Tvättmaskin off-grid

tvättmaskin off-grid

Tvättmaskin. Hör det verkligen hemma i det fria livet vid timmerstugan i skogen? Jag är ambivalent till detta. Å ena sidan har jag ju den romantiserade bilden av livet vid ån, med kylskåp under golvet och en sprakande brasa på kvällarna. Å andra sidan så är jag ju redan halvvägs till det moderna livet i stugan med rinnande vatten och uppkopplat arbete på laptopen med mobilt bredband. Det är heller inte särskilt bekvämt att samla på sig smutstvätt och ta hem och tvätta. Tid är en bristvara så jag vill inte lägga timmar på handtvätt (Y3!) i en kall å heller. Så halvt om halvt på chans så köpte jag en minivariant av tvättmaskin off-grid.

Jag har tidigare skrivit en del om duscha och tcätta sig off-grid, nu vill jag fokusera på tvätt av det du har på dig. När det gäller tvättmaskiner så kan utrymme vara en utmaning, oavsett om du ska ha den i stugan eller i en liten lägenhet. Det finns ju tvättmaskiner i mindre design med samma funktioner, åtminstone på pappret, som de stora. Det finns även halvautomatiska tvättmaskiner och helt manuella tvättlösningar, som har ett antal funktioner. Jag kommer att ta reda på vad du ska leta efter när du väljer och vilka typer som finns till försäljning idag. Men först test av minitvättmaskin!

Bärbar minitvättmaskin – Ultrasonic

Vid en vanlig slösurfning stötte jag på denna variant: Ultrasonic från Fruugo 400 kronor, ingen större finansiell risk alltså.

Paketet som kommer hem är… litet. Tillverkaren har också drabbats av svår Apple-sjuka. Kartongen är vit, ett slags välkomsmeddelande möter en när man öppnat det första locket. Produktens budskap är att den vill vara mer en än tvättmaskin, den vill vara din vän och din slutgiltiga lösning för alla dina tvättutmaningar!

Jag letar fram lite strupor, kalsonger och en t-shirt ur tvättkorgen, gnuggar dem extra mot det smutsiga bodgolvet och gör övriga förberedelser. Sätter i USB-kontakten i en powerbank och ställer in maskinen på autofunktionen, ett antal cykler med turbin framåt och bakåt, ultraljud/vibration och “bubbel-rengöring”. Tvätttid 30 minuter. Effekt 6 watt.

Turbinen sätts fast med sugkoppar på insidan av en hink exempelvis. Jag är faktiskt positivt överraskad av denna lilla manick. Strumporna blir rena och även t-shirten, förutom en elak fettfläck som man får jobba med efteråt.

På minussidan

Några saker jag ogillar med “pucken” är dels att den inte är CE-märkt, dels så kommer den med en tydlig varning om att inte hela sladden är skyddad för vatten. Det vill säga delen vid den lilla kontrollen (i överkant i ovan bild) och bort mot strömförsörjningen saknar skydd. Vidare så fäster inte sugkopparna helt och pucken rör sig fritt i hinken. Sen så är jag skeptisk till hur mycket tvätt man faktiskt kan tvätta åt gången.

På plussidan

Förutom det uppenbara att den faktiskt fungerar hyfsat för denna mindre tvättmängd så drar den inte mycket ström vad det verkar. 45 minuters testande och ingen av de fyra indikatorlamporna på powerbanken släcks.

Kanske är denna produkt en bra lösning för underkläder, mössor, tunna skjortor och liknande. Eller så använder man den som en automatisk förtvätt för att sedan göra grovjobbet själv. Hursomhelst en god kandidat till att hitta en god kandidat för tvättmaskin off-grid.

Nu över till andra lösningar. Jag har försökt samla ihop andras erfarenheter på olika sidor och forum.

Tvättmaskiner för sommarstugan

Tvättmaskin 12 volt

Förutom den jag prövat ovan, mest för underkläder och liknande så har jag bara hittat maskiner som behöver 230 volt, dvs som behöver en omvandlara, “inverter” från 12-volts batteribanken.

tvättmaskin för sommarresidens


I många fall har stugan inte vattenförsörjning, vilket innebär att det är svårt att ansluta en automatisk tvättmaskin. Sen är det inte alla som tycker att det är värt att köpa en “riktig” tvättmaskin till en stuga som besöks några veckoslut om året, även ekonomimodeller kan anses för dyra. Så här kommer exempel på halvautomatiska toppmatade versioner, samt några som du får driva själv.

Tvättmaskin utan rinnande vatten

Merparten av tvättmaskinerna nedan är sådan där du själv hämtar vatten från ån, sjön eller liknande.

Vad är viktigt när du väljer tvättmaskin?

När du väljer tvättmaskin ska du vara uppmärksam på följande punkter:

  • Storleken på utrustningen, för att underlätta transporten, välj mindre utrustning, den är lättare att transportera och sommarstugor är inte kända för att ha gott om utrymme.
  • Trumvolym och vattenflöde, alternativt hur mycket vatten som krävs för en full trumma.
  • Effektåtgång och längd på tvättcykel.
  • Krävs uppvärmning, eller med andra ord: Föreslår tillverkaren det i instruktionen? – Det kan upplevas omständigt om du behöver värma upp vattnet och sedan hälla det.

En kompakt toppmatad halvautomatisk tvättmaskin har många fördelar. För det första är den lätt att flytta, för det andra förbrukar en halvautomatisk tvättmaskin mycket mindre vatten, för det tredje kan den fungera off-grid om du har en tillräcklig batteribank och bra inverter, det finns även modeller med centrifug. Vi kan lista specar länge, men låt oss prata om att ansluta en semiautomatisk maskin istället.

Många (särskilt kompakta) tvättmaskiner kan fungera ”ute i fältet”. Det finns till och med modeller som är specifikt utformade för stugägare och turister, som kan köras med batteri. Många halvautomatiska tvättmaskiner fungerar utan kontinuerlig vattenförsörjning och avloppssystem, endast elförsörjning behövs.

Jag hoppas såklart kunna ta upp vatten ur ån med 12-voltspumpslösning.

Att ansluta en maskin tar ett par minuter. Ansluta slangen, sätta i kontakten, ladda tvätten, hälla i vatten, hälla i pulver och tvätta. Hur som helst är det billigare att använda en tvättmaskin för en sommarstuga än att använda helautomatiska maskiner. Men människor är vana vid automatmaskiner, eftersom det är lättare att tvätta med dem.

Kapacitet för tvättmaskin off-grid

Den mindre kapaciteten gör naturligt nog en kompaktmaskin mer begränsad. Men den fungerar ändå bra för det nödvändigaste i stugan. Att kunna tvätta när man vill bidrar till frihetskänslan. En kompaktmaskin har många av de funktioner som en stor maskin har.

En modern tvättmaskin med A+++ märkning ska inte behöva mer än 600 Kwh per tvätt. Det ska inte vara något problem med en hyfsad inverter och minst ett 100A-batteri med gott om sommarsol på panel(erna). Med det sagt, energi (förbrukning) i Kwh är en sak. En tvättcykel, speciellt om det ingår uppvärmning av vatten, kan medföra höga effekttoppar (Kw).

Olika varianter av tvättmaskiner till stugan

Saturn tvättmaskiner

Saturn är ett världsberömt märke av hushållsapparater skapat i Tjeckien. Tvättmaskiner under detta märke monteras i Kina och Taiwan. Det finns båda maskiner med små storlekar och en tankbelastning på 2-2,5 kg, och tvättmaskiner med två tankar (med en centrifug) med en kapacitet på upp till 6 kg.

Den stora skillnaden mellan en mindre tvättmaskin och en fullstor modell är naturligtvis kapaciteten. Du kan inte tvätta lika mycket på en och samma gång i en liten maskin. En annan sak är att mindre plats i maskinen kan innebära mer slitage på tygerna. Så det är viktigt att du inte kör med en helt full maskin.

Spin cycle project

Driva tvättmaskin med cykel funkar ju oxå om man är road av motion,

https://spincycleproject.wordpress.com/the-product/

Wonder wash

Bloggaren Urvaken skriver om handvevade tvättmaskinen WonderWash från USA här.

Eco friendly Bike washing machine

“They have designed a machine that enables you to check off laundry washing and exercise from your to-do list, all in one go.” – Intelligent living

https://www.intelligentliving.co/eco-friendly-bike-washing-machine/

Yirego – tvättmaskin off-grid

“A non-electric, portable washing machine that’s built to keep up with your active lifestyle.” Skriver de stolt om Drumi på sajten.Den drar 160W enligt uppgift, men bara 60% av tiden den körs (5 sek rotation, 5 sek paus, 5 sek rotation etc). Timern går från 0-15 minuter, beroende på hur hårt smutsad tvätten är.

Twintub

Eller “Portable Mini Compact Twin Tub (11+6.1) lbs Washing Machine Washer Spinner Dryer

  1. Drar 300 w (A++ märkt)
  2. Tvättar 5 kg (torr tvätt)
  3. Centrifugerar 12,7 kg (blöt tvätt).
  4. 15 min. tvättning, 5 min. centrifugering

Krävs massor av vatten då principen bygger på att kläderna i princip simmar och tumlar runt. Till större plagg och lakan tror jag man helt kan glömma en sådan maskin, och jag misstänker att “dunsandet” i en vanlig maskin med roterande horisontell trumma slår allt annat i förmåga att verkligen tvätta rent. Separat tvättcentrifug är för övrigt en både enkel och effektiv lösning, som en gång i tiden var standard i tvättstugorna, och effektivare än många tvättmaskiners inbyggda centrifugering än idag. Man kan misstänka att de flesta människor nuförtiden föredrar att slippa extra moment i tvättstugan och att det kanske främst är därför som den separata centrifugen är borta sedan länge. De flesta av de små plastiga maskinerna som nämns här har alltså tvätt och centrifug i var sin halva av maskinen.

Clatronic

Ska funka helt ok. Att få ur vattnet är meckigt så välj en med centrifug. Har testats till bebiskläder och mindre plagg men större plagg, eller påslakan/lakan, fårinte plats i den lilla. Det lär bli bykkar samt mangel till större grejer och minitvättmaskin med centrifug för det som tvättas ofta. Det kan vara svårt att få bort fettfläckar när man inte hettar upp vattnet successivt.

Camry CR 8052, tvättmaskin off-grid

Jag föreställer mig att det enklaste för mina omständigheter är att köpa små maskiner med snål handmatning av vatten och använda aggregatet en timma i veckan för disk och tvätt, typ denna camry-tvattmaskin-cr-8052.

  • Tvättkapacitet: upp till 3 kg
  • Spinnkapacitet: upp till 1 kg
  • Tvättkraft: 190W
  • Max tvättkraft: 450W
  • Spinnkraft: 135W
  • Max spinnkraft: 630W

Wiltec

Wiltec Camping heter denna modell, tysk kvalisort. Den fungerar som andra “plastmaskiner nämnda här, med den skillnaden att den har en pump för avloppsvattnet, vilket gör det mycket lättare att placera – avloppsslangen kan bara läggas i handfatet eller duschkabinen. 1300 kr med frakt via Amazon. Den gör sitt jobb. Klarar lakan, dock inte alla lakan på en gång, man får dela upp dem.

Tvättmaskin Off-grid

Wiltec, 5,2kg, Normal/Fintvätt, Centrifugering

Portabel Tvättmaskin för Camping, 5,2kg, Normal/Fintvätt, Centrifugera

Mestic

En kontakt till mig skriver: Den tvättar väl och centrifugerar bra. Häll i omkring 25 liter vatten och tvätta i upp till 15 minuter. Har tvättat och kört gardiner på under 10 minuter. Toppenbra med tömning av vattnet.

Har nu tvättat minst 10 tvättar utan problem. Tvättar väl upp till 5 kg kläder med 30 liter vatten. Centrifugerar 2 till 3 gånger. Den använder minimalt med ström. Har tvättat 5 maskiner idag på enbart solenergi utan att ta ur batterierna. Har varit mellan 90 och 100% hela tiden.

Mestic 120 – Portabel tvättmaskin off-grid

Mestic tvättmaskin
  • Timer för tvätt.
  • Tvättar 3,5 kg (torr tvätt)
  • Centrifugerar 1,5 kg (blöt tvätt)

Finns på exempelvis på Campingshopen.

4 reaktioner till “Tvättmaskin off-grid

  1. Jag har en tvättmaskin av märket Carad mb35 och den klarar 3kg och väger bara 10kg. Så ett helt bäddset kan jag tvätta i en tvätt…
    Tvättmaskinen tillverkas i Grekland.

    1. Var är den köpt, vad kostade den och klarar den verkligen av påslakan?

      1. Ja den klarar av ett påslakan och ett lakan samtidigt, maskinen tillverkas i Grekland och det är bara där du kan köpa den…

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: