Vattenpumpar som inte kräver el

Att sakna rinnande vatten till stugan kan vara … kul! Det är ju en möjlighet till ett nytt projekt och har man som jag svårt att sitta still så blir det alldeles utmärkt. Många som har fritidshus gillar praktiska lösningar för bekvämlighet, t.ex. rinnande vatten och avlopp för matlagning, disk, tandborstning eller snabbtvätt av överkroppen. Hur ska jag nu få upp vattnet från ån upp till stugan? Låt oss titta på några alternativ. Vad finns det för vattenpumpar som inte kräver el?

Bild från vattenliv.se

När man räknar på vilken pump som behövs är tryckhöjden det viktigaste att tänka på. Ofta behöver du veta vad pumpen “orkar” att pumpa. Vad som påverkar pumparnas kapacitet i övrigt är saker som effekt, slangdimensioner, slanglängder med mera.

När du letar pump som ska passa dina förhållanden titta på vilket flöde den ger vid olika höjder. Hursomhelst, det finns alternativ som inte inkluderar elmotorer.

slingpump

Slingpumpen. En helt & hållet vattendriven vattenpump.

“Slingpumpen är en självförsörjande konstruktion för att pumpa och transportera vatten där drivkraften hämtas från det strömmande vattnet. Pumpen är helt mekanisk och arbetar oberoende av yttre energikällor.” – biosling.se

Jag gillar den här konstruktionen skarpt! Strömmande vatten driver en propeller. Inuti trumman ligger en slang lindad som fylls genom att konstruktionen roterar. På inköpslistan!

Vädur (stöthävert/akvahävert), pumpar vatten utan hjälp av någon annan kraftkälla än rörelseenergin i strömmande vatten. Uppfanns i slutet av 1700-talet, genialiskt! Placeras lämpligtvis i anslutning till vattendrag med strömmande vatten. Perfekt för mig.

Vi får se vad det blir. Om det inte går att finna fungerande lösning med vattenpumpar som inte kräver el så kanske det kan lösas på annat sätt. Självklart har jag tankar om nån slags 12-voltslösning också. Enklare pump kopplad till solcellsanläggningen eller fristående fritidsbatteri. För att få ett jämnt tryck och uttagsmöjlighet tänker jag att en cistern eller tank ska till.

Det finns mer information om slingpump här: https://klarasig.se/?p=299

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: