Off grid. Duscha, diska och tvätta

vatten för dusch och disk. off -grid

Uppdatering 201230: Genomströmningsvärmare gasol

Det kallaste jag tvättat mig i hittills var det strömmande åvattnet en söndagseftermidag i mitten av oktober. Av naturliga skäl så tog jag mig inte tid till att mäta temperaturen i forsen, det var mer en snabbt i/snabbt ur-situation. Bedömd temperatur: Kallt.

Det gick hyfsat bra ändå. Tricket är att vara välklädd med vinterjacka hela vägen fram till själva badet. Snabbt tvåla in sig, doppa sig för att skölja av och sen upp igen och på med jackan. Fintorkningen kan göras framför elden inne i stugan.

För en bekvämare tvagning så vore ju varmvatten att föredra. Off grid så finns det en hel del alternativ. Gasolkök, genomströmningsvärmare, solfångare, svart trädgårdsslang i slingor på taket etc. Det riktigt simpla tillbaka-till-naturen är att förlita sig på solsida stugvägg och vedspis eller brasa i öppna spisen. En morgondusch underlättas av att ha åtminstone rumstempererat vatten via brasvärme.

Jag börjar med det enklaste av enkla. Campingdusch i olika former.

Pumpdusch för tryck i slangen funkar, men att vara under attack från en skvadron mygg med kliande två¨l på kroppen samtidigt som man måste pumpa upp tryck är sådär.

Campingdusch alternativ 2 är den s.k. “självuppvärmande”svarta påsen med duschslang. En solig dag värms vattnet hyfsat fort. Men trycket i strilen kan man önska mer av. Sen så ska en lämplig gren hittas att hänga upp den i. Slutligen är den lite svår att fylla från lagunen i ån.

Nej, här finns utrymme för förbättringspotential. Återkommer!

Angående varmvatten för en behaglig dusch. Jag klarar mig på en hink. En mulen dag räcker det att värma två av dessa 10 liter på gasolkök för lagom temperatur.

2 reaktioner till “Off grid. Duscha, diska och tvätta

Kommentera och diskutera

%d bloggare gillar detta: