Jag har en timmerstuga på 25 m2 som vid ett SHTF ska kunna användas även vintertid (-20 till -30 grader “varmt”). Nu tror och hoppas jag att SHTF inte kommer att ske, men frågan kvarstår ju ändå. För uppvärmning har jag öppen spis, köksspis och ett gammalt gasolkadaver. Vilka alternativ för värme till stuga utan el finns?
Pelletskamin med GSM-styrning
Fördelar: Kan startas på distans några timmar innan jag kommer till stugan. Miljömässigt bättre än vanlig diesel.
Nackdel: Priset är för högt för mig. Stort och krångligt?
Dieselkamin med GSM-styrning.
Fördelar: Går att starta på distans och jag har enkel tillgång till diesel.
Nackdel: Högt pris! De luxe-lösningen. Läs mer om Wallas dieselkamin nedan.
Gasolkamin
Fördelar: Billigt att införskaffa. Lätt att införskaffa, ingen installation. Jag har en äldre version sedan innan.
Nackdelar: Jobbigt att köpa gasoltuber “hela tiden”. Har man inte utbytestuber så kostar en ny tub cirka tusenlappen. Kan inte värma upp innan ankomst. Risker med gasol. Jag har dock en gasvarnare då jag har både gasolkök och gasolkyl. Avger vatten vid förbränning = fuktigare inomhus.

Fotogenvärmare
Fördelar: Billigt att införskaffa. Lätt att införskaffa, ingen installation.
Nackdelar: Går inte att starta innan ankomst. Lukt?
En flyttbar gasol- eller fotogenvärmare är praktisk för att värma upp utrymmen snabbt, utan att man behöver tillgång till skorsten. Moderna kaminer har en effektiv förbränning, vilket håller driftkostnaden på en acceptabel nivå vid tillfällig uppvärmning. Vissa modeller har en inbyggd fläkt.
Investeringskostnad: 1000-6000 kr/st.
Tänk på! Dessa kaminer medför en risk för koloxidutsläpp. Kontrollera att kaminen är utrustad med koldioxidvakt (eller skaffa en separat), se till att ventilationen fungerar tillfredsställande.
Vattenmantlad kamin, ingenjörslösningen för värme till stuga utan el
Har inte hunnit läsa på så mycket om detta. Det finns de som lyckas med självcirkulation i grova rör tydligen. Combiheat.
Öppen spis med spiskassett
Fördelar: Billigare än dieselkamin. Jag har redan öppen spis.
Nackdelar: Går inte att starta innan ankomst. Installations- och kontrollkostnader.
En öppen spis ger dåligt utbyte, men med en spiskassett i eldstaden kan du tillvarata en del av värmen som tidigare försvann genom skorstenen. Kassettens konstruktion och påverkar hur effektiv den är.
Investeringskostnad: 5 000-20 000. Montering kostar ca 5000 kr, om du inte kan göra jobbet själv.
En kassett kan innebära ökad belastning på skorstenen, viktigt att säkerställa att installationen blev korrekt.
Braskamin
En vedkamin fungerar både som myspys, värmekälla och ev nödlösning för matlagning. Nya kaminer kan ha en verkningsgrad kring 75-80 procent. Hos nyare modeller kombineras ofta strålningsvärme med konvektionsvärme. En kamin klädd i täljsten tar något längre tid att värma upp, men bevarar värmen längre och behöver inte eldas lika frekvent. Det finns även ett stort utbud av gjutjärnskaminer, många i gammaldags stil, som passar bra för torp och stugor.
Kostnad: 10 000-40 000 kr (och mycket mer), beroende på modell, material och design.
Solvärme från solfångare
Knappast ett renodlat alternativt till vedeldning eller fotogenkaminer. Än mindre vintertid. En solfångare omvandlar solenergi till värme – solvärme. En solfångare har en större verkningsgrad än en solcellspanel. Den är byggd för att kunna ta upp solinstrålningens värme i koncentrerad form. Denna värme kan sedan nyttjas till uppvärmning av olika anläggningar, ofta via mellanlagring i ex ackumulatortank. https://sv.wikipedia.org/wiki/Solf%C3%A5ngare
Solarventi – Luftsolfångare
Denna tekniska lösning är främst avsedd för hjälp med avfuktning och inte för uppvärmning eller ersättning till befintlig uppvärmning. Möjligen är den ett komplement till detta. Torr varmluft förs in i huset, dvs när solen ligger på panelen.
Blomkrukor och värmeljus
https://tidningensyre.se/2017/nummer-137/samla-varme-krukor/
De varianter jag sett har två lager av krukor, så att luften cirkulerar och hettar upp dessa. Den ökade temperaturen kring själva ljuset gör ju också att det blir mindre rester av oanvänt “bränsle” kvar.
MEN… ställer man en mängd ljus på en begränsad yta – och för när varandra, så är risken att området kring ljusen blir hett nog för att i princip koka ljusmassan. Så du får en eld, med smält/kokande stearin i mitten. Så jag skulle vara väldigt försiktig med dessa. och enbart köra ett ljus åt gången.
det debatteras friskt om detta verkligen ger någon mereffekt egentligen. Och framför allt: Var försiktig! Ljusen får INTE stå för nära varandra, för hög värmebildning på en liten nästan instängd yta kan ge att ljusen i princip exploderar samt en svårsläckt brand.
Knappast en bra lösning för värme till stuga utan el.
Dieselkaminer för värme till stuga utan el
Tänk dig känslan av att komma fram till en varm och torr stuga! Dieselkaminer är passande för jaktkojor, stugor eller torp utan el. De kräver en mindre mängd ström vid start för att fungera. Vid start dras ström antingen från en befintlig solcellsanläggning eller från ett enklare fritidsbatteri.
En nackdel, snarare en rädsla, är att jag inte är helt bekväm med tanken på att tända en gnista från ett blybatteri till något som står nära och är anslutet till en stor tank diesel. När jag är 4 timmar därifrån.
Sen så kan det vara att det kan vara svårt att fylla hela tanken med bränsle om du inte har bilväg hela vägen fram till stugan.
Wallas
För mig är Wallas de luxe-varianten av uppvärmingsmetoder. Rolls-Roycen i denna sammanställning. Alla jag hört säga något om denna ger den bra betyg. Snygg är den också. Antracitgrå eller vit.

Jag har läst mig till att den går lika bra på standarddiesel som HVO (Hydrogenated vegetable oil), dvs biodiesel. Det går också att elda med fotogen. Inga problem att byta från det ena till det andra. Ingenting behöver justeras eller ändras.
“Om du t ex kör Wallas 40CC på maxeffekt, förbrukar den ca 4 dl bränsle per timme. Det är inte ofta du kör kaminen på maxeffekt under längre tid, då den är
Källa: sunwind.se
termostatstyrd och därför kommer att sänka effekten när önskad rumstemperatur uppnåtts.
När kaminen startar har den en initial strömförbrukning på ca 9A, därefter är förbrukningen 4,8- 9,6 Ah/dygn, beroende på inställning (Max, Min eller ett läge däremellan). “
Wallas har kaminer från 2,6 kW till 4 kW.
Planar
Planar är, jämfört med exempelvis Wallas, en något mindre investering. Frågan är om de fungerar ungefär lika bra. Sen så måste det tilläggas att de självklart inte går att jämföra rakt av.

Likheten består i att bägge är dieseldrivna luftvärmare som kan installeras i stugan. Värmarna kan styras med olika kontrollpaneler eller på distans via din smartphone med hjälp av ett sim-kort.
Om man skulle försöka att bara läsa sig till funktioner och diverse fördelar så hittar man saker som “patenterade förbränningskammare”, “borstlösa motorer” och det “självdiagnostiska systemet” som automatiskt stänger av apparaten om det stöter på fel.
Jahapp. Säljsnack eller inte. Det är såklart svårt att avgöra. Många andra saker som jag har köpt, testat och installerat är ju av naturen enklare att utvärdera. Här pratar vi om en investering på flera tusen kronor, som dessutom måste installeras.
Planar har dieselvärmare från 2 kW till 8 kW.
Läs mer här:
Kör själv en Diesekkamin från Safire i min stugan utan el och vatten.
https://www.dieselkamin.se/dieselkaminer/safire-3200b-12v-dieselkamin/