Solenergi, solceller – Lite belysning och kunna ladda mobilen

Fotogenlampor och värmeljus i all ära, men när är jag på jakt efter den där saken långt ner i väskan, då vill jag snabbt kunna tända en lampa för att hitta det jag söker. Att kunna ladda mobilen är ju också mer eller mindre en nödvändighet.

Nu har ju du som läser redan hunnit tänka solcellspaket minst två gånger. Javisst, men vilken solcellslösning? Vilken storlek på solcellen? Vilket batteri? Behövs en omvandlare? Kan jag till och med driva ett kylskåp? Det är många frågor som infinner sig. Jag tänkte göra det lätt för mig och börja med det jag verkligen behöver: Några lampor samt möjlighet att ladda mobil och annan USB-apparatur

ladda mobil, solceller, solenergi
Foto: Hasan Albari

Efter några kvällars googlande insåg jag att jag inte behöver köpa en komplett ”riktig” solcellsanläggning med 100 W-panel och femtioelva meter installationskabel. Det räcker med ett, vad jag kallar, dasspaket som kan beställas lite varstans på nätet. 10 W-panel, kombinerat batteri/regulator-paket samt några lampor får man för en tusenlapp. Det fina med detta är att du får liksom allt i ett, paketet har uttag för både lampor och USB.

Så sagt och gjort, beställa minisolcellspaketet, spika  upp solcellspanelen, dra en kabel genom en ventil till regulatorpaketet och vips så har du belysning och kan ladda i genomsnitt en mobil per dag. Bara en per dag?! Tänker du. Ja, alltså vitsen med att åka till stugan är ju inte att skrapa glas. Men om det finns fler i hushållet så håll ut, jag kommer skriva om andra möjligheter längre fram.

sollceller solcellspanel energi

Snabb/Budget/fullösning

Har du ett extra batteri hemma till båt eller bil? Ladda upp det hemma (eller ladda under bilfärden på väg till din Bug-Out-Location), och ta med till stugan. Köp 12 V-uttag med batteriklämmor (cigguttag till bilbatteri-adapter). Voila så har du x Ah laddningsmöjlighet och kan med skarvning och adaptrar koppla in några 12-voltslampor.

12 volt adapter ciggkabel uttag 21 mm

Till sist: När du googlar kring detta, för att resan är halva nöjet, och ser ”solcellspaket 100 W 4999 kr” och tänker fasiken så billigt – glöm det. Ett 100 W-paket kostar 9000-12 000 kr INKLUSIVE batteri. Det är AGM-batterierna som gör att kostnaden drar iväg.

+2

4 reaktioner till “Solenergi, solceller – Lite belysning och kunna ladda mobilen

    1. Hej Miniprepp. Jag har helt missat att svara dig. Sorry!
      Kortversionen är: Ett startbatteri (finns typiskt i bilar) är gjort för att ge mycket energi under korta perioder medan ett förbrukningsbatteri är bäst lämpat för att ge jämnare ström under längre perioder. AGM är ett typiskt förbrukningsbatteri.

      0

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: