Test av vattenrenare och vattenfilter

gravitationsvattenfilter

Gravitationsvattenrenare med keramiskt vattenfilter

Vatten! Ingenting släcker törsten eller smakar så bra som vatten. Och vad är godare än att kunna dricka av naturens egna källor? Ån vid stugan innehåller dock rejält med humus och järn, så smaken är inte den bästa. Jag gör ett test vattenrenare och vattenfilter.

Jag började leta efter det bästa vattenfiltret som passar mina behov och min budget för ett år sedan (!) Så småningom, efter mycket undersökande som inkluderade att läsa på diverse off-gridforum och ögna igenom produkter från olika webbutiker, bestämde jag mig för att önska mig ett gravitationsfilter från Sunwind i julklapp. Eller som det egentligen heter: ”British Berkefeld, Stainless steel, Gravity Water Filter”.

dags at montera

Det är också så att när det gäller överlevnad är det viktigt att känna till regeln om tre: du kan leva tre veckor utan mat, men du kan bara leva tre dagar utan vatten (och 3 minuter utan luft sägs det). Jag försöker hålla åtminstone en 7-dagarsnivå (jag vet, för lågt) av mat, vatten och bränsle i mitt hem och i off-gridstugan, men ingen beredskap skulle vara komplett utan möjlighet att få ytterligare vatten från externa källor.

Test av vattenrenare och vattenfilter – Gravitationsfilter

Så efter mycket önskande och väntande så fick jag ett vattenfiltersystem. Jag frågade inte vad det kostade men en enkel sökning på webben ger att det går på cirka 3 000 kr. Dyr julklapp!!! Finns säkert billigare via Amazon och liknande. Och nej, detta är inget jag rekommenderar att köpa från nån Kinasajt.

Gravitationsfilter (vattenrenare) från Sunwind

montering vattenrenare
 • För off-gridstugor, fritidshus, jaktkojor, campingplatser. Men även för nödsituationer i hyreshus och villor.
 • För användning vid kommunala eller naturliga off-grid vattenkällor vid stugan.
 • Upp till 10 liter rent dricksvatten på kran.
 • Filtrerar bort: Patogena bakterier, Giardia, Cryptosporidium och andra parasiter och organiska ämnen.
 • Häll obehandlat vatten i den övre behållaren. Få filtrerat, rent vatten från kranen.
 • Ingen strömförsörjning krävs. Ingen pump krävs.
 • Levereras med 2 filterstavar eller kan justeras för att använda 4 filterstavar för större flöde (fler stavar = högre flöde renat vatten). När de är försedda med filterstavar kommer utmatningen från vattenrenaren, förutsatt regelbunden påfyllning av den övre kammaren, ungefär som följer:
 • Alla vattenrenare har fyra hål för att möjliggöra montering av upp till 4 ljus. Hålen som inte används är fyllda med borttagbara gummipluggar. 
 • Den nedre kammarens kapacitet är 10 liter.
 • Keramiska filterstavar kan rengöras för att förlänga livslängden. Det följer med skrubborstar!
 • Filterbyte efter 2000 liter eller 6-12 månader vid dagligt användande
 • Höjd (monterad) cirka 50 cm.

Test av vattenrenare och vattenfilter

I mina efterforskningar om dessa vattenfilter var åsikterna jag läste oftast positiva, med de enda negativa punkterna som nämns att tapp(kran) ibland läcker, att kranen är för låg vilket gör det svårt att fylla dina kärl.

Tja, uppenbarligen måste kranen på gravitationsfiltret placeras längst ner på enheten eftersom det är ett just gravitationsvattenfilter, och om kranen var högre skulle du inte kunna få ut allt vattnet (doh!) Allt du behöver göra är att antingen sätta vattenfiltret på något ställ för att höja kranens nivå, eller än lättare, att ha kranen vid kanten av en bänk.

kran

När det gäller kranen som läcker har jag inte haft några problem med det.

Och slutligen, utrymme ja. I en mindre timmerstuga, ett BOL eller tiny-house så tar den lite väl stor plats, Jag tror jag får bygga ut köksbänksytan så det inte är i vägen.

Vad finns mer att säga om vattenrenaren (gravitationsvattenfilter)?

Det som INTE stod i några tyckanden på nätet var att om du vaknar lätt på natten av regn och takdropp är detta inte produkten för dig. Det renade vattnet kommer ju precis som droppar från de bägge filterstavarna och det hörs om inte köket är avskiljt från sovrummen.

filterstavar

Test av vattenrenare och vattenfilter: Vattnet smakar riktigt bra, rent och friskt. Är det faktiskt så bra som det smakar? Jag vet inte. För att veta säkert måste jag skicka ut några vattenprover för att testas på ett labb. Och det kanske jag gör…nån gång 😊.

Fakta och funktionalitet, gravitationsfilter

Det renade vattnet droppar från filterljuset i den nedre behållaren. Den nedre behållaren har ett enda hål nära botten för kranen och en gummiring för att hålla filtret på. Ett lock täcker toppen av den övre behållaren för att stoppa smuts, insekter och djur som förorenar vattnet.

Vattnet tappas av vid kranen och antingen användas omedelbart eller förvaras i rena, förseglade flaskor för senare användning. Gravitationen gör allt arbete och det behövs ingen pumpning eller el, bara lite tid. Filtreringshastigheten saktar ner när nivån i den övre behållaren sjunker, detta är normalt. Det är inte viktigt att hålla den övre behållaren fylld, men om du gör det kan du filtrera snabbare. Eftersom rengöring tar bort lite filtermaterial, desto mer rengöring desto kortare blir ljusets livslängd. Ändå är en typisk livslängd för ett keramiskt ljus (filterstav) i kontinuerlig användning 6-12 månader.

sundwind vattenrenare

Kommer det att filtrera bort insektsägg och andra parasiter?

-Ja. Dessa är relativt stora och tas lätt bort av vattenfiltren.

Kommer det att filtrera bort protozoer?

-Ja. Dessa encelliga organismer såsom Giardia är relativt stora och lätt avlägsnas av gravitationsfiltret.

Kommer det att filtrera bort bakterier?

-Ja. Tillverkarens laboratorium testar filtren med en bakterie som heter E-Coli och gör anspråk på en reduktion på 99,99%. Det är mycket skydd och anses allmänt vara mer än tillräckligt för skyddade vattenförsörjningar och de allra flesta måttligt förorenade ytvatten.

Kommer det att filtrera bort virus?

-Inte direkt. Virus är alldeles för små för att stoppas av normala filter. Gravitationsvattenrenaren bör fortfarande uppnå en signifikant minskning eftersom virus vanligtvis associeras med infekterade celler eller är fästa vid andra organismer och dessa kan stoppas av filtret.

Kommer det att rengöra vattnet?

-Det tar bort de flesta fasta partiklar som är större än 2μ (2 tusendels millimeter) i vattnet. Vissa mycket, mycket fina sediment runt 1μ och mindre kan fortfarande passera igenom. Missfärgning från upplösta mineraler och kemikalier kan inte avlägsnas. Den obehagliga smaken, lukten eller färgämnet från organiska kemikalier förbättras avsevärt genom absorption i det aktiva filtret. Åvattnet är gott!

Kommer vattenrenaren att ta bort metaller?

-Inte upplösta metaller eller fluor, ej heller nitrater.

fore efter

Överlag: I mitt Test av vattenrenare och vattenfilter så kommer jag fram till att jag är nöjd med Sunwinds gravitationsfilter och vattenrenare, i mitt fall främst för att det tar bort smaken av humus och järn och det gör så utan att använda kemikalier. Nackdelarna är droppljudet och att det tar lite väl stor plats.

3 reaktioner till “Test av vattenrenare och vattenfilter

Kommentera och diskutera