Off grid – Underhåll, utbyggnad och röjning

vindskivo vindskivebyte

Timmerstuga, off-gridleverne, Bug-out-location. Det är inte bara att åka dit och njuta av porlande från bäckar, fågelkvitter och en god bok framför kvällsbrasan. Varje år är det vedkapning, borsta av tak och rensa hängrännor. Med mera!

Förra året var det skorstenens tur att få lite kärlek. Nu under vår och sommar har jag lagt en del tid på byte av vindskivor, bygga en ställning för kommande regnvatteninsamling och röjt området ner mot vattnet.

Det är nu jag börjar känna att gränsen mellan charmigt och jobbigt tänjs. Det är ju helt enkelt krångligare att leva off-grid. Arbetsverktyg är blandade batteridrivna apparater, Bauhaus Ryobi-serie är tacksam. Kan laddas på vägen till stugan via cigg-uttag, grenuttag och inverters. Min solcellsanläggning räcker inte till väl på plats, de får då stödladdas från min fullösning: Solcellsladdat bilbatteri/krokodilklämmor till cigguttag-adapter/inverter. För de riktigt tunga verktygen har jag ett elverk från Jula. Funkar faktiskt riktigt bra. Har haft det i tre år och det startar på de första rycken varje vår.

Jag tycker dock att det är både skönt och viktigt att göra saker för hand. Att arbeta med trä är bland det bästa jag vet. Ljudet av bågsåg genom virke, lukten av nysågat trä och känslan av den grova strukturen och rispor i handflatorna är härligt. När jag känner att jag har tid så gör jag det för hand.

Att slå med lie tar ut sin rätt i kroppen. Då jag gör det bara några gånger per år så gör jag säkerligen fel. Men men, man lär väl sig.

Jag upplever helt klart att jag kommer ner i varv och sover bättre om nätterna. Jag tänker att det är detta vi är byggda för. Detta är den riktiga cross fit-träningen!

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: