Kaffebryggare 12 volt

kaffebryggare

När man är i stugan (eller kör husbil eller lever i husvagn) har man kanske inte tillgång till 230 volts-uttag. De flesta standardsolcellspaketen ger endast 12 V och det räcker inte för att driva många elektriska apparater. Det finns inverters (omvandlare) som kan omvandla spänningen från 12 V till 230 V men om man nu inte känner att man har behov av en bra sådan? Som dessutom kan kosta från en 1000-lapp och uppåt. Vad krävs för att driva en kaffebryggare 12 volt?

Brygga kaffe med hjälp av solceller

Många sommarstugeägare har installerat solceller och laddar bilbatterier för att få tillgång till ström. Vill man brygga kaffe behöver man ha en anpassad kaffebryggare, en kaffebryggare för 12 V. Jag har bestämt för för att testa en sådan, det är trots allt lite enklare än att göra kokkaffe. Jag tänker dock inte ge mig in i debatten om vilket kaffe som smakar bäst…

Test av 12v kaffebryggare

Driva kaffebryggare med solenergi

Jag hade turen att kunna få köpa en Camp4 till halva priset på en seasea-utförsäljning, denna: Camp4 tidigare generation. Annars kostar dessa 5-600 kr.

Kaffebryggare 12 volt

Camp4:s nya ser ut så här. Camp4:s Kaffekokare är för 12 volt. Har 600 ml kapacitet.

Kaffebryggare cigarettuttag

Den drar 170 watt. Bryggaren har ett “fast” filter, ett återanvändningsfilter. Antidropp-funktion. 4-6 koppar kaffe med automatisk uppvärmning av platta står det. Jag har mycket svårt att se att jag kan göra fler än 4 icke helt fyllda muggar med denna dock.

Antal koppar och tid

En vanlig kaffebryggare gör ungefär 8-12 koppar per kanna. En 12 volts kaffebryggare är oftast lite mindre och ger vanligtvis 4-6 koppar. Andra brygger bara en kopp i taget och passar dig som är ensam kaffedrickare. Bryggtiden är ofta också påfallande längre när du brygger via ett 12-voltsuttag. Alternativet för mig är att exempelvis koka upp vatten på gasolspisen och använda pulverkaffe, det finns olika märken med olika god smak. Varning för Grandados! Tvi!

Det går åt mycket energi att koka vatten, 65 Wh som går åt att koka 2 muggar kaffe är lika mycket energi som att ha en 3 W ledlampa påslagen i 20 timmar.

Driva apparat med 12 volt

Jag har inte tillgång till ett 230-voltsuttag. Därför kör jag dator, dammsugare och kaffekokare via 12 volts cigarettuttag. Jag skulle kunna ta med min bryggare hemifrån, men måste då inhandla en riktig omvandlare, även kallad inverter. OK, jag har en liten inverter, utan jämn sinusvåg, men den klarar bara 150 w.

Wattimmar (Wh), Amperetimmar (Ah), kilowatt (kW), volt (V) – Vad menas?

Du har säkert hört talas om (Wh) och (Ah eller mAh). Det handlar om samma sak egentligen, bara två sätt att uttrycka det på, de anger alltså hur stort batteriet är, eller hur mycket energi det finns i batteriet.

Om du multiplicerar volt och amperetimmar får du fram batteriets wattimmar.

Wattimmar = Amperetimmar * Volt

Och då kan vi räkna på hur länge jag kan använda kaffebryggaren om min kapacitet i batterierna är

72 Ah * 12 volt = 864

för ett batteri. Egentligen gånger två eftersom jag har två batterier, å andra sidan ska man inte belasta blybatterier till mer än 50%. Jag kan då koka kaffe i ungefär 5 timmar:

864 Wh/170 watt = 5 timmar.

Säkring, strömstyrka och kabelgrovlek

Det blir spänningsfall, kabelförluster, över kabel så fort du drar ström, och ju grövre kabel ju mindre är spänningsfallet. Låt oss kolla på skillnad mellan stugans 12 volt och hemmets 230 volt.

170 Watt / 12 Volt = 14,2 Ampere = 15A säkring behövs till förbrukaren = Gärna 4mm2 kabel.
170 Watt / 230 Volt = 0,74 Ampere = Ingen större oro för säkringsstorlek.

Lägre spänning innebär högre ström.

För att få samma överföringsförlust vid halva spänningen måste man minska ledarens resistans till en fjärdedel. Det kan göras genom att öka ledararean med en faktor fyra, alltså dubbelt så tjock kabel om längden är konstant. I fallet 12 V kontra 230 V skiljer det ungefär 19 gånger.

Säkring som går och varma cigg-kabelledningar

Första gången jag ville använda kaffebryggaren så gick säkringen (som som tur var fanns i 12-voltsuttaget) och när jag kände på de tunna kablarna var de heta. Allt detta beror på det jag skriver ovan, och som jag nu känner till…

Jag har nu köpt nytt (grovt) kablage, nån slags mc-specialistgrejer? NOCO, satt i högre säkring och hittat en 12-volts förgreningsdosa med inbyggd 15 Ampere säkring. Nytt försök!

12-voltsuttag förgreningsdosa 15 ampere

12-voltskablage med batteriklämmor

Kaffet

Efter strul, teknikinköp och längtan så smakar Arvid Nordströms mellanrost fantastiskt! 25 minuter tar det för att få två muggar kaffe. Som tur är kunde jag utnyttja droppstoppet när en mugg var klar…

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: