Värma hus med gasol

Det första du tänker när du läser ordet gasolkamin är kanske husvagn, sommarstuga eller varför inte matlagning? Kanske tänker du: Dyrt! Eller: Klumpiga gasolflaskor! Men den kan också användas i ditt hus, och så värst klumpigt behöver det inte bli. Speciellt i dessa tider av Putinpriser eller Magdamoms så kan det vara värt att fundera på en gasolkamin att toppa upp värmebehovet med. En gasolkamin värmer upp luften i rummen och resulterar i att värmen får en bättre spridning. Det gör också att det rummen håller sin värme längre, jämfört med till exempel ett el-element (som jag inte tror är storsäljare i nuläget). På den här sidan går jag igenom min tankar och funderingar kring att värma hus med gasol. 

Vad kostar det?

Jag har gjort egna beräkningar som visar på en kostnad av mellan 2,1kr/kWh till 2,7kr/kWh. Allt beror på påfyllningskostnad samt vad en gasolkamin drar i vissa lägen. På nätet finns flera källor som uppger cirka 2,5kr/kWh. Det vill säga billigare än el i elprisområde 3 och 4.

Värma hus med gasol – Räkneexempel, kostnad

Jag såg en uppgift någonstans – Kan för mitt liv inte hitta den nu – om att Sunwinds mindre gasolkamin drar 118g gasol på maxeffekt, 1,550 kw. Det blir 0.79 kg/kWh. Med Byggmax gasolfyllningspris (33,9kr/kg) blir det 2,7kr/kWh.

Jag vet, exemplet haltar lite då det priset gäller en kompositflaska, PK10, och den får in plats i Sunwinds Miniflame. Så låt oss räkna på ett annat exempel:

Många av de lite större kaminerna har tre olika lägen och högsta läget på exempelvis en Manhattan från gasoltuben är 3,4 kw och den kan snurra i ca 47 timmar på en tub (gasoltuben.se). 

3,4 x 47 = 160 kwh

Påfyllning = 339 kr

339/160 = 2,12 kr per 1 kwh

Läs mer om gasols energiinnehåll här, gasolfyllarna.

När kan det vara lönsamt?

Jag har själv en bergvärmepump med värmefaktor (COP) 3,5 (1kwh el ska ge 3,5 kwh värmeenergi) …utan elpatron då… . Det finns värmepumpar med bättre COP än så, uppemot 4,5-5, min har dock snart 15 år på nacken.

Ett COP-värde på 3,5 ger att cirka 29% av elkostnaden (1/3,5) går till uppvärmning. Med elpris på 2,30kr (det var ett tag det “rörliga” snittet under augusti) så är uppvärmningskostnaden 0,67kr/kwh. 

Med ovan exempel så blir gasol attraktivt vid elpris på 9,30kr (undantag när elpatron går igång och stöttar, för mig vid runt 16-20 minusgrader), vilket kan hända senare i vinter.

Notera här nu att jag enbart jämför kW mot kW. Ska vi blanda in inköp av kaminer, tuber och ev jämföra med inköp av luftvärmepump så… blir denna text aldrig färdig. Läs mer här, värmepumpsguiden.

För mig är det alltså intressant att stänga av elpatronen för uppvärmningsstöd helt och värma huset med enbart värmepump och värma hus med gasol någonstans vid 15-20 minusgrader, eller när priset överstiger 9 kr. Dock inte hela huset och inte hela tiden.

Värma hus med gasol.
Gasolkamin Manhattan
Gasolkamin Manhattan

Luft/Vatten-pump och frånluftsvärmepumpar

Lönsamheten för gasolkamin blir annorlunda med exempelvis frånluftsvärmepump med en COP på 1,5 eller Luft/vattenvärmepump som inte bara för stöttning av elpatron, utan kräver det helt från 15 minusgrader.

COP på 1,5 ger att cirka 67% av elkostnaden (1/1,5) går till uppvärmning. Gasolprisjämförelsen blir då 2,7 kr/kWh delat med 0,67 = 4. Det vill säga vid elpris på 4kr/kWh är gasol billigare (om vi använder pris för gasolpåfyllning ovan).

Vattenburen värme och minskad levnadsyta i huset

Det finns som sagt många faktorer att blanda in här om man bara vill, ovan jämför jag ju enbart kilowatt mot kilowatt. Hur kan man tänka om man har vattenburen värme och inte vill eller kan stänga av värmepumpen eller element (och det ska du inte heller, med tanke på fuktrisk och att vattnet ska flöda genom hela systemet så som det är tänkt)?

Låt oss för enkelhetens skull tänka att vi har ett hus, inkl värmepump med COP 4, med boyta på 200kvm (kvadratmeter). Kan vi dra ner värmekurvan rejält på värmepumpen och “aktivt ” bo på bara 50kvm, samtidigt som vi då sänker den generella inomhustemperaturen till, säg, 15 grader? För de övriga 50 kvadratmetrarna så använder vi två prisvärda gasolkaminer från Jula eller Jem och Fix, vilka vi använder några timmar per dag. Då har vi skurit ner på uppvärmningskostnaden (15 vs 20 grader) via värmepump och kapat ännu mer på elkostnaden (som i vinter kan gå upp till 6-8 kr eller mer) via COP 4.

Bara ett exempel, som är starkt förenklat samt att jag har all förståelse för att det inte fungerar för alla, men det kanske kan få dina egna tankar kring detta att spinna vidare.

Gasolkamin inomhus

Tändsäkring och koldioxidvakt

En gasolkamin behöver ingen skorsten. Förbränningen genererar vattenånga och CO2 (koldioxid). I princip alla nya kaminer har sensorer och känner av koldioxidhalt. Blir halten koldioxid för hög stänger kaminen av sig själv.

En tändsäkring är också en funktion som de flesta nya gasolkaminer har. Den stänger av gasen om lågan i kaminen inte brinner.

Gasol brinner i syre. Det gör det måste finnas ett bra tillflöde av luft. Nämner detta dels på grund av koldioxidhalten, men också på grund av det faktum att om du bor i et hus utan mekanisk ventilation så betyder det att kaminen antagligen “drar in” kalluft utifrån i de springor och otätheter som finns i huset. När du förbränner 1 kg gasol går det åt 12 m3 luft (fogas.se).

Mer info hos Villanytt nedan, samt hos rustad.nu.

Gasolkamin med fläkt

Det finns, så klart, olika varianter av gasolkaminer. Vissa har enbart ett keramiskt element som förutom att värma luft avger viss infravärme. En del av dessa har även inslag av gjutjärn eller fejkved i sten, som kan värma en timme eller två efter att man stängt av kaminen. Notera dock att det krävs – såklart – energi för att först värme fejkveden, innan kaminen “bara” värmer luften.

Sen finns det de med inbyggda fläktar (går på el) som skjuter ut den varma luften. Det blir bra luftcirkulation runt kaminen och värmer rummet effektivt. Det finns också varianter med inbyggd elektrisk värme i fläktarna (blir dyrt i dessa tider).

Tips: Enbart en enkel fläkt, alltså inte en värmefläkt, drar inte många watt. En snålvariant är att använda en befintlig fläkt som du kanske har i huset och ställ bredvid kaminen. Andra använder kaminfläktar, jag har själv ingen vidare erfarenhet av dessa, tycker mest de vispar runt luften vid enbart kaminen själv, men jag kanske har ett dåligt exemplar. Hursomhelst, jag har en liten ställbar elfläkt över sen tidigare, som jag tänker använda tillsammans med kamin, för att värma hus med gasol.

Planerade strömavbrott – Värma hus med gasol

Svenska kraftnät har varnat för planerade strömavbrott kan bli aktuellt i framförallt elområde 4. Gasolkaminen kan vara en nödlösning om du blir utan ström under en tid. Andra alternativ är fotogenkaminer (läs mitt test), där är dock kostnaden för lysfotogen åtminstone 5kr/kWh. Budgetvariant är att köpa billig tändvätska på utförsäljning, då kan du komma ner i 3kr/kWh.

Elda i vedkamin med egen ved är dock att föredra… Veden värmer ju som bekant två gånger!

Matlagning på gasolkamin

Varför inte preppa för matlagning på kamin!

“Matlagningspaketet Kombinera innehåller gasolkök Parker 2-lågigt, samt vårat egna slangkit “Parkoppla” som är framtaget för att enkelt kunna ansluta gasolköket till valfri gasolkamin. Det betyder att du kan använda vårat gasolkök tillsammans med din gasolvärmare på samma gasolflaska.” Källa: Gasoltuben.

Tvättmaskin off-grid

Tvättmaskin. Hör det verkligen hemma i det fria livet vid timmerstugan i skogen? Jag är ambivalent till detta. Å ena sidan har jag ju den romantiserade bilden av livet vid ån, med kylskåp under golvet och en sprakande brasa på kvällarna. Å andra sidan så är jag ju redan halvvägs till det moderna livet i stugan med rinnande vatten och uppkopplat arbete på laptopen med mobilt bredband. Det är heller inte särskilt bekvämt att samla på sig smutstvätt och ta hem och tvätta. Tid är en bristvara så jag vill inte lägga timmar på handtvätt (Y3!) i en kall å heller. Så halvt om halvt på chans så köpte jag en minivariant av tvättmaskin off-grid.

Jag har tidigare skrivit en del om duscha och tcätta sig off-grid, nu vill jag fokusera på tvätt av det du har på dig. När det gäller tvättmaskiner så kan utrymme vara en utmaning, oavsett om du ska ha den i stugan eller i en liten lägenhet. Det finns ju tvättmaskiner i mindre design med samma funktioner, åtminstone på pappret, som de stora. Det finns även halvautomatiska tvättmaskiner och helt manuella tvättlösningar, som har ett antal funktioner. Jag kommer att ta reda på vad du ska leta efter när du väljer och vilka typer som finns till försäljning idag. Men först test av minitvättmaskin!

Bärbar minitvättmaskin – Ultrasonic

Vid en vanlig slösurfning stötte jag på denna variant: Ultrasonic från Fruugo 400 kronor, ingen större finansiell risk alltså.

Paketet som kommer hem är… litet. Tillverkaren har också drabbats av svår Apple-sjuka. Kartongen är vit, ett slags välkomsmeddelande möter en när man öppnat det första locket. Produktens budskap är att den vill vara mer en än tvättmaskin, den vill vara din vän och din slutgiltiga lösning för alla dina tvättutmaningar!

Jag letar fram lite strupor, kalsonger och en t-shirt ur tvättkorgen, gnuggar dem extra mot det smutsiga bodgolvet och gör övriga förberedelser. Sätter i USB-kontakten i en powerbank och ställer in maskinen på autofunktionen, ett antal cykler med turbin framåt och bakåt, ultraljud/vibration och “bubbel-rengöring”. Tvätttid 30 minuter. Effekt 6 watt.

Turbinen sätts fast med sugkoppar på insidan av en hink exempelvis. Jag är faktiskt positivt överraskad av denna lilla manick. Strumporna blir rena och även t-shirten, förutom en elak fettfläck som man får jobba med efteråt.

På minussidan

Några saker jag ogillar med “pucken” är dels att den inte är CE-märkt, dels så kommer den med en tydlig varning om att inte hela sladden är skyddad för vatten. Det vill säga delen vid den lilla kontrollen (i överkant i ovan bild) och bort mot strömförsörjningen saknar skydd. Vidare så fäster inte sugkopparna helt och pucken rör sig fritt i hinken. Sen så är jag skeptisk till hur mycket tvätt man faktiskt kan tvätta åt gången.

På plussidan

Förutom det uppenbara att den faktiskt fungerar hyfsat för denna mindre tvättmängd så drar den inte mycket ström vad det verkar. 45 minuters testande och ingen av de fyra indikatorlamporna på powerbanken släcks.

Kanske är denna produkt en bra lösning för underkläder, mössor, tunna skjortor och liknande. Eller så använder man den som en automatisk förtvätt för att sedan göra grovjobbet själv. Hursomhelst en god kandidat till att hitta en god kandidat för tvättmaskin off-grid.

Nu över till andra lösningar. Jag har försökt samla ihop andras erfarenheter på olika sidor och forum.

Tvättmaskiner för sommarstugan

tvättmaskin för sommarresidens


I många fall har stugan inte vattenförsörjning, vilket innebär att det är svårt att ansluta en automatisk tvättmaskin. Sen är det inte alla som tycker att det är värt att köpa en “riktig” tvättmaskin till en stuga som besöks några veckoslut om året, även ekonomimodeller kan anses för dyra. Så här kommer exempel på halvautomatiska toppmatade versioner, samt några som du får driva själv.

Vad är viktigt när du väljer tvättmaskin?

När du väljer tvättmaskin ska du vara uppmärksam på följande punkter:

 • Storleken på utrustningen, för att underlätta transporten, välj mindre utrustning, den är lättare att transportera och sommarstugor är inte kända för att ha gott om utrymme.
 • Trumvolym och vattenflöde, alternativt hur mycket vatten som krävs för en full trumma.
 • Effektåtgång och längd på tvättcykel.
 • Krävs uppvärmning, eller med andra ord: Föreslår tillverkaren det i instruktionen? – Det kan upplevas omständigt om du behöver värma upp vattnet och sedan hälla det.

En kompakt toppmatad halvautomatisk tvättmaskin har många fördelar. För det första är den lätt att flytta, för det andra förbrukar en halvautomatisk tvättmaskin mycket mindre vatten, för det tredje kan den fungera off-grid om du har en tillräcklig batteribank och bra inverter, det finns även modeller med centrifug. Vi kan lista specar länge, men låt oss prata om att ansluta en semiautomatisk maskin istället.

Många (särskilt kompakta) tvättmaskiner kan fungera ”ute i fältet”. Det finns till och med modeller som är specifikt utformade för stugägare och turister, som kan köras med batteri. Många halvautomatiska tvättmaskiner fungerar utan kontinuerlig vattenförsörjning och avloppssystem, endast elförsörjning behövs.

Jag hoppas såklart kunna ta upp vatten ur ån med 12-voltspumpslösning.

Att ansluta en maskin tar ett par minuter. Ansluta slangen, sätta i kontakten, ladda tvätten, hälla i vatten, hälla i pulver och tvätta. Hur som helst är det billigare att använda en tvättmaskin för en sommarstuga än att använda helautomatiska maskiner. Men människor är vana vid automatmaskiner, eftersom det är lättare att tvätta med dem.

Kapacitet för tvättmaskin off-grid

Den mindre kapaciteten gör naturligt nog en kompaktmaskin mer begränsad. Men den fungerar ändå bra för det nödvändigaste i stugan. Att kunna tvätta när man vill bidrar till frihetskänslan. En kompaktmaskin har många av de funktioner som en stor maskin har.

En modern tvättmaskin med A+++ märkning ska inte behöva mer än 600 Kwh per tvätt. Det ska inte vara något problem med en hyfsad inverter och minst ett 100A-batteri med gott om sommarsol på panel(erna). Med det sagt, energi (förbrukning) i Kwh är en sak. En tvättcykel, speciellt om det ingår uppvärmning av vatten, kan medföra höga effekttoppar (Kw).

Olika varianter av tvättmaskiner

Saturn tvättmaskiner

Saturn är ett världsberömt märke av hushållsapparater skapat i Tjeckien. Tvättmaskiner under detta märke monteras i Kina och Taiwan. Det finns båda maskiner med små storlekar och en tankbelastning på 2-2,5 kg, och tvättmaskiner med två tankar (med en centrifug) med en kapacitet på upp till 6 kg.

Den stora skillnaden mellan en mindre tvättmaskin och en fullstor modell är naturligtvis kapaciteten. Du kan inte tvätta lika mycket på en och samma gång i en liten maskin. En annan sak är att mindre plats i maskinen kan innebära mer slitage på tygerna. Så det är viktigt att du inte kör med en helt full maskin.

Spin cycle project

Driva tvättmaskin med cykel funkar ju oxå om man är road av motion,

https://spincycleproject.wordpress.com/the-product/

Wonder wash

Bloggaren Urvaken skriver om handvevade tvättmaskinen WonderWash från USA här.

Eco friendly Bike washing machine

“They have designed a machine that enables you to check off laundry washing and exercise from your to-do list, all in one go.” – Intelligent living

Yirego – tvättmaskin off-grid

“A non-electric, portable washing machine that’s built to keep up with your active lifestyle.” Skriver de stolt om Drumi på sajten.Den drar 160W enligt uppgift, men bara 60% av tiden den körs (5 sek rotation, 5 sek paus, 5 sek rotation etc). Timern går från 0-15 minuter, beroende på hur hårt smutsad tvätten är.

Twintub

Eller “Portable Mini Compact Twin Tub (11+6.1) lbs Washing Machine Washer Spinner Dryer

 1. Drar 300 w (A++ märkt)
 2. Tvättar 5 kg (torr tvätt)
 3. Centrifugerar 12,7 kg (blöt tvätt).
 4. 15 min. tvättning, 5 min. centrifugering

Krävs massor av vatten då principen bygger på att kläderna i princip simmar och tumlar runt. Till större plagg och lakan tror jag man helt kan glömma en sådan maskin, och jag misstänker att “dunsandet” i en vanlig maskin med roterande horisontell trumma slår allt annat i förmåga att verkligen tvätta rent. Separat tvättcentrifug är för övrigt en både enkel och effektiv lösning, som en gång i tiden var standard i tvättstugorna, och effektivare än många tvättmaskiners inbyggda centrifugering än idag. Man kan misstänka att de flesta människor nuförtiden föredrar att slippa extra moment i tvättstugan och att det kanske främst är därför som den separata centrifugen är borta sedan länge. De flesta av de små plastiga maskinerna som nämns här har alltså tvätt och centrifug i var sin halva av maskinen.

Clatronic

Ska funka helt ok. Att få ur vattnet är meckigt så välj en med centrifug. Har testats till bebiskläder och mindre plagg men större plagg, eller påslakan/lakan, fårinte plats i den lilla. Det lär bli bykkar samt mangel till större grejer och minitvättmaskin med centrifug för det som tvättas ofta. Det kan vara svårt att få bort fettfläckar när man inte hettar upp vattnet successivt.

Camry CR 8052, tvättmaskin off-grid

Jag föreställer mig att det enklaste för mina omständigheter är att köpa små maskiner med snål handmatning av vatten och använda aggregatet en timma i veckan för disk och tvätt, typ denna camry-tvattmaskin-cr-8052.

 • Tvättkapacitet: upp till 3 kg
 • Spinnkapacitet: upp till 1 kg
 • Tvättkraft: 190W
 • Max tvättkraft: 450W
 • Spinnkraft: 135W
 • Max spinnkraft: 630W

Wiltec

Wiltec Camping heter denna modell, tysk kvalisort. Den fungerar som andra “plastmaskiner nämnda här, med den skillnaden att den har en pump för avloppsvattnet, vilket gör det mycket lättare att placera – avloppsslangen kan bara läggas i handfatet eller duschkabinen. 1300 kr med frakt via Amazon. Den gör sitt jobb. Klarar lakan, dock inte alla lakan på en gång, man får dela upp dem.

Tvättmaskin Off-grid

Wiltec, 5,2kg, Normal/Fintvätt, Centrifugering

Portabel Tvättmaskin för Camping, 5,2kg, Normal/Fintvätt, Centrifugera

Mestic

En kontakt till mig skriver: Den tvättar väl och centrifugerar bra. Häll i omkring 25 liter vatten och tvätta i upp till 15 minuter. Har tvättat och kört gardiner på under 10 minuter. Toppenbra med tömning av vattnet.

Har nu tvättat minst 10 tvättar utan problem. Tvättar väl upp till 5 kg kläder med 30 liter vatten. Centrifugerar 2 till 3 gånger. Den använder minimalt med ström. Har tvättat 5 maskiner idag på enbart solenergi utan att ta ur batterierna. Har varit mellan 90 och 100% hela tiden.

Mestic 120 – Portabel tvättmaskin off-grid

Mestic tvättmaskin
 • Timer för tvätt.
 • Tvättar 3,5 kg (torr tvätt)
 • Centrifugerar 1,5 kg (blöt tvätt)

Finns på exempelvis på Campingshopen.

Test av fotogenkamin

Förutom öppen spis och kökspis så har jag en gasolspis till uppvärmning. Problemet med den är att den tar rätt mycket plats, hade gärna haft något mindre. Dessutom, då jag väl känner till de andra sätten att värma upp min stuga, så är det på si plats att köra ett test av fotogenkamin.

full gas
fotogenkamin

Sunwind fotogenkamin

Jag beställer en TOSAI 241 från Garden store. Den finns på andra ställen också, exempelvis hos Sunwind själva. Försändelsen kommer hem inom utsatt tid.

Uppackningen går bra. Den är väl emballerad och materialet, kanske förutom själva frontgallret, känns gediget. Medföljande instruktioner upplever jag vara dugliga, och annars finns ju alltid Youtube. Intressant att många av dessa är på franska, instruktionen i förpackningen hänvisar och till en belgisk försäljare av ”rätt” fotogen. Likväl hänvisas man till Belgisk firma för nya vekar. Jag vet dock att det finns att köpa på Sunwind.se.

Starta Tosai 241

Pigg på att starta den så häller jag i en halv flaska lampolja och väntar en stund, tänker att veken ska fuktas. Sätter i de två batterierna för den elektriska tändningen. Startförsök 1 går inte, läser i instruktionerna att man ska vänta en timme innan man tänder. Efter en timme försöker jag igen, utan att lyckas den här gången heller. Kan det vara dåliga batterier? Jag byter och nu låter tändningen mycket starkare, men kaminen går ändå inte igång. Först när jag väntat över två timmar så startar den. Ställer den på max och den värmer bra nu. Jag låter den stå på tills bränslet är slut, det tar ungefär två timmar.

Lampolja

Försök två

Jag tänker at nu är kaminen inkörd. Tanken är tom så jag häller nu tanken full med lysfotogen. Jag följer manualen och eftersom den stått tom så väntar jag en timme innan tändning.

Icke.

Återigen måste jag vänta två timmar innan jag lyckas tända kaminen. Inte roligt att komma till offgridstugan och behöva vänta två timmar innan man tänder, ifall man glömt fylla tanken innan!

Påfyllning lysfotogen

Bränsle till fotogenkaminen

Så som jag läst på har jag förstått det som att du kan elda med (lys)fotogen, lampolja eller till och med tändvätska.  Lysfotogen, tändvätska och lampolja är i princip samma sak. Lampolja är något renare (mindre lukt) än lysfotogen . Tändvätska ska vara den sämsta sortens nafta i raffineringen, men också billigast. Tändvätska på Dollar store är det billigaste jag hittat. Kör annars på lysfotogen från Jula.

Jag har testat kaminen med både lýsfotogen och lampolja och kan inte påstå att jag känner någon skillnad. Definitivt inte under själva eldningen iallafalll.

Sen kommer du om du googlar vidare se att folk använder diesel, lacknafta med mera. DU gör som du vill, men det kommer inte jag använda. Åtminstone verkar det vara lika många som menar att biodiesel går finfint att använda som det finn människor som starkt avråder från detta.

Baserat på mina ungefärliga mätningar så räcker en full tank “en vaken dag” dvs circa 12-15 timmar på full effekt (0,25 l/h). Detta stämmer hyfsat med vad Sunwind själva skriver “Bränsleförbrukningen är bara 1 dl /kW per timme!”, full effekt sägs vara 2,2 kW.

Fotogenlukt

Som sagt så känner man inte av kaminen under drift OM man kör på full effekt. Killgissar att det är på grund av fullständig förbränning, men OM man drar ner på effekten/lågan så börjar man direkt känna av den typiska fotogendoften. Och när du stänger av kaminen luktar det mycket. Det ä nästan så jag vill skicka ut kaminen i farstun när jag stängt av den.

Ofullständig förbränning
Halvfart – Ofullständig förbränning

Övrigt – Test av fotogenkamin

Vad finns att säga i övrigt då? Jo tippskyddet fungerar väl, lutar jag kaminen tillräckligt mycket så slår den av automatiskt.

Stoppknapp och reglage på kamin

Nivåmätaren för tanken stämmer bra och den värmer riktigt bra kan tilläggas.

Ja det var det hela. Kom ihåg: Nya batterier för ordentlig gnista och glöm inte fylla på tanken innan du lämnar stugan!

Utan el och rinnande vatten

(Uppdaterat 2022-02-06, vissa detaljer var felaktiga i första publiceringen)

Ofrivilligt off-grid! Plötsligt och oplanerat blev jag i två dagar utan el och rinnande vatten. Detta hände mig förra vintern, jag har alltid tänkt att jag borde skriva om mina erfarenheter, och nu fick jag lite tid över. Problem som jag inte hade tänkt på alls ledde till oväntade upplevelser. Texten är “fritt ur minnet”, så jag kan inte garantera att detaljerna är korrekta.

En storhelg, vintern 2020-2021. Ute är det tvåsiffriga minusgrader och det blåser rejält. Hemma i villan med alla dess bekvämligheter hände något som jag förvisso tänkt kan hända (och det är därför man ska vara förberedd), men som jag inte trodde skulle hända. Dubbel otur! Till att börja med så frös vattnet under kommunens planerade VA-arbeten. Okej, skit också, men jaja de löser det säkert under dagen, tänkte jag när jag fortsatte med dagens planerade bestyr.

Dagen gick och ännu inget vatten, då plötsligt alla lampor slocknande, hemlarmet började pipa (batterier i huvudenheten) och jag insåg att nu är det kokta fläsket stekt. Dags att börja agera.

Agera ja, vad gör man? Med visst stresspåslag och något oklar i skallen gick min reptilhjärna igång. Tak över huvudet har jag, Vatten och värme! Vatten och värme! Jag har en 25-liters dricksvattendunk stående i källaren, men den kan ju gå åt fort minns jag att jag tänkte.

Hämta vatten

vattenhämtning

Jag bor i närheten av ett vattendrag så jag tog yxa, spett och hinkar med mig dit. I mörkret slog jag igenom istäcket och började skopa upp vatten i hinkar. Väl hemma så ställde jag ifrån mig hinkarna och började kånka in ved från garaget till pannrummet och eldstaden med kassett nere i gästrummet. Minns att jag tänkte att jag läst något om att kall ved drar ner verkningsgraden med 30% eller liknande. Nåväl, igång med en eld med veden som redan fanns på plats vid kaminen.

utan el eller rinnande vatten

Käk! Okej, kvällsmat. Inventering av maten i kylen. Vad klarar sig en stund till om jag ställer det i garaget? Vad kan jag äta nu? Frysen var inte att tänka på, ingen micro att snabbtina maten med.

Här kan man ju, rationellt, tänka att det är väl bara att åka till närmsta macdonalds, eller fråga om man får bo hos nån kompis ett tag. Och 101 andra liknande idéer. Ja, visst är det så på sätt och vis. Samtidigt så är alla i det lilla samhället just nu i liknande sits och det naturliga är väl ändå att vara utan el och rinnande vatten borde lösas snart av ansvariga parter. Tankmätaren i bilen stod dessutom på irriterande nära noll.

Och. Det är väl det här man ska vara förberedd för? Låt mig se hur jag klarar det! Vi gör ett test av det hela.

Hursomhelst, hur lagar mant mat nu då? Dags att leta fram Trangiaköket eller försöka i eldstaden? Bara för att man inte har el och rinnande vatten så ska man väl kunna laga sig ett gott mål mat. Leta fram något i kylen att koka samt steka på! Två flaskor t-sprit hittade jag i det (underdimensionerade) prepperförrådet. Det får bli till att pröva korvgrillning i öppna spisen. Smak? Ingen kulinarisk upplevelse.

Hålla liv i elden

Minst var 30e minut måste man lägga in ved för att hålla elden vid liv. I garaget har jag uppskattningsvis med avrundning uppåt, 2 kubik ved. Nu gäller det att få upp så mycket värme i skorstenspipan så att natten kan genomsovas utan alltför stora olägenheter för oss i huset. Skorstenen är placerat centralt i det gamla huset och värmer, förutom gästrummet, köket och ett sovrum en våning upp. Jag minns att jag tänkte: Dags att stänga dörrarna till övriga rum och hänga upp saker och dra för till övriga utrymmen.

Det sista som händer på kvällen är att det knackar på och utanför står kommunen med några 3-litersdunkar med dricksvatten till oss. -Nej tack, jag klarar mig blev beskedet till dem. Proud prepper.

Dag 2 – Utan el och rinnande vatten

Vaknar upp till ett hus som är betydligt kallare än vanligt. Skorstenspipan är åtminstone ljummen efter gårdagskvällens ihärdiga eldande. Nästa natt får alla i huset sova i samma rum tänker jag. Nu…gör sig matintaget påminnt och en viktig upptäckt visar sig, nämligen att spola efter nummer två kräver sin vattenmängd. Tänk en av de där 10-litershinkarna jag hämtade dagen innan.

Mellan vedinstoppande kvällen innan flyttade vi runt mat. Frukost flyttas nu in, äts och kylvarorna ställs ut igen.

Nån gång innan lunch kom elen tillbaka. Livet blev med ens mycket enklare. Nu vågar jag mig på att åka och tanka bilen, handla lite mat och ta emot några vattendunkar. För mig så hade testet redan visat de brister jag behövde åtgärda.

Dock. Hur skulle vi göra om elen fortfarande inte var tillbaka? Dags för lite planering. Pröva göra lunchen i öppna spisen? Hämta mer vatten till toaletterna? Ladda mobiltelefonerna med 12-voltsbatterierna i källaren? En pinsam upptäckt kvällen innan var att förvisso hade jag batterier till ficklamporna, men bägge var trasiga! Pinsamt! Så mobilerna fick användas till belysning istället. Nåväl mobiler fick laddas via cigguttagssladden till fritidsbatterierna.

Att laga till mat i en kamininsats är lättare sagt än gjort. Den är ju – såklart – inte gjord för detta. Det är trångt, det ryker in, det är väldigt svårt att kontrollera värmen. Innan jag ens skulle kunna göra detta så blir jag tvungen att få till ett hemmagjort galler så exempelvis en gjutjärnspanna kommer upp från botten på insatsen.

Och hur göra med dusch? Eller ja, någon form av rengörning. Hämta mer sjövatten. Värma på med kastrull. Halvstå i badkaret och försöka skölja av med en vattenkanna? Dag två gick mot sin ända.

Dag 3 – Fortfarande utan rinnande vatten

Efter frukost ger jag mig på lite handtvätt. Gamla Y3-påsar från nån semesterresa och uppkokat sjövatten för att tvätta en del underkläder och t-tröjor.

Vid lunch kommer vattnet tillbaka tillsammans med ursäkter från kommunen. På distans ser jag hur en och annan granne kommer ut ur husen. Här ska skottas, samt inte minst ventileras ilska mot klåparna på tekniska förvaltningen!

Lärdomar av att bli ofrivilligt off-grid.

Utan el och rinnande vatten

Värme

För att hålla värmen i en del av huset behövs lite mer än en klabbe eller två. Veden går åt fort! Ett passande vedgaller är att rekommendera. Det slår mig också att nuvarande säsongs elpriser har lett till en del ändrade beteenden. Vid ett samtal till en av gubbarna i off-gridstugans grannby, så får jag veta att folk har satt upp rejäla lås på sina vedbodar och det är omöjligt att få tag på ny ved att köpa.

Drivmedel

Två bilar med nästan tom tank är inte att rekommendera. Nu finns en fylld extradunk i garaget.

Vatten

Inför nästa vinterstorm ska jag fylla upp badkaret med vatten, eftersom det som sagt går åt en hel del till spolning. Ska även införskaffa en klassisk campingdusch med tryckpumpsfunktion.

Utrustning

Förutom vedgallret så var det pinsamheten med ficklamporna. Mobil- och fotogenlampor i all ära. Enkla och tåliga ficklampor måste finnas hemma. apropå vedgaller, varför inte två eldhundar?

Undvika rötskador i torpargunden

Som jag tidigare skrivit om så upptäckte jag för något år sedan stora problem med trossbottnen, golvbjälklaget och även i en halvstock. Jag har nu i omgångar arbetat med att riva upp golvet, riva ut trossbotten och gräva ur. Då jag verkligen slitit med detta och talat med flera olika hantverkare så tänkte jag bjuda på några do’s and dont’s för att undvika rötskador i torpargunden.

Trossbotten och golvbjälklag

Vi tar det från början så vi har grundförutsättningarna klara för oss. En trossbotten är helt enkelt ett utrymme som befinner sig ovanför marken och mellan golvbjälkarna. Kallas också blindbotten. Golvbjälklag är det nedersta bjälklaget i till exempel en timmerstuga på torpargrund. Själva innergolvet ligger på golvbjälklaget. Kallas också bottenbjälklag. I mitt fall är det en uteluftsventilerad krypgrund/konstruktion.

bjälklag
Bjälklag, bild från Wikipedia

Problem med fukt och röta i trossbotten och bjälklag i krypgrund

I inlägg Renovera trossbotten som fallit ner och Renovering av trossbotten II så har jag beskrivit eländet. Röta i trossbotten, den hade rasat ner, bjälkarna var angripna, en halvstock likaså och bärlinan var helt slut.

Röta i trossbotten, blindbotten i krypgrund och torpargrund

Rötskador i bjälklag är mycket vanligt. Detta beror ofta på fukt i grunden eller på vattenläckor. Det går dock att reparera detta. En torpargrund måste vara ventilerad, som i mitt fall med luckor i grunden som är till för att reglera ventilationen. Denna grundtyp kallas uteluftsventilerad grund. Det finns olika anledningar som ger upphov till fuktig luft i krypgrunden. Den fuktigare luften medför en risk att träet suger upp fukten och att det får rötskador. 

Troliga orsaker till fuktproblem i stugan

Jag har identifierat följande källor till problemen:

 1. Utkast från stuprören ledde inte bort vatten
 2. Ventilerna sitter på längssidorna, inte i hörnen
 3. Avstånd från bärlina och halvstock till marken var för litet
 4. Ingen fuktspärr mot marken
 5. Plintar till bärlina samt matkällare försvårade genomströmning av luft
 6. Skog i söderläge nära stugan hindrade möjlighet till återhämtning
 1. Bortledande av vatten. Stuprören går ut precis vid väggen OCH PRECIS VID VENTILERNA! Ajajaj.
Bortledning av vatten från grund
Temporärt åtgärdat nu

2. Ventilerna sitter på längssidorna, inte i hörnen. Ventiler ska sitta i hörnen, gärna en på var sida om respektive hörn (se även ovan bild).

fukt i krypgrund
Fuktig jord nära ett av stuprören

3. Avstånd till marken var på vissa ställen endast 7 cm. Troligen har vatten kommit in via ventiler eller under grund. Marken har blivit fuktig, rötan har börjat i halvstock i mellanvägg samt bärlina.

halvstock mellanvägg, bjälklag
Halvstock i mellanvägg, nära stuprör.

4. Man byggde inte så för 60 år sen(?), men nu ligger det byggplast mot marken.

nedfallen trossbotten

5. Låg genomströmning av luft. Plintar och matkällarkonstruktion har medfört sämre luftflöde givet den sämre placeringen av ventiler.

lufströmning torpargrund, trossbotten
Plint vid bärlina

plint vid bärlina, trossbotten
Plint vid bärlina

6. Knappast det viktigaste, men jag tror att skogen som nu är nedtagen underlättade fukt i stugan.

Följande var INTE ett problem (men kan vara det i liknande konstruktioner):

 • Lerig, fukthållande mark
 • Golv direkt mot stampad jord eller liknande
 • Kvarlämnat organiskt material under trossbotten som band fukt.
 • För tunt virke i konstruktionen
 • Vattenskada som “legat och pyrt”

Åtgärder för att förhindra nya fuktskador

Jag har konsulterat släkt och bekanta som är snickare samt haft två hantverkarfirmor på besök. Slutligen föll valet på sista firman samt en specialborrfirma. En del har jag gjort själv, annat har hantverkare utfört.

Trossbotten – hur du skyddar ditt träbjälklag i din krypgrund

Grävt ur främst under bärlina, kring matkällare samt under halvstocken. Många kärror, hinkar och nävar blev det! Grävt bort det numer jordliknande materialet vid stuprör samt åtgärder för att leda bort vatten. Fyllt på med morän/grus (så som det en gång var). Byggplast täcker nu mot marken under hela stugan. Alla bjälkar som varit skadade har antingen “tagits ur” och lagats, andra är helt utbytta. Helt ny bärlina – Den behövs inte för lasten, bjälkarna är på 7 tum, men för att motverka svikt. Halvstocken i mellanväggen är urtagen och nytt fräscht material är infogat, halvstock även lyft. Ny trossbotten med oljehärdade trossbottenskivor. Ny isolering (såklart).

Golvbjälkar, isolering
Nya bjälkar och ny isolering

Det finns även 8 nya ventiler i hörnen för maximal luftströmning. Dränering ska grävas ner också. Allt detta hoppas jag ska undvika rötskador i torpargunden i framtiden.

Nya ventiler
Nya ventiler

Tips till dig som upptäckt liknande problem

Om man råkar ut för en fuktskada är det viktigt att på ett korrekt sätt utreda omfattningen. Det kan se ut som om en fuktskada är mindre omfattande än vad den egentligen är. I mitt fall var det defintivt så.

Fukt i ett bjälklag leder nästan alltid till lukt, mögel och ofta även till röta.

Undvika rötskador i torpargunden

Förebygg med följande åtgärder: Sänk marknivån runt huset, led bort takvattnet och dränera. Se till att marken lutar från huset inte mot. Lägg dränering en bit ifrån huset, 0,5-1 meter, för att undvika sättningar. Glöm inte ventilerna! De går ju ofta att sätta dit utan att behöva ta upp golvet.

Var inte tidsoptimist. Det tar mycket längre tid än vad man tror. Jag kommer ihåg att jag frågade en snickarsläkting om min fixlista var komplett. -Vad har jag glömt? -Tålamod, var svaret.

Ta gärna av släkt och vänner. Det är lätt att gå in i väggen.

Ha andningsskydd åtminstone. Jag hostade flera dagar efter Den stora utgrävningen.

Släng kläderna du jobbat i, om inte annat för att de luktar fan. Duscha noga direkt efter arbetet.

Källor och inspiration:

https://www.slojdochbyggnadsvard.se/kunskap-och-fakta/hus-i-vast/helgerod—dubbelhus-1900/KonstruktionHelgerod/

Test av vattenturbin i bäcken

Äntligen! Äntligen kom vattenturbinen från Kanada, Waterlily turbine. Äntligen tid för att skriva om sommarens test av vattenturbin i bäcken!

12-volts vattenturbin, Leverans från Waterlily

Efter att jag först skrev om denna, för över ett år sen, så måste jag erkänna att jag trodde jag skulle få skriva om att jag blivit lurad. Så pinsamt. Och så dyrt! Det tog nämligen 10 månader för Waterlily att skicka den. Vid kontakt med deras kundtjänst så fick jag alltid samma svar ”We expect to start delivering within 3 weeks”. Suck! Men men nu har den iallafall kommit och jag har testat den under sommaren.

vatten- och vindturbin

Första intrycken av Waterlily turbine

Gedigen. Om jag måste välja ett ord så är det gedigen. Väger några kilo, känns kompakt och stabil i handen. Jag inbillar mig att det skulle vara en annan känsla om det var en billig kinaimport. Detta är hantverk! En rejäl tjock kabel ut från turbinen. Helt vanliga philipsskruvar, känns bra!

I grundutförandet så är det i princip bara att plocka upp turbinen och gå ner till ån och testa. Åter till det längre fram i texten. Det finns nämligen fler prylar att skriva om

waterlily vattenturbin

Vattenturbin 12 volt, för batteriladdning

Vid beställning så får man välja USB-paketet eller 12-volts batteriladdarpaketet. Jag valde det senare samt “Windlily bundle”. Till detta valde jag till “alligator clips” för att kunna koppla direkt mot ett bilbatteri. Man kan alltså kila ner till ån eller till sin bäck och stoppa mobilladdaren ned i cigguttaget och ladda telefonen direkt.

Så tänkte jag vid beställningen, sen dess har jag tänk om ett antal gånger. Ska även tillägga att jag INTE har lyckats få ur nån vettig laddning via den medföljande handveven. Kan inte se hur det skulle gå till.

WaterLily 12V Bundle


Vattenturbin hemma, försök 1

Först vill jag se om denna tingest verkligen ger någon laddning överhuvudtaget. För att avgöra det så har jag införskaffat en voltmätare med SAE-kontakt. Den har även två olika USB-uttag så jag sa se att exempelvis telefonen laddas.

Försök 1 visar sig vara lyckosamt. När jag lägger i turbinen och kopplar in mätaren så ger den konstant 14,2 volt, vilket får duga. Optimalt hade varit 14,4, men men.

Test av vattenturbin i bäcken

Efter mätningen hade jag tänkt att pröva att ladda ett batteri via en billig regulator. Men de planerna grusades då turbinen slutade leverera ström. Av någon anledning (troligen felkopplade SAE-kontakter) så hade säkringen som sitter på vattenturbinsladden gått. Det är för övrigt en lila flatstiftssäkring, mini på 3 A, typ en sån här.

SAE-kontakter, kopplingar och regulatorer

Vad är då dessa SAE-kontakter? Jag hade aldrig hört talas om dem tidigare, och allt som kommer från Waterlily i Kanada kommer med denna SAE-kontakt. Jag har nu lärt mig att det är vanligt i MC-världen och med lite letande så kan man hitta sådant kablage här i Sverige. En hel del, såsom voltmätaren, har jag beställt på olika sajter. Regulatorn som visas här på sidan är från Biltema

Solcellsregulator från Biltema

Waterlily varnar för att koppla fel på plus och minus i deras användarmanual:, “How to connect a WaterLily 12V to a Lead Acid Battery”. Jag gjorde kanske något sådant då säkringen gick (jag köpte ett 10-pack säkringar efter detta). Så för att undvika fler sådana incidenter så köpte jag två solcellsregulatorer med SAE-kontakter på Biltema. Tips: Planerar du att köpa en sån så föreslår jag att du köper tidigt på våren. Ju längre tid som går på året, desto fler butiker får slut på den.

solcellsregulator biltema

Vattenturbin hemma, försök 2

Försök 2 gick ut på att ladda ett bilbatteri via en regulator och sen ladda en mobiltelefon. Sagt och gjort, ner till ån med allt och börja koppla ihop.

Test av vattenturbin i bäcken

Den här gången gick det bättre. Laddningsregulatorn lyser gult = Laddar. cigguttaget lyser blått, jag vet det syns inte så bra men så är det iallafall.

Inget för hardcorde-offgriddaren

Den här prylen är en trevlig-att-ha-sak vid stugan. Jag tänker använda den för underhållsladdning av batterierna i huvudanläggningen, alternativt som elkälla/batteriladdare vid vindskyddet. Den ger enligt Waterlily som mest 2 ampere, vilket inte är så mycket. Det som kan försvara ett inköp är att turbinen ger el varje dag, dygnet runt, till skillnad från solcellspanelerna som drastiskt får minskad effekt vid molnighet och regn. 12 volt * 2 ampere = 24 watt. 24 watt *24 timmar bli ungefär 0,5 kWh.

En sak som definitivt drar ner betyget är att turbinen måste vara så stilla som möjligt. om den “hänger och slänger” i strömmen så varierar värdet i voltmätaren mellan 5-14 volt. Vidare så ska det vara bra drag på flödet. Jag har inte lyckats få ut en stadig spänning på 14+ volt om flödet är lägre än i de två klippen som visas på denna sida.

Planen framåt

Jag ska testa om jag kan försörja batterierna i stugan med ström från turbinen. Dit upp är det cirka 25 meter och om jag använder den här kalkylatorn på 24volt.eu så behöver jag 4 mm2 i kabeltjocklek. Då kommer jag alltså använda en regulator för solcellspanelerna och en separat regulator för turbinen.

I väntan på bättre tider, klarasig.se

Jag har inget golv i stugan och det medför en viss onärvaro i platsen jag helst vill vara vid, likväl avsaknad av texter på klarasig.se. Så vad göra?

Utöka och och utvärdera solceller och batterier går bort. Vad ska man med belysning, dammsugning, köksfläkt och el till distansarbete till om man de facto inte ens kan vara i stugan? Nej här gäller det att tänka utanför boxen, förlåt huset.

klarasig.se – Regnvattentunna nummer två, Rydbergs trätunnor

Glad i hågen har jag inhandlat en ny regnvattentunna tillika avtappning från stuprör samt kran. Sjyssta trätunnor kan förbeställas från Rydbergs trätunnor. Man kan välja på helt nya eller de som det varit fisk i. Var väldigt väl medveten om att fisktunnorna luktar. Mycket. De är samtidigt ansenligt billigare och om du kan förpacka tunnan i hermetiskt tillsluten (nåja) plast så är det definitivt ett alternativt. Hursomhelst, värt ett inlägg på klarasig.se .

regnsamlare, vattenavtappning stuprör

Jag tyckte tidigare anslutningskit från Greenline var lite meckigt att ha att göra med, då man var tvungen att kapa stupröret vid genomförningen. Nu köpte jag en Regnsamlare från Magasin 10.

Regnsamlare Rapido - För stuprör 70-100 mm

I denna lösning så borrar man ett hål (urtagningsborr medföljer) i stuprör och knökar in en uppsamlare i gummimaterial. Fiffigt. Eftersom denna lösning kan anses som snyggare än föregående så kostade jag även på mig en vattenkran i metall.

regnvattentunna

klarasig.se – Utökning av det automatiska bevattningssystemet, Irrigatia

Slangen som följer med Irrigatias ”Sol-12” är för kort, åtminstone för mina behov. Samtidigt vill jag inte köpa ett ”extension kit” för 400 kr. Så, vad göra? Jag grovmätte slangen och tycker att 6 mm utvändigt mått verkar rimligt. Iväg till närmsta byggvaruhus och kapa x antal meter plastslang i ungefärligt motsvarande mått och så iväg till stugan. Min gissning visade sig stämma hyfsat överens med något jag senare hittade på nätet, ” Internal diameter 4mm, external 6 or 7mm sometimes called 1/4″. Ny slang för en spottstyver jämfört med ”expansion kit”. Okej, droppnipplarna kanske inte gled på helt smärtfri, men med lite vrid och tryck (det går åtminstone lättare än att få på en gasolslang på munstycket) så har nu bevattningen utökats med ett antal nipplar. Pumpen tickar på och nu har även jordgubbsplantorna autobevattning.

irrigatia, solcellsbevattning

Test av vattenrenare och vattenfilter

Gravitationsvattenrenare med keramiskt vattenfilter

Vatten! Ingenting släcker törsten eller smakar så bra som vatten. Och vad är godare än att kunna dricka av naturens egna källor? Ån vid stugan innehåller dock rejält med humus och järn, så smaken är inte den bästa. Jag gör ett test vattenrenare och vattenfilter.

Jag började leta efter det bästa vattenfiltret som passar mina behov och min budget för ett år sedan (!) Så småningom, efter mycket undersökande som inkluderade att läsa på diverse off-gridforum och ögna igenom produkter från olika webbutiker, bestämde jag mig för att önska mig ett gravitationsfilter från Sunwind i julklapp. Eller som det egentligen heter: ”British Berkefeld, Stainless steel, Gravity Water Filter”.

dags at montera

Det är också så att när det gäller överlevnad är det viktigt att känna till regeln om tre: du kan leva tre veckor utan mat, men du kan bara leva tre dagar utan vatten (och 3 minuter utan luft sägs det). Jag försöker hålla åtminstone en 7-dagarsnivå (jag vet, för lågt) av mat, vatten och bränsle i mitt hem och i off-gridstugan, men ingen beredskap skulle vara komplett utan möjlighet att få ytterligare vatten från externa källor.

Test av vattenrenare och vattenfilter – Gravitationsfilter

Så efter mycket önskande och väntande så fick jag ett vattenfiltersystem. Jag frågade inte vad det kostade men en enkel sökning på webben ger att det går på cirka 3 000 kr. Dyr julklapp!!! Finns säkert billigare via Amazon och liknande. Och nej, detta är inget jag rekommenderar att köpa från nån Kinasajt.

Gravitationsfilter (vattenrenare) från Sunwind

montering vattenrenare
 • För off-gridstugor, fritidshus, jaktkojor, campingplatser. Men även för nödsituationer i hyreshus och villor.
 • För användning vid kommunala eller naturliga off-grid vattenkällor vid stugan.
 • Upp till 10 liter rent dricksvatten på kran.
 • Filtrerar bort: Patogena bakterier, Giardia, Cryptosporidium och andra parasiter och organiska ämnen.
 • Häll obehandlat vatten i den övre behållaren. Få filtrerat, rent vatten från kranen.
 • Ingen strömförsörjning krävs. Ingen pump krävs.
 • Levereras med 2 filterstavar eller kan justeras för att använda 4 filterstavar för större flöde (fler stavar = högre flöde renat vatten). När de är försedda med filterstavar kommer utmatningen från vattenrenaren, förutsatt regelbunden påfyllning av den övre kammaren, ungefär som följer:
 • Alla vattenrenare har fyra hål för att möjliggöra montering av upp till 4 ljus. Hålen som inte används är fyllda med borttagbara gummipluggar. 
 • Den nedre kammarens kapacitet är 10 liter.
 • Keramiska filterstavar kan rengöras för att förlänga livslängden. Det följer med skrubborstar!
 • Filterbyte efter 2000 liter eller 6-12 månader vid dagligt användande
 • Höjd (monterad) cirka 50 cm.

Test av vattenrenare och vattenfilter

I mina efterforskningar om dessa vattenfilter var åsikterna jag läste oftast positiva, med de enda negativa punkterna som nämns att tapp(kran) ibland läcker, att kranen är för låg vilket gör det svårt att fylla dina kärl.

Tja, uppenbarligen måste kranen på gravitationsfiltret placeras längst ner på enheten eftersom det är ett just gravitationsvattenfilter, och om kranen var högre skulle du inte kunna få ut allt vattnet (doh!) Allt du behöver göra är att antingen sätta vattenfiltret på något ställ för att höja kranens nivå, eller än lättare, att ha kranen vid kanten av en bänk.

kran

När det gäller kranen som läcker har jag inte haft några problem med det.

Och slutligen, utrymme ja. I en mindre timmerstuga, ett BOL eller tiny-house så tar den lite väl stor plats, Jag tror jag får bygga ut köksbänksytan så det inte är i vägen.

Vad finns mer att säga om vattenrenaren (gravitationsvattenfilter)?

Det som INTE stod i några tyckanden på nätet var att om du vaknar lätt på natten av regn och takdropp är detta inte produkten för dig. Det renade vattnet kommer ju precis som droppar från de bägge filterstavarna och det hörs om inte köket är avskiljt från sovrummen.

filterstavar

Test av vattenrenare och vattenfilter: Vattnet smakar riktigt bra, rent och friskt. Är det faktiskt så bra som det smakar? Jag vet inte. För att veta säkert måste jag skicka ut några vattenprover för att testas på ett labb. Och det kanske jag gör…nån gång 😊.

Fakta och funktionalitet, gravitationsfilter

Det renade vattnet droppar från filterljuset i den nedre behållaren. Den nedre behållaren har ett enda hål nära botten för kranen och en gummiring för att hålla filtret på. Ett lock täcker toppen av den övre behållaren för att stoppa smuts, insekter och djur som förorenar vattnet.

Vattnet tappas av vid kranen och antingen användas omedelbart eller förvaras i rena, förseglade flaskor för senare användning. Gravitationen gör allt arbete och det behövs ingen pumpning eller el, bara lite tid. Filtreringshastigheten saktar ner när nivån i den övre behållaren sjunker, detta är normalt. Det är inte viktigt att hålla den övre behållaren fylld, men om du gör det kan du filtrera snabbare. Eftersom rengöring tar bort lite filtermaterial, desto mer rengöring desto kortare blir ljusets livslängd. Ändå är en typisk livslängd för ett keramiskt ljus (filterstav) i kontinuerlig användning 6-12 månader.

sundwind vattenrenare

Kommer det att filtrera bort insektsägg och andra parasiter?

-Ja. Dessa är relativt stora och tas lätt bort av vattenfiltren.

Kommer det att filtrera bort protozoer?

-Ja. Dessa encelliga organismer såsom Giardia är relativt stora och lätt avlägsnas av gravitationsfiltret.

Kommer det att filtrera bort bakterier?

-Ja. Tillverkarens laboratorium testar filtren med en bakterie som heter E-Coli och gör anspråk på en reduktion på 99,99%. Det är mycket skydd och anses allmänt vara mer än tillräckligt för skyddade vattenförsörjningar och de allra flesta måttligt förorenade ytvatten.

Kommer det att filtrera bort virus?

-Inte direkt. Virus är alldeles för små för att stoppas av normala filter. Gravitationsvattenrenaren bör fortfarande uppnå en signifikant minskning eftersom virus vanligtvis associeras med infekterade celler eller är fästa vid andra organismer och dessa kan stoppas av filtret.

Kommer det att rengöra vattnet?

-Det tar bort de flesta fasta partiklar som är större än 2μ (2 tusendels millimeter) i vattnet. Vissa mycket, mycket fina sediment runt 1μ och mindre kan fortfarande passera igenom. Missfärgning från upplösta mineraler och kemikalier kan inte avlägsnas. Den obehagliga smaken, lukten eller färgämnet från organiska kemikalier förbättras avsevärt genom absorption i det aktiva filtret. Åvattnet är gott!

Kommer vattenrenaren att ta bort metaller?

-Inte upplösta metaller eller fluor, ej heller nitrater.

fore efter

Överlag: I mitt Test av vattenrenare och vattenfilter så kommer jag fram till att jag är nöjd med Sunwinds gravitationsfilter och vattenrenare, i mitt fall främst för att det tar bort smaken av humus och järn och det gör så utan att använda kemikalier. Nackdelarna är droppljudet och att det tar lite väl stor plats.

Mobilt bredband till stuga, router/modem

Min färd mot att kunna arbeta och leva i stugan fortsätter. Idag, och speciellt i coronatider, så krävs ju en uppkoppling via någon form av bredband för att kunna arbeta. Så hur kan jag göra min timmerstuga, mitt fritidshus och BOL, till ett hemmakontor? Efter mycket funderande och sammanställning av information så landade jag till slut i en Teltonika RUT240 när jag letar efter en lämplig router med inbyggt modem för mobilt bredband till stuga.

Ursprunglig kravspecifikation för mobilt bredband till stuga

 • Router med inbyggt modem med plats för SIM-kort
 • Uttag och möjlighet till extern antenn (rikt- eller rundstrålande antenn)
 • Kostnad under 1500 kr
 • Mobil surf utan bindningstid – Pay as you go eller säsongsabonnemang
 • Går att driva med 12 volt (i andra hand inbyggt batteri som kan ladas via USB)
 • Ethernet/LAN-uttag. Surfa via sladd är ALLTID bättre
 • Hanterar på 3g och 4g
 • Strömsnål
 • Gärna beprövad off-gridlösning – Ingen flashig familjelösning

Så vad har vi då för möjligheter? Att söka (filtrera) via Prisjakt och Pricerunner är svårt. Det går att filtrera på batteri, laddbart, anslutning för extern antenn med mera på Prisjakt. Och ja, det går att filtrera på LAN-uttag, USB-uttag, 4g, 5, hastighet etc på Pricerunner. Men sammantaget så saknar jag en off-grid/BOL-vänlig filtreringsmöjlighet.

Mobil bredband modem/4g-router – Några produkter

Netgear Nighthawk M1
Snygg design, lätt att packa i ryggsäcken. En av de viktigaste egenskaperna är batteritiden, här är ett batteri som håller för 24 timmars användning. I övrigt:
ethernetport, möjlighet till extern antenn
(ts-9-typ), en usb c-port för laddning av det inbyggda batteriet och en usb 2.0-port. Enda negativa med denna är väl att den är relativt dyr (cirka 2 700 kr), iallafall över min budget.

TP-Link M7350, M7450 
Relativt billig (under 1000-lappen) och populär mobil hotspot, batteritid upp till 15 h. Laddbar via USB. Ingen möjlighet till extern antenn, ingen ethernetport.

Teltonika RUT950
Har allt som 240 har och desto mer. När jag valde mellan olika routrar så var denna betydligt dyrare än exempelvis 240-varianten. Hade jag valt idag hade jag valt RUT950 (cirka 2 000 kr).

Teltonika RUT240 – Mobilt bredband till stuga

RUT240 är en robust och stabil 4-router, den är också relativt enkel att komma igång med. Routern följer industristandarder för Wi-fi och LTE. Den är ruggad och ska tåla stötar, att man tappar den i golvet samt ska kunna funka i all från -40 till +75 grader. Routern kostar cirka 1 500 kr.

Komma igång

Routern kommer med en liten instruktion för att snabbt komma igång och installera. Men instruktionen är skriven på brungrå papp med små svarta bokstäver, nästintill oläsligt. Som att läsa innehållsförteckningen på vissa utländska matprodukter.

Hursomhelst, hemmavid så sätter jag i mitt SIM-kort och skruvar på antennerna, ansluter kontakten till ett vägguttag och väntar ivrigt på att kunna surfa över min nyinköpta 4-router. Icke. Tydligen så är det problem med luckan för SIM-kortet (står på Teltonikas wiki), efter det lilla mankemanget så går det bättre. Det första jag gör är att koppla en ethernetsladd (nätverkssladd) mellan datorn och routern samt gå in på routerns adminsida (web UI). Här kommer jag inte så mycket längre efter att ha loggat in med default-lösenordet. Man måste sätta ett nytt lösenord för gränssnittet, en bra sak tycker jag. Mindre bra är att jag senare upptäcker att default-läge för wi-fi säkerhet är WPA/TKIP, min mobil vill att jag genast byter till WPA2 eller WPA3 på routern.

Då jag hade lite problem i början och jag inte kunde lista ut vad det var, så ställde jag också in Tele2 som operatör i admingränssnittet.

I stugan är det skönt att upptäcka att routern ger 2 pinnar 4g-täckning där min mobil pendlar mellan 0 och 1 pinne. Mindre bra är att wi-fi-täckningen är skral. i Min lilla stuga så räcker den, men rör jag mig säg 10 meter bort så fungerar det inte. Mer info om hur du kommer igång hittar du här.

Energiförbrukning, mellan 1-3 watt enligt denna sida

Tillbehör till Teltonika RUT240

Jag har köpt till dels en “bilkabel”, dvs en sladd som gör att jag kan driva routern från mina 12-voltsbatterier med en så kallad cigguttagssladd. Kostar en hundring.

Köpte även en riktantenn, en Delock, för cirka 200 kr. Här måste jag säga att jag tyvärr inte märker någon förbättring överhuvudtaget, med eller utan riktantenn.

Kan man inte dela via mobilen?

En router har normalt bättre mottagning än mobiler & plattor då antennerna ger högre förstärkning. I områden med sämre eller ingen mottagning kan en router hjälpa. En mobiltelefon som mobil hotshot, “dela Internet via mobilen”, passar bättre om du vill surfa via din dator, inte för att ge Internetåtkomst till flera personer.

Induo

Vill passa på att tipsa om Induo, ett företag som verkligen har koll på detta med mobila routrar för tuffa miljöer. Här är deras jämförelse mellan RUT240 och RUT950.

Rent vatten i stugan – Gravitationsfilter

Uppdatering 210607: Gravitationsfilter testat!

Jag letar fler sätt att rena vattnet på vid min stuga. Vattenreningstabletter från JULA känns “kemiskt”, läs mer här. Vänliga människor i min omgivning har noterat mitt intresse för off-grid och prepping, och jag fick ett gravitationsfilter från Sunwind i julklapp för att få rent vatten i stugan.

Gravitationsfilter

Gravitationsfilter kräver varken ström eller vattenslang. Man fyller själv på vatten i den översta delen, och låter vattnet sippra ner genom filtret. Via tappkranen fyller du ditt glas eller tillbringare. Två filterstavar medföljer och Sunwind rekommenderar filterbyte efter 2000 liter eller 6-12 månader vid dagligt användande. Återkommer när jag testat detta!

Rent vatten i stugan

Frågan är hur pass drickbart vattnet är från början egentligen. Jag har druckit av det den tid jag haft stugan, och än lever jag. Men åtminstone rent visuellt skulle det behöva renas. I Sverige finns det runt en miljon fritidshus som får sitt dricksvatten från enskilda brunnar, åar, regnuppsamlare med mera. Det sägs vara oroväckande få av dessa som beräknas ha en vattenkvalitet som anses tjänlig utan anmärkning. Föroreningarna i resterande brunnar kommer ofta från avlopp, dynghögar, utedass, åkermark etc. Grävda brunnar anläggs ofta ytligt och är speciellt utsatta för vattenförändringar.

Hur ser det ut i din stuga? Har du koll på att vattnet är rent? Om inte, så vore det nog en bra idé att undersöka detta. Vattenreningstabletter, gravitationsfilter, sand/kolfilter kanske.

Kan aktivt kol vara en lösning?

Aktivt kol har en bra effekt när det gäller att ta bort föroreningar, lukt och dålig smak från kranvatten. Just av denna anledning används aktivt kol ofta i filtreringsprocessen för vatten. Aktivt kol är små bitar av kol, i granulat eller blockform, som har behandlats för att vara extremt porösa. Ett gram aktivt kol har en yta på 500-3000 m2. För att sätta detta i perspektiv motsvarar fyra gram aktivt kol en hel fotbollsplan. Och det är faktiskt kolens enorma yta som gör ett aktivt kolfilter enormt effektivt för att absorbera och ta bort föroreningar och mer från ditt vatten.

Så här fungerar aktivt kol

När vatten rinner genom ett aktivt kolfilter fastnar kemikalierna vid kolet, vilket resulterar i renare vattenutlopp. Effektiviteten beror på vattnets flöde och temperatur. Därför bör de flesta filter användas med lågt tryck och kallt vatten. Aktivt kol fungerar mycket effektivt för att avlägsna ett antal olika kemikalier. Det finns dock också föroreningar som aktivt kol inte kan göra något åt!

Gravitationsfilter från Sunwind

Gravitationsfilter från Sunwind är bara en av lösningarna för vattenrening i fritidshus. Läs mer här om nuvarande lösning med vattenreningstabletter från JULA: https://klarasig.se/?p=358

%d bloggare gillar detta: