Genomströmningsvärmare från Jula – Varm dusch i stugan utan rinnande vatten eller el

Varmdusch i stugan utan indraget vatten eller ström, går det? Ja, det gör det såklart. Vi har tidigare skrivit om olika uppvärmnings- och duschlösningar. Har använt USB-laddad dusch och duschtält ett tag och det funkar ju bra. Skulle vilja ta det ett steg längre och få varmvatten direkt utan att behöva värma över brasan eller på gasolkök. Har nu färska upplevelser av en genomströmningsvärmare från Jula.

När jag någon gång når drömmen att leva helt off-grid ska jag bygga någon slags varmvattensystem av solfångare, svart trädgårdsslang och rörslinga i vedspisen, samt använda en genomströmningsvärmare när varmvattenåtgången är extra stor. Men varför vänta till dess med genomströmningsvärmare, jag vill levla upp min duschlösning till ett off-gridbadrum redan nu.

För offgriddare är genomströmningsvärmare från Jula perfekt att använda! Koppla den till en gasoltub och trädgårdsslang och du har (riktigt) varmt vatten bokstavligen på ett ögonblick!

Varmvattenvärmare med dusch, som går på Gasol

Det finns två modeller hos jula. Sen finns det andra märken också, Kampa Geyser (Dometic) till exempel. Jag har sett ett antal olika namn för såna här:

  • Genomströmningsberedare
  • Genomströmningsvärmare
  • Gasvattenberedare
  • Gasvarmvattenberedare
  • Gasvattenvärmare…etc

Snabb uppvärmning med genomströmningsvärmare från Jula

Den variant jag införskaffat är Qlima PGWH1010. Den ska ge upp till 5,5 l vatten per minut och vattentemperaturen är = hett!

Genomströmningsvärmare

För stuglivet är en gasdriven genomströmningsberedare en riktigt energisnål lösning eftersom den bara förbrukar energi just då man tappar vatten. Små förrådsberedare har i allmänhet ganska dålig isolering, och 2000 för en genomströmningsvärmare från Jula kr är i mitt tycke försvarbar investering om beredaren fungerar bra.

Duschlösning för fritidshus utan helårsvatten – Vad krävs?

En genomströmningsvärmare behöver:

A. Vattentillförsel
B. Gasol
C. D-batterier
D. Ett visst vattentryck från pump

Vatten tar jag från ån liksom jag gör med kökslösningen. Skillnaden är att jag här inte tänker använda en tank eller reservoar.

vatten för dusch och disk. off -grid

Gasol blir det även här alltså. Jag är inte helt förtjust i att jag nu har 4 gasoltuber som driver olika saker. Vid ett riktigt SHTF-läge så är jag sårbar på ett sätt. Å andra sidan tänker jag off-grid på medellång sikt och helt förberedd/preppad (går det ens) på längre sikt.

gasoltub dusch

D-batterier följer med paketet. Måste säga att jag är rätt nöjd med lådan som helthet. Gardenakopplingar, gängtejp och annat följer med från början. Automatisk tändning via inbyggda batterier är behändigt, då slipper man ha en pilotlåga som slukar gas om beredaren ska “stå standby” en längre tid. Gasoldrivna genomströmningsberedare är mycket vanligt i länder där man använder mycket gas. Tack vare piezotändningen (två D-batterier ingår) behöver produkten inte heller anslutas till el utan kräver enbart gas.

D-batterier, kopplingar, gängtejp

Något att kolla upp eller vara beredd att bli besviken över är att det behövs ett relativt högt tryck för att gasbrännaren ska gå igång. -D.v.s. det kan bli problem att få beredaren att fungera på system med självtryck från högt placerad vattentank och även från svagare elektriska pumpar. Min rinnande vatten till stugan-lösning i köket skulle inte räcka till. Till duschen har jag köpt en ny 12-voltspump som ger 21 liter/min. Det här är en säkerhetsgrej antar jag, så att inte värmaren kokar torr.

12 volt vattenpump
12-voltsbatteriEn annan fördel med genomströmningsvärmare är att risken för bakterietillväxt är försumbar, eftersom den uppvärmda vattenvolym som blir stillastående är så liten och kortvarig.

Hur funkar det?

Principen är att den aktiveras först när en kran öppnas, dvs duschmunstycket, Jag själv vågar inte ha något permanent tillslaget utan öppnar både vattentillförsel, gasolkran och slår på strömbrytare varje gång jag använder den. Det kan kännas omständigt, men Safety first och så :).

Problem

Intressant nog så fick jag en lapp förutom kvittot av kassörskan på Jula. -“Ring det är numret om du får problem”. Det har då aldrig hänt mig förut. Man kan ju misstänka att problem har uppstått för en kund eller två. Eller så ser jag osedvanligt klantig ut. Vad vet jag.

Hursomhelst. Inget händer när man trycker på strömbrytaren. Det är först när man öppnar ventilen på själva duschmunstycket som alltsammans startar. Så kolla först:

1. Gasol på
2. Pump på
3. Strömbrytare på
4. Knapp på duschmunstycke på

Jag skulle kunna lägga till en punkt 5 här. Jag har haft problem att få igång värmaren då och då. då vrider jag på temperatur och tryckreglagen (se videon ovan), och vips så startar den. Ibland har jag satt knappen på munstycket på On och sedan slagit på strömbrytaren.

Av vad jag kan utröna från olika forum så säger någon att “Jag har en 12,5 literspump och det funkar bra till min genomströmningsvärmare på 10 l/min”, medan andra menar att 12,5 l/min inte räcker till. Delade meningar alltså! Andra har haft problem med att få värmaren att starta. Se då punkt 5 ovan samt försök att först koppla den mot trädgårdsslangen hemma. Då bör du få veta om den funkar under “normala förhållanden”.

Achtung!

Varning, om du använder inomhus, sörj för GOD ventilation. Stäng av allt när du duschat klart. Dessa är mer tänkta att använda utomhus, alternativt i ja typ vindskydd. Manualen innehåller 90% varningstext och 10% instruktioner.

Gasåtgång

Jag har inte räknat på detta, i de forum jag läst så är uppskattningen att du kan värma mellan 250-500 liter vatten till 40/45-grader på 1 kg gasol.

7 reaktioner till “Genomströmningsvärmare från Jula – Varm dusch i stugan utan rinnande vatten eller el

  1. Qlima genomströmningsvärmare är opålitlig. Har ofta problem att tända trots kommunalt vatten med bra tryck.

    1. Ledsen för sent svar, Marie. Ja, jag har sett på olika forum att tyvärr är det några som haft problem. De flesta verkar nöjda, men det är så klart ingen tröst för dig. När jag köpte min så fick jag en extra lapp med från personen i kassan. Bl a ett telefonnummer som jag antar går till nån supporttjänst kring detta.

  2. Tack bra info. Jag har problem med att jag måste ha minimalt flöde för att den ska fungera. Ska prova på vattenslangen hemma.

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: