Värma hus med gasol

Gasolkamin Manhattan

Det första du tänker när du läser ordet gasolkamin är kanske husvagn, sommarstuga eller varför inte matlagning? Kanske tänker du: Dyrt! Eller: Klumpiga gasolflaskor! Men den kan också användas i ditt hus, och så värst klumpigt behöver det inte bli. Speciellt i dessa tider av Putinpriser eller Magdamoms så kan det vara värt att fundera på en gasolkamin att toppa upp värmebehovet med. En gasolkamin värmer upp luften i rummen och resulterar i att värmen får en bättre spridning. Det gör också att det rummen håller sin värme längre, jämfört med till exempel ett el-element (som jag inte tror är storsäljare i nuläget). På den här sidan går jag igenom min tankar och funderingar kring att värma hus med gasol. 

Vad kostar det?

Jag har gjort egna beräkningar som visar på en kostnad av mellan 2,1kr/kWh till 2,7kr/kWh. Allt beror på påfyllningskostnad samt vad en gasolkamin drar i vissa lägen. På nätet finns flera källor som uppger cirka 2,5kr/kWh. Det vill säga billigare än el i elprisområde 3 och 4.

Värma hus med gasol – Räkneexempel, kostnad

Jag såg en uppgift någonstans – Kan för mitt liv inte hitta den nu – om att Sunwinds mindre gasolkamin drar 118g gasol på maxeffekt, 1,550 kw. Det blir 0.79 kg/kWh. Med Byggmax gasolfyllningspris (33,9kr/kg) blir det 2,7kr/kWh.

Jag vet, exemplet haltar lite då det priset gäller en kompositflaska, PK10, och den får in plats i Sunwinds Miniflame. Så låt oss räkna på ett annat exempel:

Många av de lite större kaminerna har tre olika lägen och högsta läget på exempelvis en Manhattan från gasoltuben är 3,4 kw och den kan snurra i ca 47 timmar på en tub (gasoltuben.se). 

3,4 x 47 = 160 kwh

Påfyllning = 339 kr

339/160 = 2,12 kr per 1 kwh

Läs mer om gasols energiinnehåll här, gasolfyllarna.

När kan det vara lönsamt?

Jag har själv en bergvärmepump med värmefaktor (COP) 3,5 (1kwh el ska ge 3,5 kwh värmeenergi) …utan elpatron då… . Det finns värmepumpar med bättre COP än så, uppemot 4,5-5, min har dock snart 15 år på nacken.

Ett COP-värde på 3,5 ger att cirka 29% av elkostnaden (1/3,5) går till uppvärmning. Med elpris på 2,30kr (det var ett tag det “rörliga” snittet under augusti) så är uppvärmningskostnaden 0,67kr/kwh. 

Med ovan exempel så blir gasol attraktivt vid elpris på 9,30kr (undantag när elpatron går igång och stöttar, för mig vid runt 16-20 minusgrader), vilket kan hända senare i vinter.

Notera här nu att jag enbart jämför kW mot kW. Ska vi blanda in inköp av kaminer, tuber och ev jämföra med inköp av luftvärmepump så… blir denna text aldrig färdig. Läs mer här, värmepumpsguiden.

För mig är det alltså intressant att stänga av elpatronen för uppvärmningsstöd helt och värma huset med enbart värmepump och värma hus med gasol någonstans vid 15-20 minusgrader, eller när priset överstiger 9 kr. Dock inte hela huset och inte hela tiden.

Värma hus med gasol.
Gasolkamin Manhattan
Gasolkamin Manhattan

Luft/Vatten-pump och frånluftsvärmepumpar

Lönsamheten för gasolkamin blir annorlunda med exempelvis frånluftsvärmepump med en COP på 1,5 eller Luft/vattenvärmepump som inte bara för stöttning av elpatron, utan kräver det helt från 15 minusgrader.

COP på 1,5 ger att cirka 67% av elkostnaden (1/1,5) går till uppvärmning. Gasolprisjämförelsen blir då 2,7 kr/kWh delat med 0,67 = 4. Det vill säga vid elpris på 4kr/kWh är gasol billigare (om vi använder pris för gasolpåfyllning ovan).

Vattenburen värme och minskad levnadsyta i huset

Det finns som sagt många faktorer att blanda in här om man bara vill, ovan jämför jag ju enbart kilowatt mot kilowatt. Hur kan man tänka om man har vattenburen värme och inte vill eller kan stänga av värmepumpen eller element (och det ska du inte heller, med tanke på fuktrisk och att vattnet ska flöda genom hela systemet så som det är tänkt)?

Låt oss för enkelhetens skull tänka att vi har ett hus, inkl värmepump med COP 4, med boyta på 200kvm (kvadratmeter). Kan vi dra ner värmekurvan rejält på värmepumpen och “aktivt ” bo på bara 50kvm, samtidigt som vi då sänker den generella inomhustemperaturen till, säg, 15 grader? För de övriga 50 kvadratmetrarna så använder vi två prisvärda gasolkaminer från Jula eller Jem och Fix, vilka vi använder några timmar per dag. Då har vi skurit ner på uppvärmningskostnaden (15 vs 20 grader) via värmepump och kapat ännu mer på elkostnaden (som i vinter kan gå upp till 6-8 kr eller mer) via COP 4.

Bara ett exempel, som är starkt förenklat samt att jag har all förståelse för att det inte fungerar för alla, men det kanske kan få dina egna tankar kring detta att spinna vidare.

Gasolkamin inomhus

Tändsäkring och koldioxidvakt

En gasolkamin behöver ingen skorsten. Förbränningen genererar vattenånga och CO2 (koldioxid). I princip alla nya kaminer har sensorer och känner av koldioxidhalt. Blir halten koldioxid för hög stänger kaminen av sig själv.

En tändsäkring är också en funktion som de flesta nya gasolkaminer har. Den stänger av gasen om lågan i kaminen inte brinner.

Gasol brinner i syre. Det gör det måste finnas ett bra tillflöde av luft. Nämner detta dels på grund av koldioxidhalten, men också på grund av det faktum att om du bor i et hus utan mekanisk ventilation så betyder det att kaminen antagligen “drar in” kalluft utifrån i de springor och otätheter som finns i huset. När du förbränner 1 kg gasol går det åt 12 m3 luft (fogas.se).

Mer info hos Villanytt nedan, samt hos rustad.nu.

Gasolkamin med fläkt

Det finns, så klart, olika varianter av gasolkaminer. Vissa har enbart ett keramiskt element som förutom att värma luft avger viss infravärme. En del av dessa har även inslag av gjutjärn eller fejkved i sten, som kan värma en timme eller två efter att man stängt av kaminen. Notera dock att det krävs – såklart – energi för att först värme fejkveden, innan kaminen “bara” värmer luften.

Sen finns det de med inbyggda fläktar (går på el) som skjuter ut den varma luften. Det blir bra luftcirkulation runt kaminen och värmer rummet effektivt. Det finns också varianter med inbyggd elektrisk värme i fläktarna (blir dyrt i dessa tider).

Tips: Enbart en enkel fläkt, alltså inte en värmefläkt, drar inte många watt. En snålvariant är att använda en befintlig fläkt som du kanske har i huset och ställ bredvid kaminen. Andra använder kaminfläktar, jag har själv ingen vidare erfarenhet av dessa, tycker mest de vispar runt luften vid enbart kaminen själv, men jag kanske har ett dåligt exemplar. Hursomhelst, jag har en liten ställbar elfläkt över sen tidigare, som jag tänker använda tillsammans med kamin, för att värma hus med gasol.

Planerade strömavbrott – Värma hus med gasol

Svenska kraftnät har varnat för planerade strömavbrott kan bli aktuellt i framförallt elområde 4. Gasolkaminen kan vara en nödlösning om du blir utan ström under en tid. Andra alternativ är fotogenkaminer (läs mitt test), där är dock kostnaden för lysfotogen åtminstone 5kr/kWh. Budgetvariant är att köpa billig tändvätska på utförsäljning, då kan du komma ner i 3kr/kWh.

Elda i vedkamin med egen ved är dock att föredra… Veden värmer ju som bekant två gånger!

Matlagning på gasolkamin

Varför inte preppa för matlagning på kamin!

“Matlagningspaketet Kombinera innehåller gasolkök Parker 2-lågigt, samt vårat egna slangkit “Parkoppla” som är framtaget för att enkelt kunna ansluta gasolköket till valfri gasolkamin. Det betyder att du kan använda vårat gasolkök tillsammans med din gasolvärmare på samma gasolflaska.” Källa: Gasoltuben.

Kommentera och diskutera