Rent vatten i stugan – Gravitationsfilter

vattenfilter

Uppdatering 210607: Gravitationsfilter testat!

Jag letar fler sätt att rena vattnet på vid min stuga. Vattenreningstabletter från JULA känns “kemiskt”, läs mer här. Vänliga människor i min omgivning har noterat mitt intresse för off-grid och prepping, och jag fick ett gravitationsfilter från Sunwind i julklapp för att få rent vatten i stugan.

Gravitationsfilter

Gravitationsfilter kräver varken ström eller vattenslang. Man fyller själv på vatten i den översta delen, och låter vattnet sippra ner genom filtret. Via tappkranen fyller du ditt glas eller tillbringare. Två filterstavar medföljer och Sunwind rekommenderar filterbyte efter 2000 liter eller 6-12 månader vid dagligt användande. Återkommer när jag testat detta!

Rent vatten i stugan

Frågan är hur pass drickbart vattnet är från början egentligen. Jag har druckit av det den tid jag haft stugan, och än lever jag. Men åtminstone rent visuellt skulle det behöva renas. I Sverige finns det runt en miljon fritidshus som får sitt dricksvatten från enskilda brunnar, åar, regnuppsamlare med mera. Det sägs vara oroväckande få av dessa som beräknas ha en vattenkvalitet som anses tjänlig utan anmärkning. Föroreningarna i resterande brunnar kommer ofta från avlopp, dynghögar, utedass, åkermark etc. Grävda brunnar anläggs ofta ytligt och är speciellt utsatta för vattenförändringar.

Hur ser det ut i din stuga? Har du koll på att vattnet är rent? Om inte, så vore det nog en bra idé att undersöka detta. Vattenreningstabletter, gravitationsfilter, sand/kolfilter kanske.

Kan aktivt kol vara en lösning?

Aktivt kol har en bra effekt när det gäller att ta bort föroreningar, lukt och dålig smak från kranvatten. Just av denna anledning används aktivt kol ofta i filtreringsprocessen för vatten. Aktivt kol är små bitar av kol, i granulat eller blockform, som har behandlats för att vara extremt porösa. Ett gram aktivt kol har en yta på 500-3000 m2. För att sätta detta i perspektiv motsvarar fyra gram aktivt kol en hel fotbollsplan. Och det är faktiskt kolens enorma yta som gör ett aktivt kolfilter enormt effektivt för att absorbera och ta bort föroreningar och mer från ditt vatten.

Så här fungerar aktivt kol

När vatten rinner genom ett aktivt kolfilter fastnar kemikalierna vid kolet, vilket resulterar i renare vattenutlopp. Effektiviteten beror på vattnets flöde och temperatur. Därför bör de flesta filter användas med lågt tryck och kallt vatten. Aktivt kol fungerar mycket effektivt för att avlägsna ett antal olika kemikalier. Det finns dock också föroreningar som aktivt kol inte kan göra något åt!

Gravitationsfilter från Sunwind

Gravitationsfilter från Sunwind är bara en av lösningarna för vattenrening i fritidshus. Läs mer här om nuvarande lösning med vattenreningstabletter från JULA: https://klarasig.se/?p=358

En tanke på “Rent vatten i stugan – Gravitationsfilter

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: