Test av fotogenkamin

brännare

Förutom öppen spis och kökspis så har jag en gasolspis till uppvärmning. Problemet med den är att den tar rätt mycket plats, hade gärna haft något mindre. Dessutom, då jag väl känner till de andra sätten att värma upp min stuga, så är det på si plats att köra ett test av fotogenkamin.

full gas
fotogenkamin

Sunwind fotogenkamin

Jag beställer en TOSAI 241 från Garden store. Den finns på andra ställen också, exempelvis hos Sunwind själva. Försändelsen kommer hem inom utsatt tid.

Uppackningen går bra. Den är väl emballerad och materialet, kanske förutom själva frontgallret, känns gediget. Medföljande instruktioner upplever jag vara dugliga, och annars finns ju alltid Youtube. Intressant att många av dessa är på franska, instruktionen i förpackningen hänvisar och till en belgisk försäljare av ”rätt” fotogen. Likväl hänvisas man till Belgisk firma för nya vekar. Jag vet dock att det finns att köpa på Sunwind.se.

Starta Tosai 241

Pigg på att starta den så häller jag i en halv flaska lampolja och väntar en stund, tänker att veken ska fuktas. Sätter i de två batterierna för den elektriska tändningen. Startförsök 1 går inte, läser i instruktionerna att man ska vänta en timme innan man tänder. Efter en timme försöker jag igen, utan att lyckas den här gången heller. Kan det vara dåliga batterier? Jag byter och nu låter tändningen mycket starkare, men kaminen går ändå inte igång. Först när jag väntat över två timmar så startar den. Ställer den på max och den värmer bra nu. Jag låter den stå på tills bränslet är slut, det tar ungefär två timmar.

Lampolja

Försök två

Jag tänker at nu är kaminen inkörd. Tanken är tom så jag häller nu tanken full med lysfotogen. Jag följer manualen och eftersom den stått tom så väntar jag en timme innan tändning.

Icke.

Återigen måste jag vänta två timmar innan jag lyckas tända kaminen. Inte roligt att komma till offgridstugan och behöva vänta två timmar innan man tänder, ifall man glömt fylla tanken innan!

Påfyllning lysfotogen

Bränsle till fotogenkaminen

Så som jag läst på har jag förstått det som att du kan elda med (lys)fotogen, lampolja eller till och med tändvätska.  Lysfotogen, tändvätska och lampolja är i princip samma sak. Lampolja är något renare (mindre lukt) än lysfotogen . Tändvätska ska vara den sämsta sortens nafta i raffineringen, men också billigast. Tändvätska på Dollar store är det billigaste jag hittat. Kör annars på lysfotogen från Jula.

Jag har testat kaminen med både lýsfotogen och lampolja och kan inte påstå att jag känner någon skillnad. Definitivt inte under själva eldningen iallafalll.

Sen kommer du om du googlar vidare se att folk använder diesel, lacknafta med mera. DU gör som du vill, men det kommer inte jag använda. Åtminstone verkar det vara lika många som menar att biodiesel går finfint att använda som det finn människor som starkt avråder från detta.

Baserat på mina ungefärliga mätningar så räcker en full tank “en vaken dag” dvs circa 12-15 timmar på full effekt (0,25 l/h). Detta stämmer hyfsat med vad Sunwind själva skriver “Bränsleförbrukningen är bara 1 dl /kW per timme!”, full effekt sägs vara 2,2 kW.

Fotogenlukt

Som sagt så känner man inte av kaminen under drift OM man kör på full effekt. Killgissar att det är på grund av fullständig förbränning, men OM man drar ner på effekten/lågan så börjar man direkt känna av den typiska fotogendoften. Och när du stänger av kaminen luktar det mycket. Det ä nästan så jag vill skicka ut kaminen i farstun när jag stängt av den.

Ofullständig förbränning
Halvfart – Ofullständig förbränning

Övrigt – Test av fotogenkamin

Vad finns att säga i övrigt då? Jo tippskyddet fungerar väl, lutar jag kaminen tillräckligt mycket så slår den av automatiskt.

Stoppknapp och reglage på kamin

Nivåmätaren för tanken stämmer bra och den värmer riktigt bra kan tilläggas.

Ja det var det hela. Kom ihåg: Nya batterier för ordentlig gnista och glöm inte fylla på tanken innan du lämnar stugan!

8 reaktioner till “Test av fotogenkamin

 1. Hej,
  Bra test! Kul att läsa.
  Anledningen till att det tog så lång tid för dig att starta är att du använde lampolja första gången. Lysfotogen ska användas. Lampolja är för “fet” och förstör veken.

  1. Går hur bra som hells att använda lampolja kemilyl lampolja fungerar utmärkt kaminen startar på en gång.Dock ska du inte anv lampolja med parafin i då blir blandningen för fet.

 2. Jag skrev lite frågor på mailen och fick hjälp direkt, rätt fotogen och bruks anvisning på svenska på en länk, bra att läsa den först!

   1. Man ska vrida vecken upp och ner vid tändning 👍 så tänder den direkt. Även skrapa veckan från sot innan Start

Kommentera och diskutera