Vattenpump utan el

solpanel 12v pump

Det är trist att inte kunna lita på att vattenpumpen går varje gång man slår på den, speciellt framåt hösten när batteriet har använts hela sommaren och temperaturen utomhus går ner för var vecka som går. Batteriet har inte laddat ur nån gång gång än så länge, samtidigt är det skönt att slippa ta hem det över vintersäsongen, lite mer “plug ‘n’ play nu. Vattenpump utan el förresten, det är ju en sanning med modifikation. Det är en 12 v vattenpump till off-gridstugan, som drivs av solenergi och ett billigt blybatteri.

solcellsregulator, vattenpump utan el

Samtidigt, “om det fungerar, rör det inte”, det HAR ju inte laddat ur än under sommarhalvåret. Så jag tänker inte lägga ner någon förmögenhet på en ultra super-duperlösning a la Victron med övervakning via mobilnätet. Det får bli en billig panel från Biltema med tillhörande regulator och SAE-kopplingar för min “vattenpump utan el”. Specen (med mina kommentarer) säger bl a:

  • Thin Film-teknologin gör panelen effektiv även vid molnigt väder.
  • Inbyggd spärrdiod förhindrar urladdning av batteriet. (What ???)
  • Panelen är väderbeständig med stöttåligt yttre.
  • Adapterkablar med batteriklämmor, cigarettändarplugg samt 4 monteringsskruvar medföljer.
  • Vid långvarig användning rekommenderas laddningsregulator 31-635.
  • Panelen är skyddad mot vattenstänk men är inte vattentät. (Vad menas?)
  • Har lysdiod för laddningsindikering. (Var då?)

Lite roligt är det att en av de andra panelerna som Biltema säljer har informationstexten “OBS! Tål inte att gå på.”. Vem f-n GÅR på en solcellspanel?

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: