Slingpump – Rinnande vatten utan brunn eller el

slingpump, pumpa vatten

Det började så bra. Jag har kommit över en slingpump i bättre begagnat skick, den har gått i en fors med bra flöde och levererat med god funktion. Till detta får man köpa en PEM-slang med rätt dimension. Jag hoppades att detta skulle vara lösningen på att få rinnande vatten utan el. I våras prövade jag den i vårfloden till allmän succé. Eller ja, det vara bara jag där. Till min egen stora lycka då.

Pumpen kan ge ett vattenflöde på 2500 liter per dygn och trycka vattnet 6 m i höjd. Det är ungefär det jag behöver. Rätt sjysst att kunna få rinnande vatten till stugan utan elkraft. Tänker att jag får bygga en tank av nåt slag. Ett kontinuerligt flöde av vatten bör ju kunna hålla tanken fräsch, sen kan jag komplettera med tankreningstabletter, sett att det finns på Jula.

Men! Nu på sommaren gör jag test nummer två med slingpump. Icke sa Nicke. Flödet är för litet. Behövs minimum 0,5 m/s, och det ger inte ån nu. Jag misstänker bäverdamm eller annat otyg uppströms. Tillbaka till ritbordet, kanske är en vädur lösningen, men baserat på mina undersökningar så låter den ganska mycket. Blir nog till att införskaffa en 12-voltspump ändå.

Lite mer info om slingpumpen, tänk att det finns 21 år gamla fungerande länkar: https://www.nyteknik.se/industri/pumpen-som-drivs-med-vatten-6466041

Video från Biosling:

Uppdatering 200707

Länkar till en sida som beskriver hur jag löser problemet med rinnande vatten utan el på annat sätt eftersom flödet i ån är för lågt under regnfattiga somrar, https://klarasig.se/?p=411.

2 reaktioner till “Slingpump – Rinnande vatten utan brunn eller el

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: