Preppingförrådet i stugan, vilken mat ska man lagra?

jordkällare

Får börja med en bekännelse: Jag har nog en del att lära inom detta område. Därför så jag ser fram emot att lära mig mer och tar tacksamt emot feedback och kommentarer. Jag har inte någon utstuderad plan utan plockar på mig någon vara här, någon vara där när jag handlar som vanligt. Går efter hållbarhetsdatum samt pris/reor. Vad har ni själva i preppingförrådet i stugan eller hemmavid?

OBS! Denna text behandlar bara själva matförrådet, inte andra nödvändiga preppingprylar!

I övrigt gillar jag det som står att läsa på preppingguiden:

Vad innebär “Bäst före”-datumet egentligen?

Datumstämplarna på livsmedlen är till för att butikerna skall veta när de inte kan sälja varorna längre. Stämpeln är endast en rekommendation och varans faktiska hållbarhet är oftast längre än så.

Faktum är att de flesta konserverade, torkade, och vakuumförpackade livsmedlen har en egentlig hållbarhet som är dubbelt så lång som datumstämpeln antyder, och lite till.

Om man är osäker på ett livsmedels tjänlighet så fungerar syn-lukt-smak-testet i 99% av fallen. Om varan ser aptitlig ut, luktar okej, och smakar bra så är det ingen fara.

Bäst hållbarhet har frystorkad mat.

Bra tips finns också på https://survivalist.se/matforrad/, samt hos madprepper.

Så här ser förråden ut nu hursomhelst:

Jordkällare

jordkällare

Tyvärr så har jag har ingen jordkällare på plats vid stugan, så det blir till att hyra sig in i jordkällare i grannbyn en halvmil härifrån.

  • Potatis
  • Morötter
  • Syltburkar, främst lingon, hjortron och blåbär. Det är nämligen det som det finns mycket av i skogarna runt stugan.
jordkällare potatis

Preppingförrådet i stugan

  • Tonfiskkonserver
  • Makrillkonserver
  • Pasta i massor
  • Ramennudlar
  • Diverse torkade 1-portionsförpackningar
  • Konserver
  • Havregryn
  • Knäckebröd
  • Med mera!
mat

Läs mer om stugan här: https://klarasig.se/?p=75 eller här: https://klarasig.se/?page_id=43

Slutligen, i obygden är det allt lite roligt att läsa information på olika myndighetssidor eller dagligvarubloggar, vad sägs om:

“Tänk också på att du förmodligen inte kommer att ha någon el, du kommer att behöva laga maten på ett trangiakök eller liknande.” – Haha. Check! Här är det vedspis eller gasolkök som gäller.

Radio: så att du kan lyssna på P4 vanlig transistorradio eller en vevradio” – Check!

Möjligheter att fixa vatten: Kommunen har skyldighet att köra ut vatten till särskilda utdelningspunkter vid krissituationer” – Ojoj, jag skulle få gå en mil till närmsta möjliga utdelningspunkt. Därför att så långt är det minst, jag får nöja mig med ån eller regnvatten. Vattenreningstabletter och filterlösningar.

Jag vet med mig att jag bör komplettera förrådet med detta:

*Ägg/mjölk som pulver för att kunna baka

 *Choklad. Kokosolja

*Mjöl

*Påläggstuber, mer knäckebröd

*Socker, salt och ättika 

*Salt både med och utan jod

*Fler proteinkällor som ex bönor, blandade bönor i burk 

*Gul- och rödlök, bulgur, buljongtärningar

*Vätskeersättning, dextrosol, sirap. Torrjäst

*Fyllda vattendunkar

*Vodka eller annan sprit

*Hållbarhetsmjölk

*Olivolja, kryddor, té

Har du fler idéer får du hemskt gärna tipsa om det, så skriv nedan eller på någon av klarasig.se:s social kanaler. Länkar finns längst upp på sajten.

1+

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: