Rent vatten off-grid, rena dricksvatten

vatten för dusch och disk. off -grid

Uppdatering 210607: Gravitationsfilter testat!

Tillgång till vatten finns. Frågan är bara hur pass drickbart det är egentligen. Jag har druckit av det den tid jag haft stugan, och än lever jag. Men åtminstone rent visuellt skulle det behöva renas. Hur kan man rena dricksvatten?

Uppdatering 2021-04-08: Gravitationsfilter Sunwind / Gravitationsfilter vattenrening

vatten för dusch och disk. off grid

Det finns inga industrier eller andra källor till utsläpp uppströms. Faktum är att stugan ligger långt bort från allt så det finns ingenting uppströms :).

Okulär besiktning – Ett fint begrepp som betyder: Titta på det – Ger att vattnet har mycket järn och humus i sig. Smakar järn också. Antagligen för att rinner över myrar ett antal mil efter källflödet uppåt bergen.

Humus i sig är ofarligt. Förmultnat biologiskt material som löser sig i vattnet, ger dock en tydlig bismak. Men i övrigt då? Kan jag fortsätta dricka vattnet med en större känsla av säkerhet?

Jag kollar upp vattendraget på VISS, https://viss.lansstyrelsen.se/ , där man kan hitta en hel del information om sjöar och vattendrag i Sverige. Jag hoppar till lite när jag ser en del orangea och röda ikoner för “mitt” vattendrag. Bäst att kolla upp detta lite noggrannare.

Först finns det en del generella texter om ytvatten och deposition av ämnen i Sverige. Det lugnar mig lite, dels är det övergripande och något svepande innehåll i texten, vidare pratar vi ju rinnande vatten vid stugan. Det nämns även en mindre industri uppströms. Nu vet jag att det var något som fanns för över hundra år sen. den låg inte i direkt anslutning till vattendraget och dessutom var det inte precis en tung industri.

Jag kontaktar lokal länsstyrelse för att höra mig för mer om detta. Pratar med två olika personer och jag kan meddela att de är väldigt hjälpsamma och trevliga. Får veta att riskklassen är 4 på en skala från 1-4. Detta är den lägsta riskklassen. Angående den gamla “industrin”: Det finns inga lösta partiklar i vattnet, OM det skulle komma något från den så är det sediment knutet till fasta partiklar. Jag tror inte jag behöver rena dricksvatten.

Vattenreningstabletter Jula

pH-värdet är 5,6, detta är något lågt men inga problem. En eventuell fara skulle kunna vara om det ligger ett dött djur uppströms i vattendraget . Jag beslutar mig för att jag kan fortsätta dricka av vattnet och stoppar för säkerhets skull ner en vattenreningstablett från Jula i dunkarna innan.

rent vatten. vattenreningstabletter
+1

5 reaktioner till “Rent vatten off-grid, rena dricksvatten

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: