Test av vattenturbin i bäcken

vattenturbin

Äntligen! Äntligen kom vattenturbinen från Kanada, Waterlily turbine. Äntligen tid för att skriva om sommarens test av vattenturbin i bäcken!

12-volts vattenturbin, Leverans från Waterlily

Efter att jag först skrev om denna, för över ett år sen, så måste jag erkänna att jag trodde jag skulle få skriva om att jag blivit lurad. Så pinsamt. Och så dyrt! Det tog nämligen 10 månader för Waterlily att skicka den. Vid kontakt med deras kundtjänst så fick jag alltid samma svar ”We expect to start delivering within 3 weeks”. Suck! Men men nu har den iallafall kommit och jag har testat den under sommaren.

vatten- och vindturbin

Första intrycken av Waterlily turbine

Gedigen. Om jag måste välja ett ord så är det gedigen. Väger några kilo, känns kompakt och stabil i handen. Jag inbillar mig att det skulle vara en annan känsla om det var en billig kinaimport. Detta är hantverk! En rejäl tjock kabel ut från turbinen. Helt vanliga philipsskruvar, känns bra!

I grundutförandet så är det i princip bara att plocka upp turbinen och gå ner till ån och testa. Åter till det längre fram i texten. Det finns nämligen fler prylar att skriva om

waterlily vattenturbin

Vattenturbin 12 volt, för batteriladdning

Vid beställning så får man välja USB-paketet eller 12-volts batteriladdarpaketet. Jag valde det senare samt “Windlily bundle”. Till detta valde jag till “alligator clips” för att kunna koppla direkt mot ett bilbatteri. Man kan alltså kila ner till ån eller till sin bäck och stoppa mobilladdaren ned i cigguttaget och ladda telefonen direkt.

Så tänkte jag vid beställningen, sen dess har jag tänk om ett antal gånger. Ska även tillägga att jag INTE har lyckats få ur nån vettig laddning via den medföljande handveven. Kan inte se hur det skulle gå till.

WaterLily 12V Bundle


Vattenturbin hemma, försök 1

Först vill jag se om denna tingest verkligen ger någon laddning överhuvudtaget. För att avgöra det så har jag införskaffat en voltmätare med SAE-kontakt. Den har även två olika USB-uttag så jag sa se att exempelvis telefonen laddas.

Försök 1 visar sig vara lyckosamt. När jag lägger i turbinen och kopplar in mätaren så ger den konstant 14,2 volt, vilket får duga. Optimalt hade varit 14,4, men men.

Test av vattenturbin i bäcken

Efter mätningen hade jag tänkt att pröva att ladda ett batteri via en billig regulator. Men de planerna grusades då turbinen slutade leverera ström. Av någon anledning (troligen felkopplade SAE-kontakter) så hade säkringen som sitter på vattenturbinsladden gått. Det är för övrigt en lila flatstiftssäkring, mini på 3 A, typ en sån här.

SAE-kontakter, kopplingar och regulatorer

Vad är då dessa SAE-kontakter? Jag hade aldrig hört talas om dem tidigare, och allt som kommer från Waterlily i Kanada kommer med denna SAE-kontakt. Jag har nu lärt mig att det är vanligt i MC-världen och med lite letande så kan man hitta sådant kablage här i Sverige. En hel del, såsom voltmätaren, har jag beställt på olika sajter. Regulatorn som visas här på sidan är från Biltema

Solcellsregulator från Biltema

Waterlily varnar för att koppla fel på plus och minus i deras användarmanual:, “How to connect a WaterLily 12V to a Lead Acid Battery”. Jag gjorde kanske något sådant då säkringen gick (jag köpte ett 10-pack säkringar efter detta). Så för att undvika fler sådana incidenter så köpte jag två solcellsregulatorer med SAE-kontakter på Biltema. Tips: Planerar du att köpa en sån så föreslår jag att du köper tidigt på våren. Ju längre tid som går på året, desto fler butiker får slut på den.

solcellsregulator biltema

Vattenturbin hemma, försök 2

Försök 2 gick ut på att ladda ett bilbatteri via en regulator och sen ladda en mobiltelefon. Sagt och gjort, ner till ån med allt och börja koppla ihop.

Test av vattenturbin i bäcken

Den här gången gick det bättre. Laddningsregulatorn lyser gult = Laddar. cigguttaget lyser blått, jag vet det syns inte så bra men så är det iallafall.

Inget för hardcorde-offgriddaren

Den här prylen är en trevlig-att-ha-sak vid stugan. Jag tänker använda den för underhållsladdning av batterierna i huvudanläggningen, alternativt som elkälla/batteriladdare vid vindskyddet. Den ger enligt Waterlily som mest 2 ampere, vilket inte är så mycket. Det som kan försvara ett inköp är att turbinen ger el varje dag, dygnet runt, till skillnad från solcellspanelerna som drastiskt får minskad effekt vid molnighet och regn. 12 volt * 2 ampere = 24 watt. 24 watt *24 timmar bli ungefär 0,5 kWh.

En sak som definitivt drar ner betyget är att turbinen måste vara så stilla som möjligt. om den “hänger och slänger” i strömmen så varierar värdet i voltmätaren mellan 5-14 volt. Vidare så ska det vara bra drag på flödet. Jag har inte lyckats få ut en stadig spänning på 14+ volt om flödet är lägre än i de två klippen som visas på denna sida.

Planen framåt

Jag ska testa om jag kan försörja batterierna i stugan med ström från turbinen. Dit upp är det cirka 25 meter och om jag använder den här kalkylatorn på 24volt.eu så behöver jag 4 mm2 i kabeltjocklek. Då kommer jag alltså använda en regulator för solcellspanelerna och en separat regulator för turbinen.

8 reaktioner till “Test av vattenturbin i bäcken

 1. Hejsan! Hittade din tråd nu när jag sökte vattenturbin för laddning till min stuga:) Låter som vi har samma önsketänkande . Att ladda bilbatterierna dygnet runt för säkrare laddning gentemot solen och även vintertid. Även jag har en rejält forsande bäck utanför knuten vid min offgridstuga.
  Hur har det gått? Jag har lite solcellsladdning,men känner inte att det är tillräckligt pga av läget och känns som sagt som man vill dra nytta av forsen.Mycket intressant! Mvh Jonasd

  1. Hej!

   Kul att vi har samma det dröm. Ja, nån form av konstant underhållsladdning är nog det vi får sikta på. Bara Julapaketets solceller ger rejält mycket mer ampere än den lilla turbinen.

   Fokus har legat på renovering av golvet denna sommar/höst så jag får återkomma nästa år.

   Har du köpt någon turbin?

   /Nils

   1. Kul med svar👍
    Nej har inte köpt någon turbin än. Har just börjat snöa in på detta. Skaffade stugan i somras,så även här har det funnits fokus på annat än så länge. Julas solcellspaket var det första. Sen ligger stugan nedanför en brant varpå vattendraget kommer över krönet och det blir ordentlig fallhöjd,så nästa projekt var att dra in vatten i stugan med självtryck från högre höjder. Började med 4″rör långt upp i vattnet som minskades vartefter för att sluta med inkommande 15mm koppar. Helt ok tryck. Inte drickbart men till disk,dusch osv. Får bli vidare forskning om genomströmningsberedare och sånt🙂

    Men det där med underhållsladdningen är nog mest intressant nu.mvh

    1. Ursäkta sent svar!

     Låter hyperintressant med vatten med självfall! Enkla vattenreningstabletter kan vara quick fix.

 2. om du lägger ett ca 50 cm långt rör framför turbinen i vattnet så skjuts vattnet snabbare in i turbinen vilket borde ge högre effekt.

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: