Renovering av trossbotten – Del II

Det är både bättre och värre än jag befarade, detta med den nedfallna trossbotten. Jag har beslutat mig för att utföra renovering av trossbotten till våren. Nu, under den allt mer kylslagna hösten så ska jag förbereda, undersöka hur det ser ut under köket, köpa in material och så.

spikutdragare

Spikutdragaren, man kan köpa den på Biltema eller här: https://www.k-rauta.se/produkt/… , jag fått till låns visar sig vara användbar åtminstone till första golvbrädet. Jag kan dra ur spikarna som sitter under listen. För att inte förstöra brädorna så hoppades jag kunna bryta isär försiktigt och ta ut spik för spik. Kan nog gå och i bästa fall behöver jag bara såga till och lacka nya två golvbrädor. Men det tar tid. Två golvbrädor = fyra timmar.

tagit upp två golvbrädor

Nog om det, hur ser det då ut under mellanväg och kök? Jo en golvregel i bjälklaget kommer jag behöva fasa ur för att ta bort det som är angripet, inte mycket, någon centimeter bara. Se kommer det svåra. Den understa stocken i mellanväggen är pulvrig nedtill. Den står inte heller på något stenblock eller liknande. Jag ska lyfta upp och palla upp, såga ur det som är röta i och eventuellt ersätta delar av den.

nedersta_stocken

Jag kommer och närmare ursprunget till problemen. en av golvreglarna i köket går dikt an mot matkällaren i golvet. Den är rutten halvvägs och sannolikt “epicentrum” tillsammans med den grundventil som sitter i höjd med marken utanför. Där går även stupröret rakt ut på gruset vid grunden, utan bortföring av vatten. Illa!

renovera trossbotten matkällare

Det som är bra, nåja…, med undersökningsresultatet är att ingenting är fuktigt. de angripna delarna är som fnöske. Hursomhelst, jag gissar att jag kommer behöva lägga två veckor på renovering av trossbotten nästa år. Tid som jag egentligen inte har.

Del I om detta kan ni läsa här: https://klarasig.se/?p=477

En tanke på “Renovering av trossbotten – Del II

Kommentera och diskutera