Mobilt bredband till stuga, router/modem

mobilt bredband

Min färd mot att kunna arbeta och leva i stugan fortsätter. Idag, och speciellt i coronatider, så krävs ju en uppkoppling via någon form av bredband för att kunna arbeta. Så hur kan jag göra min timmerstuga, mitt fritidshus och BOL, till ett hemmakontor? Efter mycket funderande och sammanställning av information så landade jag till slut i en Teltonika RUT240 när jag letar efter en lämplig router med inbyggt modem för mobilt bredband till stuga.

Ursprunglig kravspecifikation för mobilt bredband till stuga

  • Router med inbyggt modem med plats för SIM-kort
  • Uttag och möjlighet till extern antenn (rikt- eller rundstrålande antenn)
  • Kostnad under 1500 kr
  • Mobil surf utan bindningstid – Pay as you go eller säsongsabonnemang
  • Går att driva med 12 volt (i andra hand inbyggt batteri som kan ladas via USB)
  • Ethernet/LAN-uttag. Surfa via sladd är ALLTID bättre
  • Hanterar på 3g och 4g
  • Strömsnål
  • Gärna beprövad off-gridlösning – Ingen flashig familjelösning

Så vad har vi då för möjligheter? Att söka (filtrera) via Prisjakt och Pricerunner är svårt. Det går att filtrera på batteri, laddbart, anslutning för extern antenn med mera på Prisjakt. Och ja, det går att filtrera på LAN-uttag, USB-uttag, 4g, 5, hastighet etc på Pricerunner. Men sammantaget så saknar jag en off-grid/BOL-vänlig filtreringsmöjlighet.

Mobil bredband modem/4g-router – Några produkter

Netgear Nighthawk M1
Snygg design, lätt att packa i ryggsäcken. En av de viktigaste egenskaperna är batteritiden, här är ett batteri som håller för 24 timmars användning. I övrigt:
ethernetport, möjlighet till extern antenn
(ts-9-typ), en usb c-port för laddning av det inbyggda batteriet och en usb 2.0-port. Enda negativa med denna är väl att den är relativt dyr (cirka 2 700 kr), iallafall över min budget.

TP-Link M7350, M7450 
Relativt billig (under 1000-lappen) och populär mobil hotspot, batteritid upp till 15 h. Laddbar via USB. Ingen möjlighet till extern antenn, ingen ethernetport.

Teltonika RUT950
Har allt som 240 har och desto mer. När jag valde mellan olika routrar så var denna betydligt dyrare än exempelvis 240-varianten. Hade jag valt idag hade jag valt RUT950 (cirka 2 000 kr).

Teltonika RUT240 – Mobilt bredband till stuga

RUT240 är en robust och stabil 4-router, den är också relativt enkel att komma igång med. Routern följer industristandarder för Wi-fi och LTE. Den är ruggad och ska tåla stötar, att man tappar den i golvet samt ska kunna funka i all från -40 till +75 grader. Routern kostar cirka 1 500 kr.

Komma igång

Routern kommer med en liten instruktion för att snabbt komma igång och installera. Men instruktionen är skriven på brungrå papp med små svarta bokstäver, nästintill oläsligt. Som att läsa innehållsförteckningen på vissa utländska matprodukter.

Hursomhelst, hemmavid så sätter jag i mitt SIM-kort och skruvar på antennerna, ansluter kontakten till ett vägguttag och väntar ivrigt på att kunna surfa över min nyinköpta 4-router. Icke. Tydligen så är det problem med luckan för SIM-kortet (står på Teltonikas wiki), efter det lilla mankemanget så går det bättre. Det första jag gör är att koppla en ethernetsladd (nätverkssladd) mellan datorn och routern samt gå in på routerns adminsida (web UI). Här kommer jag inte så mycket längre efter att ha loggat in med default-lösenordet. Man måste sätta ett nytt lösenord för gränssnittet, en bra sak tycker jag. Mindre bra är att jag senare upptäcker att default-läge för wi-fi säkerhet är WPA/TKIP, min mobil vill att jag genast byter till WPA2 eller WPA3 på routern.

Då jag hade lite problem i början och jag inte kunde lista ut vad det var, så ställde jag också in Tele2 som operatör i admingränssnittet.

I stugan är det skönt att upptäcka att routern ger 2 pinnar 4g-täckning där min mobil pendlar mellan 0 och 1 pinne. Mindre bra är att wi-fi-täckningen är skral. i Min lilla stuga så räcker den, men rör jag mig säg 10 meter bort så fungerar det inte. Mer info om hur du kommer igång hittar du här.

Energiförbrukning, mellan 1-3 watt enligt denna sida

Tillbehör till Teltonika RUT240

Jag har köpt till dels en “bilkabel”, dvs en sladd som gör att jag kan driva routern från mina 12-voltsbatterier med en så kallad cigguttagssladd. Kostar en hundring.

Köpte även en riktantenn, en Delock, för cirka 200 kr. Här måste jag säga att jag tyvärr inte märker någon förbättring överhuvudtaget, med eller utan riktantenn.

Kan man inte dela via mobilen?

En router har normalt bättre mottagning än mobiler & plattor då antennerna ger högre förstärkning. I områden med sämre eller ingen mottagning kan en router hjälpa. En mobiltelefon som mobil hotshot, “dela Internet via mobilen”, passar bättre om du vill surfa via din dator, inte för att ge Internetåtkomst till flera personer.

Induo

Vill passa på att tipsa om Induo, ett företag som verkligen har koll på detta med mobila routrar för tuffa miljöer. Här är deras jämförelse mellan RUT240 och RUT950.

2 reaktioner till “Mobilt bredband till stuga, router/modem

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: