gått ovanligt fort. Tänkte här summera mitt lilla prepping offgrid-projekt för i år och tacka alla som varit hjälpsamma med stöttning, hjälp och tips.

Hur väljer man vad som ska få vara med i en årskrönika? Många bra saker har åstadkommits under året, som självklart innehöll en del motgångar också. Prepping offgrid-mässigt så tänkte jag helt sonika göra en topp 5-lista:

 • Första plats: Kompletterande solcellspaket. 110 watt ytterligare och två Varta blybatterier gör att vi nu kan arbeta på distans, detta ger en känsla av frihet!
regnvattentunna
 • Regnvattentunna. För bevattning och grovrengöring. Visserligen har jag vattenpumpslösningen till köket, men det är också skönt att kunna tappa upp hinkar och kannor utomhus.
solcellsregulator
 • På tredje plats: (Budget)solcell med regulator till vattenpumpsbatteriet. Batteriet har inte laddat ur nån gång gång innan, ändå är det skönt att slippa ta hem det över vintersäsongen, lite mer “plug ‘n’ play nu.
skogssken
 • Omgivningarna! Mitt i all tekniknyfikenhet, så är det lätt att glömma varför man vill jobba på sitt off-gridprojekt. Som jag tänker är det för att underlätta vistelsen, förlänga säsongen och på sikt kunna klara sig själv så långt det går.
oljelampa
 • Femte och sista plats kniper denna fina lampa som jag fick i våras. Jag försöker hålla storstugan old school, utan elektrisk belysning. Kök och hall däremot har 12 volt elbelysning, uttag och rinnande vatten.

+1

Temperatur i matkällare

Har alltid tänkt det skulle vara bra att gör en graf över temperatur i matkällare för att om möjligt skaffa sig en mer översiktlig bild. När jag ser alstret som kommer utav mina mätningar så slår det mig, naturligtvis, att antalet mätpunkter är ynkliga. Här får jag göra fler mätningar nästa halvår. Under ett dygn är temperaturen ute 1-15 grader och inne 20 grader.

Tänker att det kan vara intressant för läsaren att förutom temperatur i matkällare, även beskåda en riktig graf, bifogar här en mer heltäckande graf över normaltemperatur i området.

Matkällaren i mitt fall är då en “lucka i golvet” i käket, ingen jordkällare eller liknande alltså. Mer om den finns här. Det visar sig också att det finns pågående röta i en av golvbjälkarna, se här.

0

Matkällare temperatur september månad

Ett av de sista besöken vid BOL detta år. Mätning i matkällaren i slutet av september månad ger 9 grader. Under ett dygn är temperaturen ute -1 till 12 grader och inne 20 grader. Tycker det är riktigt intressant att se att temperaturen en månad efter förra mätningen är densamma.

matkällare temperatur september

Det visar sig också att det finns pågående röta i en av golvbjälkarna som matkällaren i golvet vetter mot. Jag får ta mig en funderare på hur jag ska göra när jag byter denna regel.

renovera trossbotten matkällare
0

Böcker och filmer som inspirerar inom prepping och off-grid

prosa och fiktion om människa och natur, människan mot vildmarken eller människa mot människa, ofta i jakten på något. Ibland söker vi ödemarken, ibland hittar den oss. Vi listar böcker och filmer som inspirerar inom prepping och off-grid.

Tack till alla följare och trevliga människor på diverse forum och facebook-grupper som kommit med så många bra förslag! Jag ser till exempel fram emot att läsa Gary Paulsens “Yxan” och David Thurfjells Granskogsfolk : hur naturen blev svenskarnas religion. Annars är de personliga favoriterna “Walden” och “Into the wild”. Du hittar listan här: https://klarasig.se/?page_id=497.

0

Renovering av trossbotten – Del II

Det är både bättre och värre än jag befarade, detta med den nedfallna trossbotten. Jag har beslutat mig för att utföra renovering av trossbotten till våren. Nu, under den allt mer kylslagna hösten så ska jag förbereda, undersöka hur det ser ut under köket, köpa in material och så.

spikutdragare

Spikutdragaren, man kan köpa den på Biltema eller här: https://www.k-rauta.se/produkt/… , jag fått till låns visar sig vara användbar åtminstone till första golvbrädet. Jag kan dra ur spikarna som sitter under listen. För att inte förstöra brädorna så hoppades jag kunna bryta isär försiktigt och ta ut spik för spik. Kan nog gå och i bästa fall behöver jag bara såga till och lacka nya två golvbrädor. Men det tar tid. Två golvbrädor = fyra timmar.

tagit upp två golvbrädor

Nog om det, hur ser det då ut under mellanväg och kök? Jo en golvregel i bjälklaget kommer jag behöva fasa ur för att ta bort det som är angripet, inte mycket, någon centimeter bara. Se kommer det svåra. Den understa stocken i mellanväggen är pulvrig nedtill. Den står inte heller på något stenblock eller liknande. Jag ska lyfta upp och palla upp, såga ur det som är röta i och eventuellt ersätta delar av den.

nedersta_stocken

Jag kommer och närmare ursprunget till problemen. en av golvreglarna i köket går dikt an mot matkällaren i golvet. Den är rutten halvvägs och sannolikt “epicentrum” tillsammans med den grundventil som sitter i höjd med marken utanför. Där går även stupröret rakt ut på gruset vid grunden, utan bortföring av vatten. Illa!

renovera trossbotten matkällare

Det som är bra, nåja…, med undersökningsresultatet är att ingenting är fuktigt. de angripna delarna är som fnöske. Hursomhelst, jag gissar att jag kommer behöva lägga två veckor på renovering av trossbotten nästa år. Tid som jag egentligen inte har.

Del I om detta kan ni läsa här: https://klarasig.se/?p=477

0

Vemodets tid

Höst. Tung i sinnet över att tiden rinner ut för detta år. Mörkare, kyligare, fuktigare. Halmstråglädje när jag ser ett träd med gröna blad.

höstvy över forsen

Vemodets tid. Jag växlar bland mina känslor, bitterljuvt med denna vackra årstid. Svårmod i att veta att det jag vill skapa får stå på vänt i åtminstone ett halvår. Viljorna från i våras mötte verkligheten och jag kom halvvägs med det jag hade föresatt mig att göra.

vandringsväg

Jag har gjort skogsvandringar utanför ödemarksbyar i den väldiga finnskogen. Jag kan inte tänka mig att någon annan än Dan Andersson bättre kan förkroppsliga den svenska naturmelankolin, drömmarna om ett ensamt men autentiskt liv mellan skogsforsar och timmerknutar. Dan Andersson, skald som diktat eldverk till den spritskrovliga sentimentalitetens lägerbål (sistnämnda citerat ur lokaltidningen).

Det är så vackert så det gör ont.

stugknut

I mitt eget sökande efter den tid som flytt så undrar jag om vi självhushållar-och prepperfantaster förstår vad vi längtar till. För 60 år sen var byarna kring timmerstugan fulla av människor. Närmsta by har idag en befolkning som utgör 5% av tiderna i mitten av 1900-talet. Folk ville ha bättre jobb, skäliga löner och slippa slitet i skog och mark.

vandringssäck

På köpet fick vi utmattningssyndrom stress, ångest och depression. Eller? Hur kommer det sig att vi höll på att supa ihjäl oss för 100-150 år sen? Män spelade bort hus och hem på spritindränkta spelkort.

Nåväl, jag tror jag ska tänka på det idag, som Skalman sa.

+1
%d bloggare gillar detta: