Renovering av trossbotten – Del II

Det är både bättre och värre än jag befarade, detta med den nedfallna trossbotten. Jag har beslutat mig för att utföra renovering av trossbotten till våren. Nu, under den allt mer kylslagna hösten så ska jag förbereda, undersöka hur det ser ut under köket, köpa in material och så.

spikutdragare

Spikutdragaren, man kan köpa den på Biltema eller här: https://www.k-rauta.se/produkt/… , jag fått till låns visar sig vara användbar åtminstone till första golvbrädet. Jag kan dra ur spikarna som sitter under listen. För att inte förstöra brädorna så hoppades jag kunna bryta isär försiktigt och ta ut spik för spik. Kan nog gå och i bästa fall behöver jag bara såga till och lacka nya två golvbrädor. Men det tar tid. Två golvbrädor = fyra timmar.

tagit upp två golvbrädor

Nog om det, hur ser det då ut under mellanväg och kök? Jo en golvregel i bjälklaget kommer jag behöva fasa ur för att ta bort det som är angripet, inte mycket, någon centimeter bara. Se kommer det svåra. Den understa stocken i mellanväggen är pulvrig nedtill. Den står inte heller på något stenblock eller liknande. Jag ska lyfta upp och palla upp, såga ur det som är röta i och eventuellt ersätta delar av den.

nedersta_stocken

Jag kommer och närmare ursprunget till problemen. en av golvreglarna i köket går dikt an mot matkällaren i golvet. Den är rutten halvvägs och sannolikt “epicentrum” tillsammans med den grundventil som sitter i höjd med marken utanför. Där går även stupröret rakt ut på gruset vid grunden, utan bortföring av vatten. Illa!

renovera trossbotten matkällare

Det som är bra, nåja…, med undersökningsresultatet är att ingenting är fuktigt. de angripna delarna är som fnöske. Hursomhelst, jag gissar att jag kommer behöva lägga två veckor på renovering av trossbotten nästa år. Tid som jag egentligen inte har.

Del I om detta kan ni läsa här: https://klarasig.se/?p=477

0

Vemodets tid

Höst. Tung i sinnet över att tiden rinner ut för detta år. Mörkare, kyligare, fuktigare. Halmstråglädje när jag ser ett träd med gröna blad.

höstvy över forsen

Vemodets tid. Jag växlar bland mina känslor, bitterljuvt med denna vackra årstid. Svårmod i att veta att det jag vill skapa får stå på vänt i åtminstone ett halvår. Viljorna från i våras mötte verkligheten och jag kom halvvägs med det jag hade föresatt mig att göra.

vandringsväg

Jag har gjort skogsvandringar utanför ödemarksbyar i den väldiga finnskogen. Jag kan inte tänka mig att någon annan än Dan Andersson bättre kan förkroppsliga den svenska naturmelankolin, drömmarna om ett ensamt men autentiskt liv mellan skogsforsar och timmerknutar. Dan Andersson, skald som diktat eldverk till den spritskrovliga sentimentalitetens lägerbål (sistnämnda citerat ur lokaltidningen).

Det är så vackert så det gör ont.

stugknut

I mitt eget sökande efter den tid som flytt så undrar jag om vi självhushållar-och prepperfantaster förstår vad vi längtar till. För 60 år sen var byarna kring timmerstugan fulla av människor. Närmsta by har idag en befolkning som utgör 5% av tiderna i mitten av 1900-talet. Folk ville ha bättre jobb, skäliga löner och slippa slitet i skog och mark.

vandringssäck

På köpet fick vi utmattningssyndrom stress, ångest och depression. Eller? Hur kommer det sig att vi höll på att supa ihjäl oss för 100-150 år sen? Män spelade bort hus och hem på spritindränkta spelkort.

Nåväl, jag tror jag ska tänka på det idag, som Skalman sa.

1+

Bära in ved, borsta tak och getingattacker

Ni som äger ett sommarhus, eller för all del ett bättre begagnat lyxresidens känner väl till att allt inte är guld och gröna skogar. Bortanför alla upprättade instagrambilder finns en grå smutsig helg (ja det är oftast inte en vardag i vecka 36), där man åkt 3 timmar för att enbart ägna sig åt…tråkiga saker. Off-grid så kan vi kalla det, ja, vad sägs om tvättbänksrealism? Myggjävlar och getingattacker.

En gången helg var öronmärkt åt inbärande av ved, takborstning + Grön fribesprutning samt en djupare undersökning av nedfallen trossbotten (Här kan man läsa mer: Trossbotten.

Låt oss först dröja oss kvar vid en så banal grej som att hålla taket rent. Det gick till en början bra, jag stördes lite av okända flygfän jag inte orkade bry mig om att ha koll på. Det skulle jag. Plötsligt kommer en ilsken svärm, en skvadron mini-AIKare, en kamikazeattack av ett tjog ilska getingar. Ajajaj! Står man på ett tak så är flyktmöjligheterna stark begränsade i form av avsaknad av springa-ivägmöjligheter. Efter att halvt panikartat klättrat ned på stegen med en hand förgängligt viftande och den andra på stegen så kunde jag ta till flykt. Dock med en handfull getingstick i skallen.

timmerstuga getringbo

Det visar sig att under nocken så har sattygen byggt ett kokongfort fyllt av ondska. På med mygghatt, fram med Radar och kvastskaft. The battle has begun! No more getingattacker!

Lärt till nästa gång: Alltid bajsa innan strid! Var redo! Span! Var är Thunder när man behöver honom!

3+

Genomströmningsvärmare från Jula – Varm dusch i stugan utan rinnande vatten eller el

Varmdusch i stugan utan indraget vatten eller ström, går det? Ja, det gör det såklart. Vi har tidigare skrivit om olika uppvärmnings- och duschlösningar. Har använt USB-laddad dusch och duschtält ett tag och det funkar ju bra. Skulle vilja ta det ett steg längre och få varmvatten direkt utan att behöva värma över brasan eller på gasolkök. Har nu färska upplevelser av en genomströmningsvärmare från Jula.

När jag någon gång når drömmen att leva helt off-grid ska jag bygga någon slags varmvattensystem av solfångare, svart trädgårdsslang och rörslinga i vedspisen, samt använda en genomströmningsvärmare när varmvattenåtgången är extra stor. Men varför vänta till dess med genomströmningsvärmare, jag vill levla upp min duschlösning till ett off-gridbadrum redan nu.

För offgriddare är genomströmningsvärmare från Jula perfekt att använda! Koppla den till en gasoltub och trädgårdsslang och du har (riktigt) varmt vatten bokstavligen på ett ögonblick!

Varmvattenvärmare med dusch, som går på Gasol

Det finns två modeller hos jula. Sen finns det andra märken också, Kampa Geyser (Dometic) till exempel. Jag har sett ett antal olika namn för såna här:

 • Genomströmningsberedare
 • Genomströmningsvärmare
 • Gasvattenberedare
 • Gasvarmvattenberedare
 • Gasvattenvärmare…etc

Snabb uppvärmning med genomströmningsvärmare från Jula

Den variant jag införskaffat är Qlima PGWH1010. Den ska ge upp till 5,5 l vatten per minut och vattentemperaturen är = hett!

Genomströmningsvärmare

För stuglivet är en gasdriven genomströmningsberedare en riktigt energisnål lösning eftersom den bara förbrukar energi just då man tappar vatten. Små förrådsberedare har i allmänhet ganska dålig isolering, och 2000 för en genomströmningsvärmare från Jula kr är i mitt tycke försvarbar investering om beredaren fungerar bra.

Duschlösning för fritidshus utan helårsvatten – Vad krävs?

En genomströmningsvärmare behöver:

A. Vattentillförsel
B. Gasol
C. D-batterier
D. Ett visst vattentryck från pump

Vatten tar jag från ån liksom jag gör med kökslösningen. Skillnaden är att jag här inte tänker använda en tank eller reservoar.

vatten för dusch och disk. off -grid

Gasol blir det även här alltså. Jag är inte helt förtjust i att jag nu har 4 gasoltuber som driver olika saker. Vid ett riktigt SHTF-läge så är jag sårbar på ett sätt. Å andra sidan tänker jag off-grid på medellång sikt och helt förberedd/preppad (går det ens) på längre sikt.

gasoltub dusch

D-batterier följer med paketet. Måste säga att jag är rätt nöjd med lådan som helthet. Gardenakopplingar, gängtejp och annat följer med från början. Automatisk tändning via inbyggda batterier är behändigt, då slipper man ha en pilotlåga som slukar gas om beredaren ska “stå standby” en längre tid. Gasoldrivna genomströmningsberedare är mycket vanligt i länder där man använder mycket gas. Tack vare piezotändningen (två D-batterier ingår) behöver produkten inte heller anslutas till el utan kräver enbart gas.

D-batterier, kopplingar, gängtejp

Något att kolla upp eller vara beredd att bli besviken över är att det behövs ett relativt högt tryck för att gasbrännaren ska gå igång. -D.v.s. det kan bli problem att få beredaren att fungera på system med självtryck från högt placerad vattentank och även från svagare elektriska pumpar. Min rinnande vatten till stugan-lösning i köket skulle inte räcka till. Till duschen har jag köpt en ny 12-voltspump som ger 21 liter/min. Det här är en säkerhetsgrej antar jag, så att inte värmaren kokar torr.

12 volt vattenpump
12-voltsbatteriEn annan fördel med genomströmningsvärmare är att risken för bakterietillväxt är försumbar, eftersom den uppvärmda vattenvolym som blir stillastående är så liten och kortvarig.

Hur funkar det?

Principen är att den aktiveras först när en kran öppnas, dvs duschmunstycket, Jag själv vågar inte ha något permanent tillslaget utan öppnar både vattentillförsel, gasolkran och slår på strömbrytare varje gång jag använder den. Det kan kännas omständigt, men Safety first och så :).

Problem

Intressant nog så fick jag en lapp förutom kvittot av kassörskan på Jula. -“Ring det är numret om du får problem”. Det har då aldrig hänt mig förut. Man kan ju misstänka att problem har uppstått för en kund eller två. Eller så ser jag osedvanligt klantig ut. Vad vet jag.

Hursomhelst. Inget händer när man trycker på strömbrytaren. Det är först när man öppnar ventilen på själva duschmunstycket som alltsammans startar. Så kolla först:

1. Gasol på
2. Pump på
3. Strömbrytare på
4. Knapp på duschmunstycke på

Jag skulle kunna lägga till en punkt 5 här. Jag har haft problem att få igång värmaren då och då. då vrider jag på temperatur och tryckreglagen (se videon ovan), och vips så startar den. Ibland har jag satt knappen på munstycket på On och sedan slagit på strömbrytaren.

Av vad jag kan utröna från olika forum så säger någon att “Jag har en 12,5 literspump och det funkar bra till min genomströmningsvärmare på 10 l/min”, medan andra menar att 12,5 l/min inte räcker till. Delade meningar alltså! Andra har haft problem med att få värmaren att starta. Se då punkt 5 ovan samt försök att först koppla den mot trädgårdsslangen hemma. Då bör du få veta om den funkar under “normala förhållanden”.

Achtung!

Varning, om du använder inomhus, sörj för GOD ventilation. Stäng av allt när du duschat klart. Dessa är mer tänkta att använda utomhus, alternativt i ja typ vindskydd. Manualen innehåller 90% varningstext och 10% instruktioner.

Gasåtgång

Jag har inte räknat på detta, i de forum jag läst så är uppskattningen att du kan värma mellan 250-500 liter vatten till 40/45-grader på 1 kg gasol.

2+

Preppingförrådet i stugan, vilken mat ska man lagra?

Får börja med en bekännelse: Jag har nog en del att lära inom detta område. Därför så jag ser fram emot att lära mig mer och tar tacksamt emot feedback och kommentarer. Jag har inte någon utstuderad plan utan plockar på mig någon vara här, någon vara där när jag handlar som vanligt. Går efter hållbarhetsdatum samt pris/reor. Vad har ni själva i preppingförrådet i stugan eller hemmavid?

OBS! Denna text behandlar bara själva matförrådet, inte andra nödvändiga preppingprylar!

I övrigt gillar jag det som står att läsa på preppingguiden:

Vad innebär “Bäst före”-datumet egentligen?

Datumstämplarna på livsmedlen är till för att butikerna skall veta när de inte kan sälja varorna längre. Stämpeln är endast en rekommendation och varans faktiska hållbarhet är oftast längre än så.

Faktum är att de flesta konserverade, torkade, och vakuumförpackade livsmedlen har en egentlig hållbarhet som är dubbelt så lång som datumstämpeln antyder, och lite till.

Om man är osäker på ett livsmedels tjänlighet så fungerar syn-lukt-smak-testet i 99% av fallen. Om varan ser aptitlig ut, luktar okej, och smakar bra så är det ingen fara.

Bäst hållbarhet har frystorkad mat.

Bra tips finns också på https://survivalist.se/matforrad/, samt hos madprepper.

Så här ser förråden ut nu hursomhelst:

Jordkällare

jordkällare

Tyvärr så har jag har ingen jordkällare på plats vid stugan, så det blir till att hyra sig in i jordkällare i grannbyn en halvmil härifrån.

 • Potatis
 • Morötter
 • Syltburkar, främst lingon, hjortron och blåbär. Det är nämligen det som det finns mycket av i skogarna runt stugan.
jordkällare potatis

Preppingförrådet i stugan

 • Tonfiskkonserver
 • Makrillkonserver
 • Pasta i massor
 • Ramennudlar
 • Diverse torkade 1-portionsförpackningar
 • Konserver
 • Havregryn
 • Knäckebröd
 • Med mera!
mat

Läs mer om stugan här: https://klarasig.se/?p=75 eller här: https://klarasig.se/?page_id=43

Slutligen, i obygden är det allt lite roligt att läsa information på olika myndighetssidor eller dagligvarubloggar, vad sägs om:

“Tänk också på att du förmodligen inte kommer att ha någon el, du kommer att behöva laga maten på ett trangiakök eller liknande.” – Haha. Check! Här är det vedspis eller gasolkök som gäller.

Radio: så att du kan lyssna på P4 vanlig transistorradio eller en vevradio” – Check!

Möjligheter att fixa vatten: Kommunen har skyldighet att köra ut vatten till särskilda utdelningspunkter vid krissituationer” – Ojoj, jag skulle få gå en mil till närmsta möjliga utdelningspunkt. Därför att så långt är det minst, jag får nöja mig med ån eller regnvatten. Vattenreningstabletter och filterlösningar.

Jag vet med mig att jag bör komplettera förrådet med detta:

*Ägg/mjölk som pulver för att kunna baka

 *Choklad. Kokosolja

*Mjöl

*Påläggstuber, mer knäckebröd

*Socker, salt och ättika 

*Salt både med och utan jod

*Fler proteinkällor som ex bönor, blandade bönor i burk 

*Gul- och rödlök, bulgur, buljongtärningar

*Vätskeersättning, dextrosol, sirap. Torrjäst

*Fyllda vattendunkar

*Vodka eller annan sprit

*Hållbarhetsmjölk

*Olivolja, kryddor, té

Har du fler idéer får du hemskt gärna tipsa om det, så skriv nedan eller på någon av klarasig.se:s social kanaler. Länkar finns längst upp på sajten.

1+

Renovera trossbotten som fallit ner

Åh nej var det första jag tänkte. Eller var det det? Kanske var det: Fan, helvetes jävla skit. Följt av ett antal könsord. Efter det en känsla av uppgivenhet och hopplöshet. Det är långt till stugan. Semesterperioden är slut. Alla mina roliga projekt jag ville fortsätta med som nu måste läggas på is. All preppingförberedelse, se exempelvis: https://klarasig.se/?p=415 , som jag vill komma igång med. Och till sist: Hur ska jag komma åt att renovera detta? Hur ska jag i morän och berggrund renovera trossbotten som fallit ner?

Renovera trossbotten under halva huset

Tur i oturen så verkar det bara vara halva stugan som är påverkad. Delen till vänster har ett större utrymme mellan trossbotten och marken, det är nog detta som varit räddningen, eftersom det ger bättre cirkulation av luften. Det är den högra delen som är påverkad.

trossbotten vänster sida

Tre troliga orsaker till trossbotten som fallit ner

 • Ventiler. Dessa ska sitta i hörnen och inte mitt på huskroppen
 • Luftutrymme mellan trossbotten och marken bör vara 60-70 cm. Här är det väl knappt 20-30 cm. Det är inte gott nog, därför att luften blir inte bra cirkulerad.
 • Utkast från stuprör sitter vid ventilen. Så när det spöregnar och marken korta stunder blir mättad så hinner inte vattnet undan, utan rinner in genom ventilen.
trossbotten rakt fram

Kan inte gräva utifrån för att renovera trossbotten som fallit ner

Jag kommer omöjligen kunna gräva mig in under huset utifrån. Detta då marken i omnejden är ren morän, vilket betyder i bästa fall grus, och värsta fall stora stenblock.

Därför finns bara ett alternativ kvar, ta upp golvet inifrån.

Gubbarna i grannbyn tycker lite synd om mig tror jag, en av dem har ett verktyg som iallafall jag inte hört talas om tidigare, en så kallad spikutdragare. En annan har ett parti gammalt trägolv till mig i samma dimensioner som jag har i stugan.

Alltid nåt. Jag försöker peppa med dessa små positiva inslag mitt i allt elände. Sen så tror och hoppas jag att inte själva bjälklaget och golvreglarna är påverkade. Golvet sviktar iallafall inte inomhus. Fortsättning följer.

0

Matkällare temperatur juli månad

Mätning i slutet av juli månad ger 11 grader. Under ett dygn är genomsnittstemperaturen ute cirka 10 grader och inne 20 grader. Mjölken håller sig inte bra alls. Och då är detta den kallaste juli på mannaminne, säger de som vet. Första natten vid besök i juli var det 2 grader “varmt” utomhus. Tror vi får isolera uppåt i matkällaren. Sen finns det andra metoder, såsom vattenkylning mm.

Läs mer om matkällare här: https://klarasig.se/?p=201

0

Solcellsdrivet bevattningssystem, bevattning offgrid

Har länge haft funderingar kring hur bevattning av växter ska skötas vid
tillflyktsorten. Potatis och morötter får klara sig själva, och oftast
går det bra. Men om man ska ge sig på andra grönsaker och kryddor så
vore det bra med någon slags automatisk bevattningslösning. Därför
installerar jag ett solcellsdrivet bevattningssystem.

solcellsdrivet bevattningssystem

Efter att ha läst på så valde jag Irrigatia. Det var lite meckigt att
installera, den medföljande beskrivningen var inte solklar (haha) samt
innehåller en del konstiga stavningar och svenskafel. Men genom lite
klurande så fick jag ordning på det hela.

Solcellsdrivet bevattningssystem

Ett solcellsdrivet bevattningssystem består av en styrenhet med vanliga uppladdningsbara batterier som laddas med en väldigt liten solpanel. Batterierna drar en liten pump som pumpar vatten från en behållare till planteringarna. Du behöver ingen el, och med en fylld vattentunna kan den vattna krukor eller
planteringar när du inte är på plats. Hur länge pumpen går per dag beror
på hur mycket solsken solcellerna får. Det gör att ju mindre sol, desto
mindre vattnar den. Pumpen startar var tredje timme och du kan justera i läge 1-5 hur mycket den ska vattna per omgång. Startläge ska vara 3, smartast att göra så därför då kan du vrida både ner och upp.

Regnvattentunna inlopp bevattning

I min installation kopplas en slang till min whiskytunna med regnvatten
denna fylls på via stupröret, och i änden sitter det ett filter och vattennivåsensor. En annan slang pumpar sedan vattnet ut till planteringarna.

I planteringarna kan man sedan med hjälp av slangar (som man själv kapar
till lämplig längd), T-rör, munstycken och små ”hållare” dra vattnet dit
man vill. I skarvar sätts en T-koppling där en tredje slangsnutt med
droppmunstycke, eller längre slang kan fästas.

Jag köpte ett system med 12 droppmunstycken samt slang. Det visar sig
att det inte räckte så långt jag önskade. Droppmunstyckena räcker till
men jag behöver komplettera med mer slang. Hålet som skulle borras i
tunnlocket var 5,5 mm så jag tänker att det är 5,5 eller 6 mm som
funkar.

Solcellsbevattning med automatisk pump

Tänk på att alla kärl (Om du använder krukor eller liknande)  får
ungefär lika mycket vatten så de bör vara ungefär lika stora. Detta eftersom växter som inte ska ha så mycket vatten kan definitivt få för mycket. Har du växter som ska ha extra mycket vatten så gör du bäst i att lägga två
eller fler droppmunstycken i dessa krukor.

Angående vattenmängd i tunnan så känner jag att jag har koll.
Eftersom jag kopplar in anslutningskitet från Greenline , så överfylls inte tunnan och vattennivåsensorn ger att tunnan inte töms.

Pumpen har som sagt flera lägen som styr mängden vatten som pumpas ut.
Pumpen låter förhållandevis mycket så man måste ha lite avstånd till
grannar och sovrum. Jag satte en gammal biltvättsvamp mellan pump och
vägg för att minska vibrationer och läten

Tänk på att montera backventilen! Backventilen gör att hela tunnan inte
töms om vattennivån i tunnan är högre än planteringarna. Dessutom lät
min pump mer om innan jag satte dit den.

Systemet fungerar i stort sett bra och det är lätt att sköta. Den
största utmaningen har varit att få rätt mängd vatten i varje del av
planteringen. Det tar några dagar att få koll på allt detta.

4+

Rinnande vatten utan el, försök 3. Vattenpump 12 volt. Succé!

Det funkar. Rinnande vatten utan el. För tvätt, potatiskokning, diskning med mera. Så jäkla skönt att äntligen ha fått till detta. Efter undersökning av vädur, försök med slingpump, läs mer här: https://klarasig.se/?p=299, så fick det till slut bli en 12-voltslösning med vattenpump, fritidsbatteri och en tank vid husväggen.

Känslan av att kunna vrida på kranen och få rinnande vatten är …ja … skön helt enkelt. Kommer inte på något bättre ord. Tidigare hinkhämtning för allt möjligt är ett minne blott!

Pumpen köpte jag på Sunwind, fritidsbatteri från Jula. Dunk, vattenslang, elkablage med mera hade jag liggande skräpandes sen tidigare, eller tiggde till mig från släkt och vänner. Kranen, kopplingar och rör var absolut dyrast, köpte dem på Comfort för dryga tusenlappen. Vattenfilter består hittills av…eh, en avklippt bit myggnät.

kran rinnande vatten

Lösning för rinnande vatten utan el – Material och tips

Lite tips till er som vill bygga något liknande:

 • Elkabel från pumpen är förhållandevis kort. Se till att skarvningen till de längre kablarna byggs in och tätas ordentligt!
 • Ha koll på tryckhöjden som pumpen klarar. Nu märker jag att om jag bara håller upp dunken nån halvmeter till så orkar inte pumpen.
 • Vattentrycket från dunken är skralt. Förbättringsmöjlighet är högre pumpläge samt starkare pump.
 • En off-the-shelf lång elkabel (15 meter) för utomhus bruk drar iväg i pris. Jag tycker det är värt att få tag i två trådar och lägga in i flexslang själv.

Glädjen är stor 🙂 Och förhoppningsvis ganska långvarig. Har dock identifierat ett antal förbättringsmöjligheter.

Förbättringspotential

 • Jag vill sätta dit ett vattenfilter vid pump, för att inte få in skräp i tanken.
 • Vattenfilter innan kran, för att om möjligt kunna säkra drickbarhet (Läs mer här: https://klarasig.se/?p=358)
 • När jag kommer till stugan efter en lägre tids bortavaro så rinner inte vattnet genom kranen fastän den öppnas. Kan det bero backventil, tryckutjämning?
 • Automatisk påfyllning av tank vid kranöppnande, eller flottörlösning.
 • Amatörtätning vid kranar med slangklämmor och silikon funkar väl utomhus, men inte annars. Ser nån droppe då och då 🙂
1+

Rent vatten off-grid, rena dricksvatten

Tillgång till vatten finns. Frågan är bara hur pass drickbart det är egentligen. Jag har druckit av det den tid jag haft stugan, och än lever jag. Men åtminstone rent visuellt skulle det behöva renas.

vatten för dusch och disk. off grid

Det finns inga industrier eller andra källor till utsläpp uppströms. Faktum är att stugan ligger långt bort från allt så det finns ingenting uppströms :).

Okulär besiktning – Ett fint begrepp som betyder: Titta på det – Ger att vattnet har mycket järn och humus i sig. Smakar järn också. Antagligen för att rinner över myrar ett antal mil efter källflödet uppåt bergen.

Humus i sig är ofarligt. Förmultnat biologiskt material som löser sig i vattnet, ger dock en tydlig bismak. Men i övrigt då? Kan jag fortsätta dricka vattnet med en större känsla av säkerhet?

Jag kollar upp vattendraget på VISS, https://viss.lansstyrelsen.se/ , där man kan hitta en hel del information om sjöar och vattendrag i Sverige. Jag hoppar till lite när jag ser en del orangea och röda ikoner för “mitt” vattendrag. Bäst att kolla upp detta lite noggrannare.

Först finns det en del generella texter om ytvatten och deposition av ämnen i Sverige. Det lugnar mig lite, dels är det övergripande och något svepande innehåll i texten, vidare pratar vi ju rinnande vatten vid stugan. Det nämns även en mindre industri uppströms. Nu vet jag att det var något som fanns för över hundra år sen. den låg inte i direkt anslutning till vattendraget och dessutom var det inte precis en tung industri.

Jag kontaktar lokal länsstyrelse för att höra mig för mer om detta. Pratar med två olika personer och jag kan meddela att de är väldigt hjälpsamma och trevliga. Får veta att riskklassen är 4 på en skala från 1-4. Detta är den lägsta riskklassen. Angående den gamla “industrin”: Det finns inga lösta partiklar i vattnet, OM det skulle komma något från den så är det sediment knutet till fasta partiklar.

pH-värdet är 5,6, detta är något lågt men inga problem. En eventuell fara skulle kunna vara om det ligger ett dött djur uppströms i vattendraget . Jag beslutar mig för att jag kan fortsätta dricka av vattnet och stoppar för säkerhets skull ner en vattenreningstablett i dunkarna innan.

rent vatten. vattenreningstabletter
0
%d bloggare gillar detta: