Utan el och rinnande vatten

utan el eller rinnande vatten

(Uppdaterat 2022-02-06, vissa detaljer var felaktiga i första publiceringen)

Ofrivilligt off-grid! Plötsligt och oplanerat blev jag i två dagar utan el och rinnande vatten. Detta hände mig förra vintern, jag har alltid tänkt att jag borde skriva om mina erfarenheter, och nu fick jag lite tid över. Problem som jag inte hade tänkt på alls ledde till oväntade upplevelser. Texten är “fritt ur minnet”, så jag kan inte garantera att detaljerna är korrekta.

En storhelg, vintern 2020-2021. Ute är det tvåsiffriga minusgrader och det blåser rejält. Hemma i villan med alla dess bekvämligheter hände något som jag förvisso tänkt kan hända (och det är därför man ska vara förberedd), men som jag inte trodde skulle hända. Dubbel otur! Till att börja med så frös vattnet under kommunens planerade VA-arbeten. Okej, skit också, men jaja de löser det säkert under dagen, tänkte jag när jag fortsatte med dagens planerade bestyr.

Dagen gick och ännu inget vatten, då plötsligt alla lampor slocknande, hemlarmet började pipa (batterier i huvudenheten) och jag insåg att nu är det kokta fläsket stekt. Dags att börja agera.

Agera ja, vad gör man? Med visst stresspåslag och något oklar i skallen gick min reptilhjärna igång. Tak över huvudet har jag, Vatten och värme! Vatten och värme! Jag har en 25-liters dricksvattendunk stående i källaren, men den kan ju gå åt fort minns jag att jag tänkte.

Hämta vatten

vattenhämtning

Jag bor i närheten av ett vattendrag så jag tog yxa, spett och hinkar med mig dit. I mörkret slog jag igenom istäcket och började skopa upp vatten i hinkar. Väl hemma så ställde jag ifrån mig hinkarna och började kånka in ved från garaget till pannrummet och eldstaden med kassett nere i gästrummet. Minns att jag tänkte att jag läst något om att kall ved drar ner verkningsgraden med 30% eller liknande. Nåväl, igång med en eld med veden som redan fanns på plats vid kaminen.

utan el eller rinnande vatten

Käk! Okej, kvällsmat. Inventering av maten i kylen. Vad klarar sig en stund till om jag ställer det i garaget? Vad kan jag äta nu? Frysen var inte att tänka på, ingen micro att snabbtina maten med.

Här kan man ju, rationellt, tänka att det är väl bara att åka till närmsta macdonalds, eller fråga om man får bo hos nån kompis ett tag. Och 101 andra liknande idéer. Ja, visst är det så på sätt och vis. Samtidigt så är alla i det lilla samhället just nu i liknande sits och det naturliga är väl ändå att vara utan el och rinnande vatten borde lösas snart av ansvariga parter. Tankmätaren i bilen stod dessutom på irriterande nära noll.

Och. Det är väl det här man ska vara förberedd för? Låt mig se hur jag klarar det! Vi gör ett test av det hela.

Hursomhelst, hur lagar mant mat nu då? Dags att leta fram Trangiaköket eller försöka i eldstaden? Bara för att man inte har el och rinnande vatten så ska man väl kunna laga sig ett gott mål mat. Leta fram något i kylen att koka samt steka på! Två flaskor t-sprit hittade jag i det (underdimensionerade) prepperförrådet. Det får bli till att pröva korvgrillning i öppna spisen. Smak? Ingen kulinarisk upplevelse.

Hålla liv i elden

Minst var 30e minut måste man lägga in ved för att hålla elden vid liv. I garaget har jag uppskattningsvis med avrundning uppåt, 2 kubik ved. Nu gäller det att få upp så mycket värme i skorstenspipan så att natten kan genomsovas utan alltför stora olägenheter för oss i huset. Skorstenen är placerat centralt i det gamla huset och värmer, förutom gästrummet, köket och ett sovrum en våning upp. Jag minns att jag tänkte: Dags att stänga dörrarna till övriga rum och hänga upp saker och dra för till övriga utrymmen.

Det sista som händer på kvällen är att det knackar på och utanför står kommunen med några 3-litersdunkar med dricksvatten till oss. -Nej tack, jag klarar mig blev beskedet till dem. Proud prepper.

Dag 2 – Utan el och rinnande vatten

Vaknar upp till ett hus som är betydligt kallare än vanligt. Skorstenspipan är åtminstone ljummen efter gårdagskvällens ihärdiga eldande. Nästa natt får alla i huset sova i samma rum tänker jag. Nu…gör sig matintaget påminnt och en viktig upptäckt visar sig, nämligen att spola efter nummer två kräver sin vattenmängd. Tänk en av de där 10-litershinkarna jag hämtade dagen innan.

Mellan vedinstoppande kvällen innan flyttade vi runt mat. Frukost flyttas nu in, äts och kylvarorna ställs ut igen.

Nån gång innan lunch kom elen tillbaka. Livet blev med ens mycket enklare. Nu vågar jag mig på att åka och tanka bilen, handla lite mat och ta emot några vattendunkar. För mig så hade testet redan visat de brister jag behövde åtgärda.

Dock. Hur skulle vi göra om elen fortfarande inte var tillbaka? Dags för lite planering. Pröva göra lunchen i öppna spisen? Hämta mer vatten till toaletterna? Ladda mobiltelefonerna med 12-voltsbatterierna i källaren? En pinsam upptäckt kvällen innan var att förvisso hade jag batterier till ficklamporna, men bägge var trasiga! Pinsamt! Så mobilerna fick användas till belysning istället. Nåväl mobiler fick laddas via cigguttagssladden till fritidsbatterierna.

Att laga till mat i en kamininsats är lättare sagt än gjort. Den är ju – såklart – inte gjord för detta. Det är trångt, det ryker in, det är väldigt svårt att kontrollera värmen. Innan jag ens skulle kunna göra detta så blir jag tvungen att få till ett hemmagjort galler så exempelvis en gjutjärnspanna kommer upp från botten på insatsen.

Och hur göra med dusch? Eller ja, någon form av rengörning. Hämta mer sjövatten. Värma på med kastrull. Halvstå i badkaret och försöka skölja av med en vattenkanna? Dag två gick mot sin ända.

Dag 3 – Fortfarande utan rinnande vatten

Efter frukost ger jag mig på lite handtvätt. Gamla Y3-påsar från nån semesterresa och uppkokat sjövatten för att tvätta en del underkläder och t-tröjor.

Vid lunch kommer vattnet tillbaka tillsammans med ursäkter från kommunen. På distans ser jag hur en och annan granne kommer ut ur husen. Här ska skottas, samt inte minst ventileras ilska mot klåparna på tekniska förvaltningen!

Lärdomar av att bli ofrivilligt off-grid.

Utan el och rinnande vatten

Värme

För att hålla värmen i en del av huset behövs lite mer än en klabbe eller två. Veden går åt fort! Ett passande vedgaller är att rekommendera. Det slår mig också att nuvarande säsongs elpriser har lett till en del ändrade beteenden. Vid ett samtal till en av gubbarna i off-gridstugans grannby, så får jag veta att folk har satt upp rejäla lås på sina vedbodar och det är omöjligt att få tag på ny ved att köpa.

Drivmedel

Två bilar med nästan tom tank är inte att rekommendera. Nu finns en fylld extradunk i garaget.

Vatten

Inför nästa vinterstorm ska jag fylla upp badkaret med vatten, eftersom det som sagt går åt en hel del till spolning. Ska även införskaffa en klassisk campingdusch med tryckpumpsfunktion.

Utrustning

Förutom vedgallret så var det pinsamheten med ficklamporna. Mobil- och fotogenlampor i all ära. Enkla och tåliga ficklampor måste finnas hemma. apropå vedgaller, varför inte två eldhundar?

Kommentera och diskutera