Renovera trossbotten som fallit ner

trossbotten n v-vägg

Åh nej var det första jag tänkte. Eller var det det? Kanske var det: Fan, helvetes jävla skit. Följt av ett antal könsord. Efter det en känsla av uppgivenhet och hopplöshet. Det är långt till stugan. Semesterperioden är slut. Alla mina roliga projekt jag ville fortsätta med som nu måste läggas på is. All preppingförberedelse, se exempelvis: https://klarasig.se/?p=415 , som jag vill komma igång med. Och till sist: Hur ska jag komma åt att renovera detta? Hur ska jag i morän och berggrund renovera trossbotten som fallit ner?

Renovera trossbotten under halva huset

Tur i oturen så verkar det bara vara halva stugan som är påverkad. Delen till vänster har ett större utrymme mellan trossbotten och marken, det är nog detta som varit räddningen, eftersom det ger bättre cirkulation av luften. Det är den högra delen som är påverkad.

trossbotten vänster sida

Tre troliga orsaker till trossbotten som fallit ner

  • Ventiler. Dessa ska sitta i hörnen och inte mitt på huskroppen
  • Luftutrymme mellan trossbotten och marken bör vara 60-70 cm. Här är det väl knappt 20-30 cm. Det är inte gott nog, därför att luften blir inte bra cirkulerad.
  • Utkast från stuprör sitter vid ventilen. Så när det spöregnar och marken korta stunder blir mättad så hinner inte vattnet undan, utan rinner in genom ventilen.
trossbotten rakt fram

Kan inte gräva utifrån för att renovera trossbotten som fallit ner

Jag kommer omöjligen kunna gräva mig in under huset utifrån. Detta då marken i omnejden är ren morän, vilket betyder i bästa fall grus, och värsta fall stora stenblock.

Därför finns bara ett alternativ kvar, ta upp golvet inifrån.

Gubbarna i grannbyn tycker lite synd om mig tror jag, en av dem har ett verktyg som iallafall jag inte hört talas om tidigare, en så kallad spikutdragare. En annan har ett parti gammalt trägolv till mig i samma dimensioner som jag har i stugan.

Alltid nåt. Jag försöker peppa med dessa små positiva inslag mitt i allt elände. Sen så tror och hoppas jag att inte själva bjälklaget och golvreglarna är påverkade. Golvet sviktar iallafall inte inomhus. Fortsättning följer.

En tanke på “Renovera trossbotten som fallit ner

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: